Top 10 bezienswaardigheden in Ierland

 © storytravelers, Caspar Diederik 
Skellig eilanden zijn bezienswaardigheden Ierland

8 maart 2020

door Joanne in Bestemmingen

Ierland heeft veel bezienswaardigheden die je kunt ontdekken. Als ik aan Ierland denk, dan denk ik aan Belfast, Irish coffee, Guinness, whiskey en Dublin. Het is er niet zo druk en de mensen zijn aardig, al zijn ze een tikkeltje onverstaanbaar. Ierland heeft mooie stranden, kliffen, velden, bossen en bergen. Wat zijn de mooiste plekken om te bezoeken in Ierland? In dit blog zetten we 10 mooie plekken voor je op een rijtje.

#1. Wild Atlantic Way

De Wild Atlantic Way is de gehele kustlijn van Ierland aan de Atlantische Oceaan. Van noord naar zuid is de weg 2600 kilometer lang. Tussen County Donegal en County Cork heb je fantastische uitzichten en er zijn wel 150 locaties officieel aangewezen als Discovery Points. Genoeg te ontdekken dus! Het is ook maar de vraag of je de route helemaal moet rijden, of dat je beter kunt genieten van een kleiner deel van het traject.

Bezienswaardigheden Ierland: wild atlantic way
De kenmerkende Ierse schapen (Foto: © Tourism Ireland, Chris Hill)

#2. Kliffen van Moher

In Ierland zijn overal langs de kust kliffen te vinden. Maar de Kliffen van Moher, zijn toch echt degene die je gezien moet hebben. Niet alleen zijn ze enorm hoog (meer dan 200 meter), het uitzicht is spectaculair. Het is dan ook de best bezochte bezienswaardigheid van Ierland. Tip: boek van tevoren tickets.

#3. Wicklow Mountains

In het oosten van Ierland, ten zuiden van Dublin, vind je het Wicklow Mountains National Park. Deze bezienswaardigheid in Ierland is het grootste nationaal park van het land en bestaat uit veen, heide en heuvels met afgeronde toppen. Op de hellingen vind je aangeplante bossen, maar ook wild stromende bergbeken. Hoewel het park relatief druk bezocht is, kun je als wandelaar de wildernis en de ruimte vinden als je de bergen intrekt.

#4. Causeway Coast Way

Deze bezienswaardigheid in Ierland zorgt voor plezier voor meerdere dagen! Deze wandeling van een dag of 2-3 loopt langs een relatief makkelijk, vlak stuk kust. Het pad tussen Ballycastle en Portstewart in Noord-Ierland loopt langs een paar grote toeristische attracties; de Giant's Causeway en Carrick-a-Rede touwbrug. De Giant's Causeway is een prachtig stuk kust met basaltrotsen. De hangbrug van 20 meter naar Carrick Island hangt 30 meter boven de oceaan. Durf je niet terug? Dan haalt een bootje je op van het eiland. 

#5. Croagh Patrick

Croagh Patrick, ook wel de Holy Mountain genoemd, ligt zo'n 100 kilometer van Galway. Het is de heilige berg van het land. Al 5000 jaar geleden, in het stenen tijdperk, gingen bezoekers naar de top. Destijds om het begin van het nieuwe oogstseizoen te vieren. Later als pilgrimroute voor Sint Patrick. Op deze top heeft Sint Patrick 40 dagen lang gevast. Op Reek Sunday (weetje: de berg wordt ook wel The Reek genoemd), de laatste zondag in juli, komen zo'n 25.000 mensen naar de top. Check even de datum, voor je hier naar boven gaat!

#6. Araneilanden

Inis Mór, Inis Meáin en Inis Oírr liggen in de Galway baai. Het zijn de laatste stukken land die je passeert, wanneer je naar Amerika vaart. De oorspronkelijke Ierse omgeving is hier nog helemaal intact. Velden omgeven door stapelmuurtjes, historische plaatsen, de Aran-vissers-kabeltruien. Met een veerboot kun je op de eilanden komen. 

bezienswaardigheid ierland aran eilanden
Zwemmen op de Aran eilanden (Foto: © Tourism Ireland, Lukasz Warzecha)

#7. County Kerry

County Kerry is ruig en wild. De Skellig eilanden zijn twee kleine rotseilandjes voor de kust. Op deze eilanden, Oiléain na Sceilig, leven veel Jan-van-Genten en papagaaiduikers. Ook staat er een bijzonder klooster op het grootste eiland. Daarom is dit vogelreservaat nu UNESCO Werelderfgoed. Op het vasteland van Ierland vind je de MacGillycuddy's Reeks, een bergketen met bijzondere plaasten, zoals Moll's Gap, Killarney National Park en Ierland's hoogste berg, Carrauntoohil.

#8. Ben Bulben

Deze bezienswaardigheid in Ierland is een tafelberg die ligt in County Sligo. Ben Bulben, of Binn Ghulbain, betekent kaakvormige berg. Het is een markante top en één van de bekendste bergen in Ierland. Je kunt de berg uiteraard beklimmen. Vanaf de noordzijde valt dat niet mee, door de stormen die vanaf de Atlantische Oceaan komen. Vanaf de zuidzijde is het makkelijker, omdat de hellingen niet te steil zijn. Bovenop is het uitzicht op Yeats Country, de dichter ligt aan de voet begraven.

bezienswaardigheid ierland Ben Bulben
Ben Bulben aan de Surf Coast (Foto: © Tourism Ireland, Art Ward)

#9. Old Head of Kinsale

In county Cork ligt de Old Head of Kinsale. Ook weer zo'n spectaculair stuk kust aan de Atlantische Oceaan. De kliffen zijn tientallen meters hoog en alles wat je voor je ziet is oceaan. Deze kaap kun je via een 6 kilometer lange wandeling verkennen. Naast de natuur is hier ook de ruïne van een Keltisch fort. Vlak voor de kust ligt het oceaanschip Lusitania, ooit tot zinken gebracht door een Duitse torpedo. Een bijzondere manier om de kaap te ontdekken is met de kajak. Misschien spot je wel een zeehond of reuzenhaai.

#10. Game of Thrones

Noord-Ierland heeft de meeste locaties van de Seven Kingdoms en is daarmee dé plek om bezienswaardigheden van Game of Thrones te ontdekken. Bezoek de bossen van Tollymore Forest Park met de enorme sequoia's. Vandaar ga je naar de Mourne Mountains, Toome Canal, Cairncastle, Shillanavogy vallei en al die andere plaatsen die voorkomen in de serie. Zo'n 15 locaties zijn te ontdekken.

Zomervakantie tips