Hammetschwand lift: hoogste vrijstaande lift van Europa

Hammetschwand lift: hoogste vrijstaande lift van Europa

14 november 2018

door Thijs in Algemeen

De hoogste vrijstaande lift van Europa ligt in de bergen bij het Zwitserse Luzern. Hij neemt je mee langs de steile bergwand van de Bürgenstock. Eenmaal boven heb je een waanzinnig uitzicht op het Vierwoudstedenmeer en Luzern. De Hammetschwand lift is 152,8 meter hoog en ook nog eens zeer snel. Binnen minder dan een minuut sta je op een hoogte van 1132 meter.

Een lift met geschiedenis

Al meer dan 110 jaar kunnen mensen gebruik maken van deze openluchtlift. Destijds kostte het ongeveer 3 minuten om de 119 meter naar boven af te leggen. Tegenwoordig is de Hammetschwand lift nog een stukje langer, 152,8 meter om precies te zijn, en kost het je minder dan een minuut om op een hoogte van 1132 meter te komen. De lift staat in de buurt van het gerenoveerde Bürgenstock Resort, wat in de 19e eeuw een populaire vakantiebestemming onder de Zwitserse elite was. Om deze unieke bezienswaardigheid te bereiken, is er een educatief wandelpad in de rotsen aangelegd. Het pad begint aan de oostkant van het Bürgenstock Resort en onderweg kom je 12 vragen tegen over geografie en geologie, toerisme- en techniekgeschiedenis en bos- en natuurbehoud. De lift, die de wandelroute met het uitzichtpunt (1114 meter) verbindt, werd in 1905 aangelegd.

Zo bereik je de Hammetschwand lift

De Hammetschwand lift bevindt zich in de nabijheid van de Zwitserse stad Luzern. Om de lift te bereiken, kun je vanuit Luzern op één van de veerboten stappen. Er zijn drie veerdiensten die richting Kehrsiten-Bürgenstock varen. Vanaf hier kun je met de tandradbaan richting de Bürgenstock. Een andere mogelijkheid is om vanuit Stansstad de postbus te nemen. ’s Avonds wordt de Hammetschwand lift verlicht en is deze vanuit Luzern goed zichtbaar.

Tips voor je bezoek aan de Hammetschwand lift

Vakantiegangers die het wandelpad en de lift naar ‘het hart van Zwitserland’ op waarde weten te schatten, moeten zeker ook de overige regio’s en bergen rond het Vierwoudstedenmeer ontdekken. De Rigi (1797 meter), Buochserhorn (1807 m), Stanserhorn (1898 m) en Pilatus (2128 m) hebben wandelaars en natuurliefhebbers het nodige te bieden. De Bürgenstock en Hammetschwand lift is slechts één van de vele bezienswaardigheden in deze veelzijdige regio.

Openingstijden & prijzen Hammetschwand lift

Maandag tot zondag: 9:30 tot 18:00 uur
Volwassene retour: CHF 18,-
Kind 6-16 jaar retour: CHF 9,-
De lift is gesloten van 5 november 2018 tot 13 april 2019

Bovenste gedeelte van de Hammetschwand lift
De Hammetschwand lift is een leuk uitstapje voor jong en oud (Foto: © Wikimedia Commons - Tschubby)
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips