Skip to navigation Skip to main content

Steiermark: rijk aan water en cultuur

6065 - Steiermark: rijk aan water en cultuur

Zonder water was het groene hart van Oostenrijk niet zo groen geweest. In Steiermark valt er van alles te ontdekken op het gebied van water: bijzondere waterattracties, gezondheid en water, slechtweerprogramma’s, kinderen en water, in een woord: water wordt onderdeel van de vakantiebeleving. Steiermark ligt in het oosten van Oostenrijk en staat garant voor een veelzijdige vakantie.

Waterweetjes uit Steiermark

Uit de Kläfferbron, (een van de grootste drinkwaterbronnen van Europa), stroomt dagelijks tot wel 217 miljoen liter water naar Wenen. In het voorjaar, als de sneeuw begint te smelten, borrelen 10.000den liters water per seconde uit de berg. Dat is miljoen liter per dag. Daarnaast vermindert het thermale water uit Steiermark de stressindicator in het speeksel! Iets wat je niet mag missen is het ijspaleis en de Skywalk op de gletsjer van de Dachstein. Enige jaren geleden is hier ook nog een indrukwekkende hangbrug bijgekomen.

Het groene hart – culinair genieten

Van het culinaire spektakel (Genuss spektakel) en het culinaire bal (Genuss Ball) in het voorjaar in Graz tot en met de culinaire boot op de Grundlsee valt er genoeg culinair avontuur te ontdekken. De “Lebkuchen” krijgt in Mariazell een nieuw onderkomen, de pompoenpitolie heeft deze bij de oliemolen Fandler reeds gevonden. Lange afstandswandelingen zijn het grote thema bij het wandelen in Steiermark, literatuurpaden leiden bijvoorbeeld naar Stift Admont, Neuberg en Bruck terug de middeleeuwen in en de almbutler op de Turracher Höhe biedt speciale service langs de wandelpaden.

Het groene hart klopt ook voor de kleintjes

16 familiedorpen in Steiermark laten het hart van de kleine bezoekers sneller slaan en vervullen alle kinderwensen. Elke dag wordt een avontuur.

Steiermark: cultuur, natuur en avontuur

In het noorden zorgen bergen en almen voor het wande- en fietsavontuur rondom de Dachstein (bijna 3000m), 800 tweeduizenders, 7 natuurparken en 1 nationaal park. In het zuiden maken 9 thermen rondom de therme Bad Bluma, ontworpen door Friedens Hundertenwasser, het land tot wellnesscentrum nr. 1. Appelgaarden en kastelenroutes verzorgen het groen in het oosten, in het westen lokken de beroemde pompoenpitolie en de stoeterij van de wereldberoemde Lipizzaner paarden. Helemaal in het zuiden brengt de zonnige ligging van de indrukwekkende wijnbergen internationaal bekende wijnen voor. Naast het middeleeuwse centrum (UNESCO) is Graz, deelstaathoofdstad van Steiermark, geboortestad van Arnold Schwarzenegger, City of Design en culinaire hoofdstad. Het nieuwe Joanneumsviertel, Kunsthaus en Murinsel geven Graz een modern uiterlijk.

Ga naar de bestemmingen van Steiermark >>

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.