Skip to navigation Skip to main content

Mountainbiken in Val di Fassa

4872 - Mountainbiken in Val di Fassa

Even lekker alle stress en drukte achter je laten en op je stalen ros de bergen in. In het Italiaanse Val di Fassa liggen een flink aantal routes waarop je je helemaal kunt uitleven. De mooie uitzichten op de Dolomieten krijg je er als “extraatje” bij. Er zijn eenvoudige routes voor minder geoefende fietsers, maar ook pittige routes die een absolute test zijn voor je mountainbikeskills en uithoudingsvermogen. We zetten enkele highlights van de regio voor je op een rijtje.

Val di Fassa Bike

De Val di Fassa Bike is een bekende internationale mountainbikewedstrijd rondom de bergtoppen en bossen van Moena. De wedstrijd vindt plaats op 8 september 2013 en maakt deel uit van de Mountain Bike Marathon Series 2013, waarbij 15 wedstrijden gereden worden in verschillende continenten. Maar je kunt de routes natuurlijk ook zelf rijden! De kortste route “Short” is 33 km en overbrugt bijna 1.000 hoogtemeters. Daarnaast is er de “Classic” route van 49 km en 2100 hoogtemeters en als laatste de “Marathon” van 64 km en bijna 2800 hoogtemeters.

De Sellaronda

Het imposante Sellamassief is in de winter zeer populair. Dagelijks volgen duizenden skiërs deze mooie tocht over de 4 Dolomietenpassen: Sella, Pordoi, Campolongo en Gardena. In de zomer kun je deze dagtocht ook maken op de mountainbike met behulp van een gids en de bergliften. Je kunt starten vanuit elk dorp dat aan de Sellaronda ligt zoals bijvoorbeeld, Selva, Corvara, Arabba, Canazei of Campitello di Fassa. De afdalingen leiden voornamelijk over single tracks, maar ook gedeeltelijk over de weg. Neem je de route met de klok mee dan leg je zo’n 60 km af en bijna 4.400 hoogtemeters. Hiervan moet je er 730 zelf omhoog fietsen, de overige hoogtemeters overbrug je met liften. De andere kant (tegen de klok in) is de route korter, maar fiets je zelf meer bergop. De totale afstand bedraagt 50/53 km en zo’n 3.500 hoogtemeters, waarvan je er 1.360 of 1.640 (afhankelijk van je route) zelf moet klimmen. Deze spectaculaire tocht kun je alleen afleggen samen met een gids.

Downhill

Er zijn ook mountainbikers die het liefst alleen maar afdalen; pure adrelaninekicks op hoge snelheden. Op veel routes is een helm vaak niet genoeg qua bescherming , maar zijn andere beschermers (knieën, ellebogen, scheenbenen) aan te raden en soms zelfs verplicht.
Hier kun je downhillen:

  • › Fassa Bike Resort Belvedere Canazei. Je neemt de gondel van Canazei naar Pecol of de Col dei Rossi.
  • › Fassa Bike Resort Buffaure Pozza di Fassa. Locatie Buffaure bij de gondellift vanuit Pozza di Fassa.
  • ›Voor meer informatie over beide trajecten kun je bellen met Fassa Bike - +39 339 8757878 of Fassa Outdoor (VVV kantoor Canazei) +39 0462 609607

Fiemme and Fassa Dolomites route

Deze route is 48 km lang en je legt zo’n 650 hoogtemeters af. Het gemiddelde stijgingspercentage is 5% waardoor de tocht voor veel fietsers goed te doen is. De route begint bij de sportvelden van Canazei waar je het bospad “Cercena” neemt. Het is een gemakkelijk en schaduwrijk pad dat naar het dalstation van de Gondellift Col Rodella in Campitello di Fassa leidt. Hierna volg je het pad verder langs de rivier Avisio naar Mazzin en volgt de afdaling richting Pera di Fassa. Via Fraine fiets je door naar Pozza di Fassa, Moena, Soraga, Predazzo en uiteindelijk bereik je Val di Fiemme. Vanuit hier kun je de bus terug nemen naar Canazei (openbaar vervoer of de “Bike Express Fassa Fiemme”). Uiteraard kom je onderweg genoeg mooie plekjes tegen om even uit te rusten, te genieten van het uitzicht of iets te eten.

Bikeregio

Val di Fassa is ingesteld op fietsers. Zo zijn er speciale bike-hotels waar je alle info kunt krijgen over routes, een goede stalling is, je reperaties kunt laten uitvoeren en je fiets kunt schoonmaken. Uiteraard zijn er ook veel verhuurberdrijven waar je een goede fiets kunt huren.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.