Skip to navigation Skip to main content

Mountainbiken in Saalbach Hinterglemm: mag ik nog een keer?

16742 - Mountainbiken in Saalbach Hinterglemm: mag ik nog een keer?

Deze zomer bezocht ik samen met collega Miranda het Oostenrijkse Saalbach Hinterglemm. Bij het zien van het programma werd ik meteen enthousiast van het kopje ‘mountainbiken’. Als er iets is wat ik graag in de bergen doe, dan is dat namelijk op een mountainbike de berg afcrossen (voor de duidelijkheid: af, op vind ik wat minder). En laat Saalbach Hinterglemm nou een fantastische bestemming zijn voor mountainbikers…

Helm, mountainbike, protectie: GO!

Bij aankomst in Saalbach Hinterglemm wordt al snel duidelijk dat we niet de enigen zijn die hier komen om te mountainbiken. Overal in de dorpen zien we (groepjes) mountainbikers in vol ornaat rondfietsen. We zijn hier duidelijk op de goede plek! Op zaterdagochtend gaan we naar de Bike ’n Soul shop aan de voet van de Reiterkogelbahn. Met mountainbike, helm en een volledige protectieset stappen we in de lift (de Reiterkogelbahn).

We kiezen de blauwe route

Vanaf het bergstation van de Reiterkogelbahn vertrekken drie routes: blauw, rood en zwart. We houden het op de blauwe route, wat ik helemaal niet erg vind, want het is voor mij ook alweer even geleden. Het startpunt van de route is duidelijk zichtbaar dankzij een poortje waar je onderdoor rijdt. We duiken meteen de berg af en de eerste bocht ligt al na een paar meter op ons te wachten. Toegegeven, sommige stukken moet ik mezelf dwingen om niet teveel na te denken (oei steil/smal!). Aan het eind hebben we de smaak te pakken en Miranda en ik besluiten meteen weer naar boven te gaan om de route nog een keer af te leggen. Wat is dit toch ontzettend gaaf!!

Ruim 400 kilometer aan fietspaden

Helaas hadden wij niet genoeg tijd om ook andere routes te ontdekken dus het bleef bij de blauwe route op de Reiterkogel. Daarnaast is het tevens mogelijk om met de mountainbike gebruik te maken van de Schönleitenbahn, de Zwölferkogelbahn, Schattberg X-press en Asitzbahn. Saalbach Hinterglemm biedt zowel downhill als uphill paden, in totaal zo’n 400 km.

De ultieme uitdaging: BIG-5

Na geproefd te hebben van mountainbiken in Saalbach Hinterglemm weet ik één ding zeker: ik kom hier nog een keer terug! De route die vanaf nu op mijn bucketlist staat is de BIG-5. Tijdens deze tour doorkruis je namelijk het hele gebied, inclusief 5 bergtoppen en dus ook 5 bergliften (je kunt ook omhoog fietsen). Je legt 60 kilometer af en overbrugt 5000 hoogtemeters. De route ziet er als volgt uit (natuurlijk kun je ook ergens anders starten):

  • Vanuit Saalbach fiets je naar de Schönleitenbahn, welke je omhoog neemt.
  • Je neemt het pad naar Leogang, tot aan het dalstation van de Asitz-Kabinenbahn, welke je weer omhoog neemt.
  • Afdalen (via bergstation van de Schönleitenbahn) naar Saalbach.
  • Omhoog met de Schattberg X-press.
  • Kies hier het pad naar het centrum van Hinterglemm.
  • Omhoog met de Zwölferkogelbahn en het pad onder de lift naar beneden tot aan het dalstation van de Reiterkogelbahn.
  • Omhoog met de Reiterkogelbahn en dowhill terug naar Hinterglemm.
  • Door het dal fiets je terug naar Saalbach
Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.