Skip to navigation Skip to main content

De zomertradities van het Montafon

4940 - De zomertradities van het Montafon

De inwoners van Montafon weten wat genieten is. Ze zijn dol op hun regionale gerechten zoals ze al vele generaties worden klaargemaakt met ingrediënten uit het dal. Ze houden van de natuur en luisteren graag naar mooie muziek. Ze koesteren hun tradities en weten hoe je een traditioneel feest viert. De ideale omstandigheden dus om tijdens de culinaire weken, het Kamermuziekfestival of de Alpabtrieb kennis te maken met de passies van de Montafoners. Gasten zullen zich hier al snel thuis voelen!

Een reis door de gastronomie van het dal

De Montafoners zijn trots op hun goede keuken. De bewoners van dit idyllische dal in het westen van Oostenrijk willen geen kwaad woord horen over hun streekproducten en hun eeuwenoude tradities. Ze gebruiken zelfs nog dezelfde namen als hun voorouders. De Sura Kees wordt nog precies zo klaargemaakt als in de 12de eeuw. Deze kruidige kaas gemaakt van zure melk is een soort culinair symbool. Tijdens het Bergkulinarium, de culinaire weken die van juli tot oktober worden gehouden, worden de gasten meegenomen op een verleidelijke reis door de gastronomie van het dal en maken ze kennis met veel oude gebruiken: ze leren hoe de geliefde Käsknöpfle worden klaargemaakt die worden geserveerd met uien en met aardappelsalade of appelmoes. Of de Mostbröckli, gerookt rundvlees, dat bij de vruchtenwijn wordt gegeten. Deze en vele andere regionale specialiteiten worden in talrijke hotels, restaurants en pensions geserveerd.

Het Kamermuziekfestival

Montafoners houden van bijzondere dingen. Dat is ook Ernest Hemingway opgevallen toen hij in de winter van 1924-1925 en 1925-1926 het dal leerde kennen en er tijdens zijn vele uitstapjes van begon te houden. De bergen, de sfeer in het dal en het karakter van de mensen trekken blijkbaar kunstenaars aan. Deze zomer zijn het prominente muzikanten die te gast zijn tijdens het Kamermuziekfestival Montafon dat van 15 tot en met 18 augustus plaatsvindt.

Gastronomie & Muziek

Een muzikaal hoogtepunt

Het festival, dat onder de artistieke leiding staat van Clemens Weigel, cellist van het gerenommeerde Rodin-kwartet uit München, zal een nieuw hoogtepunt zijn in het cultuurprogramma van Montafon voor deze zomer. Naast het Rodin-kwartet zullen ook Christoph Hartmann (hobo) van het Berliner Philharmoniker en de pianist Maurizio Baglini uit Florence optreden. De concerten vinden plaats van donderdag tot en met zaterdag om 17:00 uur. Voor geïnteresseerden wordt er een inleiding over het werk aangeboden om 16:30 uur. Het festival wordt op zondag afgesloten met een matinee om 10:30 uur. Er is ook een abonnement voor het volledige programma inclusief de inleidingen verkrijgbaar.

Alpabtrieb

Een paar dagen na het Kamermuziekfestival is het tijd voor weer een hoogtepunt van het seizoen. Dit evenement is al net zo diepgeworteld in de traditie als de culinaire weken. Op 7 september is het in Bartholomäberg, in St. Gallenkirch en in het Silbertal één en al kleur en levendigheid. Feestelijk versierd stappen de koeien tijdens de traditionele Alpabtrieb onder de bewonderende blikken van het publiek door de straten naar hun stallen. In talrijke dorpen wordt deze traditie al zeker 400 jaar vrijwel onveranderd in stand gehouden. Vanaf 14 september volgen de Alpabtriebe in het Silbertal en naar Tschagguns, een week later naar Gaschurn. Op 28 september vindt ten slotte de Schafscheide Garnera in Gaschurn plaats. Hierbij worden zo'n 900 lammetjes en schapen van de Alpe Garnera naar het dal gedreven. De populariteit van de Alpabtrieb is ook te danken aan het programma eromheen: je kunt genieten van boerenmarkten, livemuziek en een traditioneel gastvrij onthaal. Ook hier zijn de Sura Kees en de Keesknöpfli weer te vinden.

Alpenhoorn blazen in het Montafon

Ontdek de oude tradities

Voor wie wil onderduiken in het berglandschap van het hooggebergte en oude tradities wil ontdekken, is Montafon een ideale bestemming. Wie dit op een originele manier wil doen, zal tijdens de Hirschbrunft-wandelingen onvergetelijke momenten beleven. Samen met een deskundige plaatselijke gids loop je van Tschagguns naar het Gauertal, waar je het indrukwekkende schouwspel van de bronstige herten kunt beleven. Na afloop van de wandeling breng je een bezoek aan een alpenhut met volksmuziek en Keesknöpfli.

Montafon Kidsclub
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.