Skip to navigation Skip to main content

De absolute hoogte(!)punten van Oman

7575 - De absolute hoogte(!)punten van Oman

Wellicht heb je al wat langs zien komen op Indebergen.nl over het Sultanaat Oman. Het land ligt op het Arabische schiereiland en is voor liefhebbers van bergen absoluut een reis waard. In een eerder blog schreef ik al over 10 tips voor een onvergetelijke bergvakantie in Oman. In dit blog vertel ik meer over een bijzondere 3-daagse ontdekkingstocht door de bergen van Oman en een aantal bestemmingen die je ook kunt bezoeken. Ga je mee?

Dag 1: 'de groene berg' Jebal Akhdar ontdekken

De ontdekkingstocht begint bij Jebal Akhdar, wat letterlijk 'de groene berg' betekent. Jebal Akhdar ligt in het Al Hajar gebergte en hemelsbreed zo'n 100 km ten westen van de hoofdstad van Oman: Muscat. Vanuit Muscat vertrek je met een 4WD richting de groene berg, die je in ongeveer 2 uur bereikt. De beste optie om in Oman rond te reizen is met de auto, de wegen zijn goed onderhouden en met een GPS vind je eenvoudig de weg.

Jebal Akhdar © (foto 1) Jeroen Peters
Jebal Akhdar © (foto 1) Jeroen Peters

De ontdekkingstocht begint in het resort Alila Jabal Akhdar. De perfecte uitvalbasis voor verschillende wandelingen door Jebal Akhdar. Vanuit het resort heb je al uitzicht op de imposante canyon, waar je later de dag een stevige wandeling door gaat maken. Doordat er op deze berg jaarlijks zo'n 300 mm neerslag valt, is het geen droge, zanderige berg zoals je misschien verwacht. De lokale gids neemt je mee naar verborgen plekken in de canyon en via de plantages en langs de kabbelende bergstroompjes loop je door eeuwenoude dorpjes.

Dag 2: een stevige wandeling door Jebal Akhdar

Tijd om stevig te ontbijten met een uitzicht op de canyons. Met hernieuwde energie ga je verder met de tocht door het Al Hajar gebergte. Met de 4WD rij je naar de voet van de berg, waar de wandeling begint. Aan het eind van de ochtend kom je langs de 400 jaar oude stad Al Hamra, dat volledig uit leem is getrokken. Ook passeer je het bekende dorpje Misfaht Al Abreeyen. Dit bergdorpje is alleen te voet te bezoeken en bestaat uit vele smalle steegjes, waar de 'Falaj', de oude watersystemen, doorheen lopen. Je loopt door de vervallen stad, welke verassend groen is. In Misfah Old House kun je genieten van een heerlijke lunch, die natuurlijk bereidt is door de lokale bevolking. De inwoners zijn erg gastvrij, dus wie weet kun je die avond verblijven in een authentiek Omaans guesthouse.

Nog energie over? In de middag is het tijd voor een mountainbiketocht over de ruige paden van het gebergte. Hier ga je op stap met een professionele lokale instructeur, die de tocht door dorpjes en berglandschappen leidt. Vanuit Al Hamra worden verschillende begeleide fiets- en wandeltochten georganiseerd op drie verschillende niveaus. Hierdoor zijn de tours geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Je fietst door tropische, groene wadi’s met palmbomen, door de straatjes en steegjes van oude verlaten dorpjes, langs forten en kastelen en over imposante bergketens. De regio rondom het dorp Al Hamra beslaat een oppervlakte van 900 vierkante kilometer en overbrugt een hoogteverschil van 2 km.

Aan het einde van de tocht is het al bijna avond en gaan we op zoek naar een slaapplek. Wil je wat meer luxe op een schitterende plek? Dan is The View een heerlijk resort om weer energie te verkrijgen. De laatste 6 km naar het resort zijn zelfs off-road! Maar wist je ook dat in Oman vrij kamperen toegestaan is? Omringt door de prachtige natuur beleef je hier 1001 nachten in de bergen.

Al Hajar gebergte © (foto 3) Rutger Geerling
Al Hajar gebergte © (foto 3) Rutger Geerling

Dag 3: beklimmen van de berg Jebel Shams

Dag 3 is begonnen, alweer de laatste dag van de ontdekkingstocht door de bergen van Oman. Tijd om Al Hamra en Misfaht Al Abreeyen te verlaten en een deel van het Al Hajar gebergte te ontdekken: Jebal Shams. Dit gebergte staat ook wel bekend als de berg van de zon. Vanuit verschillende plekken kun je starten met de wandeltocht, welke eenvoudig te volgen is dankzij de bewegwijzering. Volg de route met de rood-wit-goude vlaggetjes-markering, waardoor het bijna onmogelijk is om de weg kwijt te raken! Je hoeft dus ook geen GPS systeem mee te nemen om deze route af te leggen. Wees wel goed voorbereid, want het is geen eenvoudige route. Hij begint eenvoudig, maar na een uurtje wandelen begint er een steile klim. Gelukkig wordt deze beloond met vergezichten over de canyon.

Tip: Op zoek naar een adrenaline kick? De accommodaties in dit gebied bieden de mogelijkheid om met een gids een via ferrata af te leggen.

We reizen verder...

Zo, de 3-daagse ontdekkingstocht door de bergen van Oman is weer voorbij. Natuurlijk reis je niet voor maar 3 dagen naar dit prachtige land. Naast de ongerepte natuur en imposante bergen heeft Oman nog veel meer te bieden. Lees hieronder meer over drie bestemmingen waar je zeker naartoe moet!

De hoofdstad van Oman: Muscat

Muscat is de betoverende hoofdstad van Oman. De hoofdstad ligt tussen het Al Hajar gebergte en de zee van Oman. Door de veelzijdigheid van de hoofdstad is er voor zowel jong als oud veel te doen. Zo kun je de Grand Mosque van Oman bezoeken, heerlijk relaxen aan het prachtige strand of de eeuwenoude soek bezoeken.

De grote moskee van Muscat © Jonathan Andrew
De grote moskee van Muscat © Jonathan Andrew

Schiereiland Musandam

Musandam is een schiereiland in het noordelijkste puntje van Oman en staat bekend als het “Noorwegen van Arabië”. De Arabische fjorden verrijzen tot wel 2.000 meter boven de zee uit. Hier vind je kristalheldere wateren, waar je heerlijk kunt duiken, snorkelen en zelfs dolfijnen kan spotten! Liever het landschap verkennen? Een 4 wheel drive is de perfecte manier om op stap te gaan.

Dolfijnen spotten bij Musandam
Dolfijnen spotten bij Musandam

Zuidelijke provincie Dhofar

De meest zuidelijke provincies van Oman is Dhofar. Deze provincie wordt elke moesson omgetoverd in een groene oase met watervallen en palmbomen. Maar ook het indrukwekkende archeologische park van Al Baleed, de citadel en grote moskee zijn een bezoek waard. Wil je toch liever uitrusten na de mooie wandelingen en mountainbiketochten in de bergen van Oman? Dat kan! In de regio Dhofar, vind je hagelwitte bounty stranden!

Uitzicht over de zee bij Dhofar
Uitzicht over de zee bij Dhofar
Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.