Skip to navigation Skip to main content

Slapen in een bivak op ruim 2800 meter hoogte

7392 - Slapen in een bivak op ruim 2800 meter hoogte

Op sommige plekken in de Alpen staan kleine onbemande hutjes. Deze bivaks zijn noodonderkomens met minimale voorzieningen die zonder sleutel te betreden zijn. Elke bivak is anders qua vorm en grootte, maar in ieder geval vind je er een dak boven je hoofd en een matras om op te liggen. Vaak zijn er ook dekens en kussens aanwezig, maar het is verstandig dit van tevoren te checken bij het lokale berggidsenbureau of de VVV. Wij gaan een nachtje doorbrengen in een bivak op ruim 2800 meter in de Gran Paradiso in Italië.

Bivacco Money in de Gran Paradiso

Vanuit het dorpje Valnontey in de Gran Paradiso, vertrekken we te voet voor een nachtje naar bivacco Money op 2878 meter hoogte. De tocht is dik drie uur stijgen over onduidelijke paden en stukken klauteren over de rotsen. De zon schijnt en het is flink zweten bij de klim omhoog. Boven de bivak schijn je nog een doorsteek te kunnen maken over de gletsjer naar de pas, maar die route wordt door het gevaar van steenslag ernstig afgeraden. We verwachten dan ook geen andere mensen tegen te komen, maar toch blijken er bij de bivak een aantal wandelaars te zitten. Zij vertrekken echter aan het einde van de middag naar het dal en zo hebben we de bivak voor ons tweeën.

Bivacco Money in de Gran Paradiso
Bivacco Money in de Gran Paradiso

Knalgeel

De bivak is een metalen hoekig bouwsel in een knalgele kleur, geplaatst op een uitstekende rotspunt. Binnen zijn acht slaapplaatsen op stapelbedden die aan de wanden zijn bevestigd en doordat één bed omhoog geklapt is, past er net een tafeltje onder. In de hoek naast de deur staan, op een paar gammele planken, wat pannetjes en achtergebleven etenswaren. Soms vind je rijst, koffie, wat suiker, een paar kaarsen of een gasblikje voor je gasbrander. Je weet dat nooit van tevoren, dus neem vooral voldoende mee om te kunnen eten, koken en licht maken. In de bivaks is geen water, maar vaak vind je dat vlakbij, of kun je sneeuw smelten. Bij bivacco Money kom je na wat klauterwerk om een grote rotswand in een kloof waar een watervalletje naar beneden stroomt. Het water is steenkoud, maar toch trek ik al mijn kleren uit om me op te frissen en ik moet zeggen dat ik me daarna een held voel!

Bivak
Even de bivak inspecteren...

keuken in de bivak
De 'keuken' van de bivak

Logeren in een bivak
8 slaapplaatsen in een klein hutje

Bezoek

Als we fris gewassen terug bij de bivak komen, koken we spoedpasta op een platte steen voor de bivak. Op de pakjes staat dat het voor 1 tot 2 personen voldoende moet zijn, maar doe ons maar 1 pakje per persoon! Met wat cabernossiworstjes erbij is dat een prima maaltijd op deze prachtige plek. We kunnen hierboven nog heel lang van de ondergaande zon genieten en proberen met de verrekijker bivacco Leonessa aan de overkant van het dal te vinden. De lampjes lichten langzaam op in het donker wordende dal, maar wij zitten nog steeds in de laatste avondzon. Als de zon achter de bergen aan de overkant wegzakt, wordt het snel frisser. We ruimen alles op en maken het ons gemakkelijk in het bivakhutje. Niet veel later horen we buiten geschuifel. We hebben bezoek! Een paar gemzen zijn nieuwsgierig naar de bivak gekomen en proberen het zoute afgietsel van ons eten op te likken van de rotsen. Sprakeloos kijken we naar de prachtige dieren die echt onder het raam van de bivak heen en weer schuifelen!

Pasta koken
Koken op een prachtige plek

Gemzen
Gemzen rondom de bivak

Bivak in Gran Paradiso
De bivak in de rotsen

Afscheid

De volgende ochtend is het weer een prachtige dag. We maken de bivak zo goed mogelijk schoon en netjes en nemen uiteraard al het afval mee naar het dal. Met enige weemoed sluiten we de metalen deur weer goed af en klimmen door de rotsen naar beneden. We nemen voor nu afscheid van ons tijdelijke onderkomen, maar sluiten het voorgoed in ons hart!

Dit artikel is geschreven door Ezra Noordermeer. Ze is een actieve buitensporter die o.a. houdt van hiken, trailrunnen en sportklimmen. Lees meer verhalen van Ezra op haar buitensporten blog >

Zomer Auteur Female7

Over Ezra

Ezra houdt ervan om sportief in de bergen onderweg te zijn. Of het nu een dagwandeling is of een huttentocht, een klettersteig of een paar dagen toerskiën, ze wordt er helemaal blij van. Blij door de uitdaging aan te gaan en blij door de vaak prachtige vergezichten.