Wandelen door natuurpark Lo Zingaro op Sicilië

Wandelen door natuurpark Lo Zingaro op Sicilië

3 oktober 2018

door Thijs in Wandelen

Het natuurreservaat ‘Riserva naturale dello Zingaro’ ligt aan de noordwestkust van Sicilië tussen San Vito Lo Capo en Scopello. Dit natuurgebied was het eerste beschermde natuurpark van het eiland en leent zich uitstekend voor het maken van een (stevige) wandeling. Aangezien het zeven kilometer lange park zich uitstrekt langs de kustlijn, kun je in diverse baaitjes een duik nemen om je even op te frissen. Wandelen door Lo Zingaro werd een van de hoogtepunten van mijn vakantie op Sicilië.

Riserva Naturale dello Zingaro bij Scopello

We parkeren de auto in Scopello, een schilderachtig plaatsje op zo’n 75 kilometer afstand van Palermo. Even buiten het dorpje ligt de zuidelijke ingang van het Riserva Naturale dello Zingaro. Met diverse borden word je gewaarschuwd dat dit je laatste kans is om drinkwater en etenswaren in te slaan, in het park heb je hier geen mogelijkheid toe. Een blik op de kaart leert ons dat er drie hoofdroutes zijn: een kustroute, een route hoog in de bergen en één daartussen. We kiezen, net als vrijwel iedereen, voor de route langs de kustlijn, waarbij je langs diverse strandjes komt.

Uitzicht op een van de stranden in Lo Zingaro
Overal in het Riserva Naturale dello Zingaro vind je prachtige stranden

Een frisse duik bij Cala Beretta

Het laag gelegen en goed onderhouden wandelpad gaat constant op en af en bestaat uit stenen en gravel. Echt geen wandeling om op je teenslippers te doen! Onderweg komen we langs diverse kleine musea waar je meer te weten komt over de omgeving en we spotten zelfs een paar wilde zwijnen. Het uitzicht op de indrukwekkende rotsen en de diverse baaitjes is adembenemend! Na een uurtje wandelen hebben we wel een frisse duik verdiend en besluiten we af te dalen naar een van de strandjes. Binnen een mum van tijd liggen we in het heerlijke water bij Cala Beretta.

Het Cala Beretta strand in Lo Zingaro
Tijd om te gaan zwemmen bij Cala Beretta

Omkeren of afslaan?

Na te zijn opgedroogd vervolgen we onze wandeling noordwaarts richting de ingang bij San Vito lo Capo. We passeren de ‘Grota dell’Uzzo’ waar sporen zijn gevonden die bewijzen dat de mens hier 5500 v.Chr. al kwam. Na op krachten te zijn gekomen met een heerlijk broodje Mortadella bereiken we het einde van de route. Dit is het punt om te beslissen om voor een hoger gelegen route te kiezen of om dezelfde route langs de kustlijn terug te wandelen. Onwetend om wat komen gaat, en met slechts een klein flesje water in onze rugtas, besluiten we om af te slaan op de ‘Sentiero del Drago’.

Hoger, hoger én hoger

De kaart van het natuurpark leert dat we eerst wat hoogtemeters moeten maken om vervolgens, halverwege de berg, zuidwaarts te traverseren. Ik probeer de berg ‘te lezen’, maar kan niet ontdekken waar het pad de andere kant op gaat. We gaan alsmaar hoger en het is behoorlijk inspannend om hier te wandelen. Ondertussen proberen we zuinig te zijn met het water wat we nog hebben. Toch begint bij ons allebei de twijfel toe te slaan. Na al dat klimmen besluiten we om door te zetten en na een uurtje bereiken we eindelijk het hoogste punt. Dit succesje hadden we even nodig!

Het landschap van natuurpark Lo Zingaro
Alle paden zijn onverhard en het is flink klimmen geblazen

Wandelroute bij Borgo Cusenza in Lo Zingaro
Van wandelen met dit uitzicht word je toch blij?

Borgo Cusenza: oase ‘in the middle of nowhere’

Al die tijd zijn we nog geen mens tegengekomen. Eindelijk verplaatsen we ons in dalende lijn en in de verte doemt er opeens een verlaten boerendorpje op. Na een vervelende wespensteek kunnen we ook wel een oppepper gebruiken en die blijkt ons gegund. Stromend, fris water! Wat een boost je zowel mentaal als fysiek al niet kunt krijgen van doodgewoon water. Voor ons gevoel hoeven we ‘niet ver’ meer te wandelen en in gedachten zitten we al aan een heerlijke Pizza Parmigiana.

Prachtige wandeldag in Lo Zingaro

De realiteit blijkt echter anders te zijn. De route halverwege de berg gaat voortdurend op en af en Scopello is nog in geen velden of wegen te bekennen. Wandelen door dit prachtige landschap met bijzondere bloemen- en plantensoorten verveelt gelukkig geen minuut. Wanneer we achter een bergrug eindelijk Scopello zien liggen, is er toch wel enige vorm van opluchting te zien op onze gezichten. Na bijna 8 uur wandelen zijn we weer terug bij de auto. ’s Avonds kijken we, vanachter de welverdiende pizza, terug op een geweldige dag. Wandelen door natuurpark Lo Zingaro was, net als het beklimmen van de Etna, één van de hoogtepunten van onze vakantie op Sicilië!

Uitzicht op Scopello in Lo Zingaro
Eindelijk zien we in de verte Scopello liggen

Tips voor een wandeling in Lo Zingaro

  • Toegangsprijs: € 5,- (volwassene)
  • Draag stevige schoenen (voor de kustroute zijn gympen voldoende)
  • Neem genoeg eten en drinken mee
  • Te heet om te wandelen? Bezoek het park per boot
  • Vergeet geen zwemkleding mee te nemen

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips