Skip to navigation Skip to main content

Bevoorrading berghut: hoe komt al het eten en drinken daar?

54438 - Bevoorrading berghut: hoe komt al het eten en drinken daar?

De bevoorrading van een afgelegen berghut kan een uitdagende klus zijn. En hoe komt al dat eten en drinken überhaupt op de berg? In dit artikel beantwoorden we de vragen die waarschijnlijk wel eens bij je opgekomen zijn bij een bezoek aan een berghut. Wanneer je de volgende keer een Schnitzel krijgt geserveerd ben je je nog meer bewust van de weg die je maaltijd heeft afgelegd.

Waarmee kunnen goederen naar een berghut worden vervoerd?

Afhankelijk van de ligging van de berghut wordt er gekozen voor een bepaald type transport. De meest afgelegen plekken zijn afhankelijk van een helikopter, terwijl andere hutten gewoon per auto of lift kunnen worden bevoorraad.

Lift
Veel berghutten maken gebruik van de gewone lift of een goederenlift. Zo kan voor de lift opengaat voor bergliefhebbers al het eten en drinken omhoog. Een goederenlift is speciaal voor de bevoorrading van een berghut. Transport per lift is een milieuvriendelijke manier van een berghut bevoorraden, wat op plekken met beschermde natuur extra belangrijk is.

Helikopter
Hoogalpiene berghutten worden vrijwel alleen per helikopter bevoorraad. Om kosten te besparen worden er met andere hutten afspraken gemaakt en transporten gecombineerd. Er worden niet alleen goederen afgeleverd, maar ook het afval wordt meegenomen.

54438 - bevoorrading berghut met helikopter
© Pixabay


Drone
In de nabije toekomst zullen berghutten ook per drone van spullen en levensmiddelen worden voorzien. De eerste succesvolle testvluchten zijn al uitgevoerd. Dit is een stuk goedkoper en milieuvriendelijker in vergelijking met een helikopter. Een helikopter verbruikt tussen de 50 en 170 liter brandstof per uur, een elektrische drone is emissievrij. Alleen bij extreem lage temperaturen kunnen drones niet worden gebruikt.

Dieren
Er zijn nog enkele berghutten die kleine leveringen met paarden, ezels of lama’s organiseren. De passie die de huttenwaard voor dieren heeft speelt hierin een grotere rol dan het praktische aspect.

Auto/terreinwagen
In het zomerseizoen zijn veel berghutten met de auto of terreinwagen bereikbaar. Ook kleine vrachtwagens met een beperkte draaicirkel kunnen worden ingezet. In de winter worden deze voertuigen ingewisseld voor sneeuwscooters, pistenbullys en rupsvoertuigen.

8 dingen die je jezelf afvraagt wanneer je in een berghut bent
54438 - vervoer naar berghut met vrachtwagen
© Pixabay

Hoeveel kilo kan er worden vervoerd?

Helikopter
Een helikopter kan per vlucht ongeveer 700 kilo naar een hut vervoeren.

Terreinwagen
Een grote terreinwagen kan maximaal 1000 kilo mee de berg op nemen.

Dier
Een paard of ezel kan 10% tot 15% van zijn gewicht vervoeren. Weegt het paard 600 kilo, dan kan deze, afhankelijk van het ras, zo’n 90 kilo dragen.

Drone
De ontwikkeling van drones gaat hard. Het zal niet lang meer duren voordat drones 100 kilo kunnen vervoeren.

54438 - afgelegen berghut in de bergen

Kosten voor vervoer van goederen naar een berghut

De duurste vorm van transport is per helikopter. Afhankelijk van het type heli zo’n € 35,- per minuut. Ook de ligging van de berghut bepaalt voor een groot deel hoeveel kosten er moeten worden gemaakt. Per jaar moet een berghut op zo’n € 8000,- tot € 14.000, - aan kosten rekenen. Gemiddeld wordt een berghut om de drie tot vier weken bevoorraad. Per seizoen gaat het om 5 tot 15 ton aan goederen. Hiervan is 1 tot 5 ton aan materiaal om de kachel te kunnen laten branden. Alle kosten die moeten worden gemaakt voor het vervoer van goederen, zijn voor rekening van de berghut.

Er is dus heel wat voor nodig om die Schnitzel op je bord te krijgen!

10 herkenbare momenten in een berghut


Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.