Via ferrata in de Brenta Dolomieten

Via ferrata in de Brenta Dolomieten

16 oktober 2015

door Gastredacteur in Wandelen

Door: Roos Schellings
4 juli 2015 is het is zover. Mijn eerste via ferrata in de Brenta Dolomieten. Ruim twee jaar na mijn vertrek uit het Noorden komt een van mijn beste vriendinnen op bezoek. Carine en ik kennen elkaar van onze speleo-tijd, we hebben avontuurlijk bloed gemeen en hebben al menig ondergronds avontuur samen beleefd. Er worden dan ook plannetjes gesmeed om samen een via ferrata te doen. Dit keer blijven de mannen thuis.

Via ferrata', oftewel klettersteigen

Via ferrata, betekent letterlijk 'ijzeren pad' en wordt ook wel klettersteigen genoemd. De eerste routes, de Alpine routes in de bergen, dateren uit de 19de eeuw en bestaan uit een netwerk van stalen ladders en kabels. Deze routes verschaffen minder ervaren Alpinisten toegang tot prachtige plekken in de bergen, die anders enkel zijn voorbehouden aan echte bergbeklimmers. Ze werden oorspronkelijk aangelegd door Alpinisten maar tijdens de eerste wereldoorlog werden ze gebruikt en verder uitgebreid voor het transport van oorlogstroepen. Langs menige Via Ferrata route zijn nog oorlogsresten te vinden.

Sentiero Alfredo Benini - GR 305

We bereiden ons goed voor, kopen een gordel, leeflijn en stijgijzers. We selecteren een prachtige dagtocht 'Il Sentiero Alfredo Benini' (GR route 305) in de Brenta Dolomieten en gaan samen op pad. De tocht begint bij Passo del Grostè (Madonna di Campiglio) en gaat verder via Sentiero Alfredo Benini (GR305) tot Rifugio Tucket, vanwaar je weer terug loopt naar Passo del Grostè (GR316). We hebben 900 hoogtemeters te overbruggen in een dagtocht die ongeveer 6-7 uur duurt. Het beginpunt van de route ligt links van de hoger gelegen gondellift, het is goed te vinden.

Via ferrata in de Brenta Dolomieten

De mooiste via ferrata ter wereld

Al woon ik hier inmiddels twee jaar en ben ik bekend met de prachtige omgeving, deze tocht overtreft mijn stoutste verwachtingen. We vallen van de ene in de andere verbazing. De rotsformaties, het panorama, het is allemaal adembenemend mooi. Het is een prachtige glasheldere dag met een strakblauwe lucht, ik ben euforisch en dankbaar. Ik begrijp nu waarom de via ferrata in de Brenta Dolomieten tot de mooiste ter wereld worden gerekend. Il sentiero Alfredo Benini is geschikt voor avontuurlijke en sportieve bergliefhebbers zonder hoogtevrees, die zich veilig kunnen voortbewegen met behulp van staalkabels en ladders.

Brenta Dolomieten

Gemakkelijk of middelzwaar

De SAT (de alpinistenvereniging van Trentino) beschrijft deze tocht als gemakkelijk tot middelzwaar, maar voor mensen van de lage landen zou ik hem als middelzwaar beschouwen. De route duurt 4 à 5 uur tot aan Rifugio Tucket. Daar kun je eventueel overnachten. Maar wil je het doen in een dag en loop je terug naar Passo del Grostè, dan moet je er nog 1 ½ uur bijtellen, je komt dan uit op 6 à 7 uur.

Via ferrata

Een via ferrata huttentocht

Wij lopen terug na Passo del Grostè, waar we de gondellift omlaag nemen. Euforisch door al deze natuurpracht maak ik al plannen voor een volgende keer. Dan staan de beroemde 'Bochette Alte' op het programma. Wat bijzonder is aan de Brenta Dolomieten is dat de via ferrata routes en berghutten met elkaar zijn verbonden en dat je een 'via ferrata huttentocht' kunt ondernemen. Je kunt dus meerdere dagen klettersteigen en s'avonds overnachten in de berghutten.

Via ferrata Brenta Dolomieten

Benodigde materialen voor via ferrata: helm, klimgordel, leeflijn en stijgijzers. Heb je geen ervaring met via ferrata, dan kun je de eerste keer het beste met een gids op pad gaan.

Roos heeft haar eigen vakantie-lodging website opgezet met een selectie van bijzondere en betaalbare vakantiehuizen in Trentino (www.greendaystrentino.com), ze heeft zelf een bed&breakfast (www.bbbrenta.com) en ze verhuurt een berghuisje (www.masofrancesco.com).

Zomervakantie tips