Skip to navigation Skip to main content

ÖAV start campagne rond ‘behoefte doen’ op de berg

52741 - ÖAV start campagne rond ‘behoefte doen’ op de berg
© ÖAV

De Oostenrijkse Alpenvereniging (ÖAV) is een voorlichtingscampagne gestart over je ‘behoefte doen’ in de bergen. Iedereen die wel eens in de bergen onderweg is komt het tegen, gebruikt wc-papier, tissues en uitwerpselen. Op een humoristische manier wil de ÖAV duidelijk maken dat dit het ecosysteem in de bergen kan aantasten. Men hoopt bergliefhebbers ervan te overtuigen om voortaan anders met ‘de grote boodschap’ om te gaan.

Slecht voor het milieu

Het berglandschap wordt maar al te vaak gebruikt als toilet. Wanneer je onderweg bent in de Alpen kom je regelmatig gebruikt wc-papier en tissues tegen. Geen fraai gezicht en bovendien zeer slecht voor het milieu. Uitwerpselen zijn een onderschat probleem en hier wil de Oostenrijkse Alpenvereniging verandering in brengen. Hoe hoger je in de bergen komt, hoe gevoeliger de omgeving wordt. Uitwerpselen kunnen als meststof dienen en het ecosysteem op een gevoelige manier veranderen.


Humoristische invalshoek

De nieuwe voorlichtingscampagne moet op een humoristische manier een onderwerp behandelen waar normaal niet over gesproken wordt. ‘Het doel is om het kwetsbare hooggebergte te beschermen en om conflicten met andere Alpenbewoners te vermijden’, legt Andreas Ermacora, voorzitter van de Alpenvereniging, uit. De aanbevelingen uit de campagne zijn makkelijk uit te voeren, maar bij veel mensen ontbreekt het stukje bewustwording. Toiletpapier vergaat een stuk sneller dan tissues, maar het is nog beter om gebruikt papier mee terug te nemen naar het dal. Zo kun je naast de reguliere EHBO-set ook WC-papier en een zakje meenemen om dit hygiënisch uit te kunnen voeren. Indien je je behoefte moet doen, vermijd je stromend water en gebouwen (stallen). Zo bescherm je de omgeving en ben je boeren en landeigenaren niet tot last. Vanzelfsprekend is het nog beter om je behoefte te doen bij een berghut.

De volgende aanbevelingen worden in de campagne gecommuniceerd:

  • Indien mogelijk, gebruik sanitaire voorzieningen (berghut).
  • Houd beekjes, meren en stroompjes op afstand.
  • Gebruik toiletpapier (in plaats van tissues) en neem dit mee terug.
  • Dek uitwerpselen af met stenen/takken of neem mee terug naar het dal.
  • Schuren, stallen en andere gebouwen zijn geen toiletten.
  • Al deze richtlijnen gelden ook voor honden.
52741 - voorlichtingscampagne oav
(Foto: © ÖAV)
(Foto: © ÖAV)
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.