Slovenië: bezienswaardigheden

 © www.slovenië.info, Jošt Gantar 
Nationaal Park Triglav

23 januari 2020

door Joanne in Bestemmingen

Slovenië kent vele bezienswaardigheden. Het is een land dat door Nederlanders vaak over het hoofd wordt gezien, maar eigenlijk een volwaardig Alpenland is. Wat te denken van hoogtepunt en hoogste punt van het land, de Triglav. Maar naast die hoge berg is er nog zoveel meer te ontdekken tijdens een vakantie in Slovenië. Daarom hebben wij een aantal hoogtepunten van Slovenië op een rijtje gezet. Bezienswaardigheden van Slovenië die je niet mag missen!

#1. Het meer van Bled

Het meer van Bled is de meest toeristische plek van Slovenië. Toch blijft het een bijzondere plek die je niet wilt missen. Het meer is prachtig, met het kasteel dat er bovenuit torent. Het lieflijke eilandje in het midden, de rotsen rondom en de hoge bergen verderop maken het plaatje af. Tip: neem het toeristentreintje, dat rijdt helemaal rond het meer of vaar met een roeibootje naar het eiland en neem een duik onderweg.

Meer van Bled slovenië bezienswaardigheden
Het meer van Bled (Foto: © www.slovenië.info, Jošt Gantar)

#2. Ljubljana, de hoofdstad

De bekendste bezienswaardigheid in de hoofdstad zijn waarschijnlijk de drie bruggen, die samenkomen in één punt. De bruggen liggen over de rivier Ljubljanica. Hoog boven de stad torent het kasteel Ljubljanski Grad. Je kunt met een soort lift, de funicular, omhoog om het kasteel, het museum én het restaurant in de toren te bezoeken. Het centrum heeft mooie oude gebouwen en een prettige sfeer.

#3. De grotten van Postonja

De grotten van Postonja zijn druipsteengrotten van ruim 20 kilometer lang. De grotten zijn gevormd in karstgesteente, het zijn bijna de grootste ter wereld. Je kunt de grotten met een treintje bezoeken. Al aan het eind van de 19e eeuw was er electrisch licht aangelegd in de grotten. Want de grotten kunnen bijzonder zijn, om van de druipsteenformaties te genieten, moet je ze wel kunnen zien!

grotten van postonja bezienswaardigheid slovenie
De grotten van Postonja (Foto: © www.slovenië.info, Postojnska jama, Iztok Medja)

#4. De Triglav, het hoogste punt

Deze berg is maar liefst 2864 meter hoog en vormt het hart van het Triglav Nationaal Park. In dit nationale park liggen tal van wandelingen. Je kunt als wandelaar zelfs naar de top van de Triglav. Maar let wel op: het is zware tocht, die je ook nog eens het best in twee dagen kunt maken. Elke Sloveen 'moet' deze tocht eenmaal maken. Op feestdagen is er een postbeambte die stempels zet op de door jouw meegenomen brief.

Ook interessant:

#5. De Soca rivier

De Soca stroomt vanaf het Triglav massief richting Italië om daar de Adriatische Zee in te stromen. Een bezienswaardigheid in Slovenië die voor elke familie het hoogtepunt van de vakantie kan maken. Langs het water liggen strandjes om te zwemmen, je kunt er wandelen, er zijn rotsen om vanaf te springen en je kunt raften op de woeste delen. Op en rond de Soca kun je een fijne vakantie vieren.

Soca bezienswaardigheid slovenie
Duiken van rotsen in de Soca (Foto: © www.slovenië.info, Iztok Medja)

#6. Piran

Piran is een heerlijke havenplaats aan de Adriatische Zee. Piran kan dus ook niet ontbreken bij een vakantie naar Slovenië. Het heeft een prachtig centrum met kleurrijke gebouwen. In de schaduw kun je op een terras een goede kop koffie drinken. Je voelt je heel beschut in de stad, met zijn smalle straatjes, terwijl je aan de rand uitkijkt over de jachthaven en de zee.

hoogtepunt slovenie piran
PIran vanaf zee (Foto: © www.slovenië.info, Nikola Jurišic)

#7. Meer van Bohinj

Dit meer is het grootste meer van Slovenië en een minder bekende bezienswaardigheid. Juist daardoor kun je hier nog in rust van de natuur genieten. Maak een wandeling rond het meer en bekijk de Savica-waterval. De kleur van het water is diepblauw.

Vakantie Slovenië

Mooie witte bergen, azuurblauwe zee en fijne cultuur: Slovenië is zo klein, dat je het allemaal dicht bij elkaar vindt. Bij een vakantie in Slovenië hoef je dus niet te kiezen!

Zomervakantie tips