Klimpaden en klimparken in Montafon/Vorarlberg

Bergbeklimmen op de top van de Madrisella

28 mei 2019

door Thijs in Adventure

De adrenaline giert door je lijf bij de meest fascinerende bergwanden, klimpaden en klimparken van het Montafon in Vorarlberg. Klimmen is populairder dan ooit en het Montafon is voor klimfanaten echt een eldorado in de Alpen. Zowel beginners als profs vinden hier uitdagingen op niveau. Wat alle uitdagingen gemeen hebben is dat ze zich in het adembenemende landschap van de Silvretta, Rätikon en Verwall bevinden.

Klimpaden in Montafon, Vorarlberg

Mensen die nog nooit hebben geklommen, kunnen in het Montafon onder begeleiding van een berggids hun eerste klimtocht maken. Overnacht je bij een van de BergePLUS accommodaties, dan is deelname zelfs gratis. Ervaren klimmers kunnen zich zelfstandig wagen aan één van de 17 klimroutes. Waar je eerst alleen een berg zag, zie je nu een aaneenschakeling van plateaus, handvaten en treden. Uitgerust met een helm, klimgordel en karabijnhaak ga jij de uitdaging met de berg en jezelf aan. In de bergen van Montafon zijn ‘Klettersteigen’ die passen bij jouw vaardigheden en mogelijkheden. Van zeer zwaar tot gemakkelijk en van laag in het dal tot hoog in de bergen.

Klettersteig Madrisella
(Foto: © Philipp Steurer - Montafon Tourismus GmbH)

Aanrader: klimpad Madrisella

Sinds afgelopen zomer is er ook een klimroute naar de top van de Madrisella (2500 m). Dit klimpad van niveau C/D is in slechts anderhalve maand aangelegd door de berggidsen Martin Marinac en Manfred Sprung. Geen eenvoudige opdracht, wanneer je weet dat de route zeer steil is en 450 hoogtemeters overbrugt. Na meer dan 500 manuren lukte het ze om het klimpad voor aanvang van het zomerseizoen af te krijgen. In korte tijd is deze ‘Klettersteig’ uitgegroeid tot één van de mooiste van Vorarlberg. De aanbevolen route loopt via de Versettla Bahn, Alpe Nova, Klettersteig Madrisella, Versettla weer terug naar het bergstation van de Versettla Bahn. De complete route neemt zo’n vijf tot zes uur in beslag, de klimroute ongeveer drie uur.

Klettersteig Madrisella

Duur 6 uur
Hoogtemeters 779 meter klimmen, 779 meter dalen
Afstand 7,6 km
Niveau Moeilijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Klimparken in Montafon, Vorarlberg

Wie voor het bedwingen van een klimpad liever nog even wil oefenen, kan zich in een klimpark optimaal voorbereiden. Dankzij de verschillende moeilijkheidsgraden en verschillende routes kan iedere klimmer, beginner of gevorderd, hier uit de voeten.

Indoor klimmen in Montafon, Vorarlberg

Mocht het onverhoopt een dagje slecht weer zijn in het Montafon, dan betekent dat niet dat je niet kunt klimmen. Er zijn diverse overdekte klimhallen, die de ideale omgeving bieden om je klimtechniek te verbeteren. Klimmen in het JUFA Montafon Familienresort is met name geschikt voor gezinnen, aangezien de faciliteiten laagdrempelig zijn. Klik hier voor meer informatie over klimmen in Vorarlberg >

Zomervakantie tips