De leukste hardloopwedstrijden in Duitsland

De leukste hardloopwedstrijden in Duitsland

15 december 2018

door Mariska in Tips

In mijn vorige blog gaf ik een aantal leuke tips voor hardloopwedstrijden in Oostenrijk. Gezien de positieve reacties, ben ik terug met nog een aantal tips, maar nu in Duitsland! Ook in Duitsland is hardlopen een populaire sport en een aantal atleten hebben tijdens de afgelopen Olympische Spelen goed gepresteerd! Bij de diverse wedstrijden die ik hieronder weergeef kun je kiezen uit verschillende afstanden. Kortom, voor ieder wat wils. Bijkomend voordeel van een wedstrijd in Duitsland is de korte reistijd, zeker als je langs de oostgrens in Nederland woont.

Mijn ervaring met hardloopwedstrijden in Duitsland

Ik heb zelf al meerdere wedstrijden in Duitsland gelopen en ben hier zeer over te spreken. Mooie routes, goede sfeer en perfecte organisatie. Ik heb onder andere de hele en halve marathon van Berlijn gelopen. Tijdens de halve marathon in Berlijn heb ik mijn beste tijd ooit op deze afstand gelopen!

#1. Berlijn

Berlijn heeft in het voorjaar (april) een mooie halve marathon en in het najaar natuurlijk de bekende Marathon van Berlijn. Deze marathon is één van de “Abbott World Marathon Majors”, dit zijn de zes grootste marathons van de wereld. In september 2018 werd in Berlijn nog het wereldrecord verbeterd. Het parcours van de marathon staat erom bekend snel te zijn. Veel lopers komen hier om hun persoonlijke record te verbreken. Zelf heb ik twee keer de marathon gelopen en één keer de have marathon. Beide evenementen zijn echte aanraders! Leuke sfeer, geweldige route langs vele bekende bezienswaardigheden (al zie je er waarschijnlijk tijdens het lopen niet veel van), goede organisatie en voor de toeschouwers meerdere punten vanwaar ze kunnen aanmoedigen.

#2. Hamburg

Hamburg is een mooie stad om te bezoeken voor een stedentrip. Heb je in de planning om in het voorjaar er nog lekker tussenuit te gaan, dan is het misschien een aanrader om naar deze stad te gaan en hier een wedstrijdje te gaan lopen. De marathon van Hamburg is op 28 april 2019. Naast deze afstand is ook volop keuze om een kortere route af te leggen. Ook in de kersttijd kun je hier een leuke wedstrijd lopen, de Adventslauf.

#3. Frankfurt

Frankfurt is voor bergliefhebbers een doorreisstad. De bekende snelweg A3 komt hierlangs en als we Frankfurt naderen is het vliegtuigen spotten! De marathon van Frankfurt vind plaats in het najaar, in oktober. Het is een marathon door de stad met een geweldige finish in de ‘Festhalle’. De finish is een belevenis op zich en deze zal je als loper niet snel vergeten. Naast de marathon zijn er voor de lopers die niet zo ver willen lopen nog kortere afstanden. In het weekend van de marathon zijn er diverse activiteiten die georganiseerd worden. Ik zou je aanraden om er een weekendje weg van te maken mocht je deze run willen lopen.

Frankfurt Marathon
Frankfurt Marathon (Foto: © Mainova Frankfurt Marathon)

#4. Sylvesterlauf Trier en München

Na een aantal grote steden en marathons is het nu tijd voor twee leuke Sylvesterlopen. In München en Trier kun je op oudjaarsdag onder andere de nodige oliebollen, appelbeignets of kräpfen eraf lopen. Tijdens de Sylvesterlauf Trief loop je dwars door de stad en ook een run van 5km is mogelijk. Het is een mooie belevenis om door de verlichte en versierde straten te lopen. Een bijkomend voordeel is dat je meerdere rondes loopt en familie je vaker kan aanmoedigen. De Sylvesterlauf München start in het Olympisch park. Dat is natuurlijk erg bijzonder, even waan je je een Olympische atleet. Vervolgens maak je een mooie ronde door München.

#5. Münster

Wil je niet al te ver reizen, maar wel graag een leuke wedstrijd in het buitenland lopen dan is Münster een aanrader. In september wordt deze stad voor even overgenomen door hardlopers, tijdens de marathon van Münster. Het is één van de populairste marathons van Duitsland met een mooie afwisselende route door stad en natuur. Tijdens dit weekend kun je kiezen uit diverse afstanden. Onder Nederlanders is deze marathon inmiddels ook bekend. Het is voor jong en oud een leuk evenement met diverse activiteiten. De marathon is de hoofdafstand.

Heb jij wel meegedaan aan een hardloopwedstrijd in Duitsland?

Zomervakantie tips