Skip to navigation Skip to main content

Unieke ervaringen in de Zwitserse bergen

6260 - Unieke ervaringen in de Zwitserse bergen

Wanneer je het woord Zwitserland ziet, zul je waarschijnlijk in eerste instantie denken aan kaas, chocolade, zakmessen, buitenlandse bankrekeningen en wintersport. Waar mensen minder vaak aan denken is de Zwitserse natuur, en wat er in de zomer allemaal te beleven is in de Zwitserse bergen. In dit artikel zal ik een paar activiteiten, bezienswaardigheden en bijzondere ervaringen uitlichten.

De grootste gletsjer van de Alpen

Het plaatsje Bettmeralp ligt in de regio Wallis. Bij dit plaatsje bevindt zich de grootste gletsjer van de Alpen, de Aletsch-gletsjer. De gletsjer is gelegen in het UNESCO werelderfgoed-gebied Schweizer Alpen Jungfrau-Aletsch. Met een lengte van 23 kilometer, een oppervlakte van ruim 115 km2 en een massa van 27 miljard ton (!) ijs, is het een indrukwekkende ervaring om hier overheen te wandelen. Van alle gletsjers in de Alpen, is deze gletsjer door zijn grote massa het minst aangetast door de opwarming van de aarde de afgelopen 20 jaar.

(Kite-)surfen en zeilen op 1800 meter hoogte

Het Silvaplana-meer is gelegen aan het plaatsje Silvaplana, op nog geen 10 kilometer afstand van St. Moritz. Silvaplana staat bekend als één van de beste locaties in Europa om te zeilen en te wind- en kitesurfen, en is gelegen op een hoogte van 1800 meter. In de winter is het meer één grote ijsvlakte, en blijft het bevroren tot laat in de lente. Maar zodra het ijs is ontdooid komen de kitesurfers tevoorschijn om het water te bedwingen op dit bijzondere meer waar nooit een gebrek aan wind is. De reden dat Silvaplana zo’n perfecte locatie is, is de legendarische Maloja-wind. Door de snelle verwarming van de steile hellingen in de ochtend, stijgt de warme lucht en wordt de koude lucht uit het dal getrokken. Deze thermische circulatie veroorzaakt de Maloja.

De grootste gletsjer van de Alpen / (Kite-)surfen en zeilen op 1800 meter hoogte

De Allalin-gletsjer & Fee-gletsjer

Er zijn twee gletsjers te vinden in het skigebied van Saas-Fee, namelijk de 3600 meter hoge Allalin-gletsjer en de noordelijk gelegen Fee-gletsjer. Met 20 kilometer aan gevarieerde pistes is het heerlijk skiën en boarden bij zomerse temperaturen. Ook freestylers komen hier niets tekort, er is namelijk altijd een snowpark te vinden, dat dagelijks wordt geprepareerd. Verder is het skigebied ’s zomers de thuisbasis van verschillende nationale én internationale skiteams. Het skigebied is geopend van 27 juli tot 31 oktober.

Trümmelbach Gletsjer Watervallen

Als je op vakantie iets wilt bezichtigen dat nergens anders ter wereld mogelijk is, dan moet je naar de Trümmelbachwatervallen in Lauterbrunnen. Hier bevinden zich namelijk de grootste onderaardse watervallen van Europa, en de enige toegankelijke onderaardse watervallen ter wereld! Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze watervallen behoren tot een UNESCO werelderfgoed-gebied. Dit is het Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn-gebied.

Trümmelbach Gletsjer Watervallen

Cabriobahn op de Stanserhorn

De Stanserhorn, gelegen bij Luzern, heeft een bezienswaardigheid en ervaring in één die je niet snel zal vergeten. Het heeft namelijk ’s werelds eerste Cabriobahn. Zoals de naam doet vermoeden gaat het hier om een gondelbaan met een open dak. De gondel heeft namelijk twee verdiepingen, waarvan de bovenste een 360o panorama-uitzicht geeft over het gebergte. De Cabriobahn biedt plaats aan 90 personen, waarvan 30 op het bovenste dek. De dubbeldekker brengt je naar een hoogte van 1900 meter. Bovenaan de berg ligt het bergrestaurant Rondorama, een ronddraaiend restaurant die eveneens een 360° panorama-uitzicht biedt. In de zomer worden er in het restaurant meerdere keren per week ‘candle light dinners’ aangeboden.

Klik hier voor meer informatie over een vakantie in Zwitserland >>

Cabriobahn op de Stanserhorn
Zomer Auteur3

Over Nicky

De kans om een dier in het wild tegen het lijf te lopen, op de hoogste toppen zelfs even de eeuwige sneeuw mee te maken of een gletsjer bekijken... Dat zijn de dingen die het voor Nicky zo leuk en bijzonder maken om lekker te wandelen door de bergen.