Skip to navigation Skip to main content

13 fouten die je niet mag maken in de bergen

Bergwandelen langs een koe
© Spalder Media Group

Lekker op pad in de Alpen. Het gaat niet alleen om het einddoel, die ene mooie bergtop, maar vooral ook om de tocht ernaartoe. Toch is het trekken door de bergen niet helemaal zonder gevaar. Het weer kan razendsnel omslaan, je kunt je blesseren en ook verdwalen behoort tot de mogelijkheden. Een goede voorbereiding is van belang, maar ook tijdens de tocht zelf kun je bepaalde 'fouten' maken. In dit weblog hebben we een opsomming gemaakt van 'fouten' die je beter niet kunt maken als je in de bergen bent.

1. Op pad gaan zonder het weerbericht te bekijken

Het weer kan snel omslaan in de bergen, dat weet iedere bergliefhebber. Zorg er dus altijd voor dat je op de hoogte bent van het weerbericht. Op basis van het weerbericht kun je je tocht plannen en de juiste kleding meenemen. Wees vooral zeer voorzichtig als er kans is op onweer.

2. Alleen de bergen ingaan

Hoe aantrekkelijk het ook kan zijn om lekker rustig in je eentje de bergen in te trekken, het is niet verstandig. Zorg ervoor dat je minimaal met z'n tweeën op pad gaat. Er kan altijd iets gebeuren en dan kan de ander je helpen. Als je in je eentje bijvoorbeeld je enkel verzwikt en je hebt geen bereik met je mobiel, dan wordt de situatie al snel erg gevaarlijk!

3. Rommel achterlaten

Zowel voor de natuur, de dieren als ons eigen 'uitzicht' is een schone omgeving van groot belang. Neem altijd je vuilnis mee terug naar het dal en gooi het daar weg. Laat geen flesjes, blikjes of verpakkingen achter in de vrije natuur.

Bord bij berghut dat je geen afval mag achterlaten
Houd de bergen schoon!

4. Onvoorbereid de bergen intrekken

Bereid je tocht in de bergen goed voor. Welke route wil je gaan volgen? Zijn er berghutten onderweg voor een pauze of overnachting en zijn deze geopend? Zorg er ook voor dat iemand (familie of de accommodatiehouder) op de hoogte is van de tocht die je gaat ondernemen. En vergeet natuurlijk niet om een wandelkaart mee te nemen.

5. Te weinig eten of drinken meenemen

Een 'hongerklop' is het laatste dat je wilt als je een mooie bergtocht aan het maken bent. Neem dus genoeg eten en drinken mee. Alhoewel er in de bergen meestal wel voldoende water te krijgen is, kan een slok thee of sap erg lekker zijn. Chocolade en noten helpen snel tegen de honger. Eten en drinken in de bergen: do's en don'ts >

Drinken uit veldfles tijdens bergwandeling
Neem voldoende te eten en drinken mee en vergeet ook niet te drinken!

6. Het wandel- of fietspad verlaten

Volg altijd de aangegeven routes in de bergen. Deze paden zorgen ervoor dat je veilig van A naar B kunt komen en je de flora en fauna niet teveel stoort. Twijfel je en kom je na 15 tot 30 minuten geen aanwijzing meer tegen dat je nog op het pad bent, keer dan terug.

7. Te dicht bij (wilde) dieren komen

Sommige dieren zijn niet mensenschuw en durven best dichtbij te komen. Ondanks dat zij niet bang zijn voor jou, is het verstandig altijd op afstand te blijven. Zelf die lieve Alpenkoe kan ineens een trap naar achteren geven. Sterker nog, er gebeuren regelmatig ongelukken met koeien. Geniet van de dieren, maar pas dus altijd op.

Mountainbiken langs een koe in de bergen
© Spalder Media Group
Houd genoeg afstand van dieren in de bergen.

8. Op verkeerde schoenen de bergen intrekken

Goede wandelschoenen zijn van groot belang als je een tocht gaat maken in de bergen. Vermijd slippers of sneakers. Check van tevoren je schoenen, zeker als ze al wat ouder zijn; zit je zool goed vast en zijn je veters nog sterk? Heb je nieuwe wandelschoenen nodig, check hier onze kooptips >

9. Je rugzak vergeten

Ook al ga je maar een kort tochtje maken, neem altijd een rugzak mee met de voor jou belangrijke zaken. Extra kleding, eten, drinken, EHBO, etc. Benieuwd wat wij meenemen als we de bergen ingaan? Bekijk hier de inhoud van onze wandelrugzak >

Wandelrugzak
Zorg dat je de juiste spullen in je rugzak hebt!

10. (Vreemde) bessen of paddenstoelen plukken en eten

Hoewel dat rode besje er misschien heel lekker uitziet, of je weet bijna (!) zeker dat je die paddenstoel wel eens geplukt hebt met een gids, probeer het niet uit. Jaarlijks overlijden er mensen aan het eten van verkeerde bessen of paddenstoelen.

11. Teveel herrie maken

Voor de dieren, maar ook voor jezelf en andere toeristen, is het fijn als je niet teveel herrie maakt als je op pad bent in de Alpen. Op die manier is de kans tevens groot dat je wilde dieren kunt spotten. Bovendien ben je meer gefocust op je omgeving als je gewoon lekker stil bent.

12. Bloemen of planten meenemen

Mooi hè, die Alpenbloemen of dat hele kleine schattige dennenboompje? Toch is het niet de bedoeling dat je planten, bomen of andere dingen meeneemt uit de bergen. Geniet ervan daar waar het thuis hoort.

13. Negeren van borden en aanwijzingen

Meestal staat er beneden in het dal een bord met aanwijzingen en regels voor het gebied dat je intrekt. Ook in de bergen kun je diverse aanwijzingen tegenkomen. Houd je aan de regels en respecteer de plaatselijke aanwijzingen.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.