Skip to navigation Skip to main content

Waarom berglucht zo gezond is

52262 - Waarom berglucht zo gezond is

Van oudsher is bekend dat tijd in de bergen doorbrengen goed is voor je gezondheid. Berglucht geeft een fris en tintelend gevoel in je longen als je diep inademt en voelt lekker schoon aan. Maar wat maakt berglucht zo gezond? En speelt de hoogte ook mee? Dit zijn drie redenen waarom je gezondheid een boost krijgt in de bergen.

Schonere lucht

De bergen zijn een stuk minder dichtbevolkt dan bijvoorbeeld de Randstad, maar ook landelijke provincies zoals Friesland. Door de stijgende welvaart hebben steeds meer mensen een auto tot hun beschikking. Even speuren op internet voor een tweedehandsje, een goedkope autoverzekering afsluiten en je bent klaar. Hierdoor raakt de lucht steeds sterker vervuild. In de bergen wonen een stuk minder mensen, waardoor er zich minder uitlaatgassen in de atmosfeer bevinden en de lucht echt schoner is. Samen met de hoogte neemt ook het vocht, stof en pollenniveau in de lucht af. Hiervoor moet je wel eerst flink stijgen, want in de dalen blijft dit soort viezigheid juist hangen. Doordat de lucht vrij is van vervuiling kun je vrijer ademen. Longpatiënten wordt dan ook van oudsher aangeraden om kuuroorden hoog in de bergen te bezoeken. In Zwitserland in het bergdorp Davos bijvoorbeeld, dat bekendstaat als de tbc-hoofdstad van Europa, werd in 1897 al het eerste Nederlandse sanatorium opgericht.

IJle lucht

De lucht is ijler op hoogte waardoor je tijdens het bergwandelen in eerste instantie meer last kan krijgen van vermoeidheid. Op de langere termijn is ijle lucht goed voor je gezondheid. Je lichaam gaat meer rode bloedlichaampjes aanmaken om het zuurstoftekort te compenseren. Deze vervoeren zuurstof van je longen naar je spieren. Ook zorgen de bloedlichaampjes ervoor dat afvalstoffen uit je spieren weer afgevoerd worden. Hoe meer rode bloedlichaampjes je in je bloed hebt, hoe makkelijker dat gaat. Hierdoor kan je lichaam meer aan. Na een paar dagen wennen aan de hoogte verdwijnen de vermoeidheidsverschijnselen. Weer terug in Nederland zul je merken dat je conditie vooruit is gegaan. Niet voor niets trainen veel topsporters op hoogte om de conditie te verbeteren, maar ook als je geen topsporter bent kan hoogtetraining erg nuttig zijn.

Minder stress

Iedereen die eens op vakantie geweest is naar de bergen zal kunnen beamen dat de bergen ervoor zorgen dat je compleet ontspant. Doordat je actief bezig bent in de natuur kom je tot rust, ook als je je hard inspant tijdens een lange wandeltocht. De frisse berglucht, de prachtige panorama's die je onderweg tegenkomt en de lekkere geuren. In de bergen raak je meer ontspannen, voel je je levendiger en kun je zorgen of stressvolle situaties thuis even helemaal achter je laten. Een verblijf in de bergen is dan ook een uitstekende manier om er even compleet tussenuit te gaan.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.