Tips voor een vakantie in het Val di Fiemme en Val di Fassa

Tips voor een vakantie in het Val di Fiemme en Val di Fassa

10 augustus 2018

door Joanne in Bestemmingen

Niet ver ten zuiden van de Brennerpas liggen het Val di Fiemme en Val di Fassa in de Dolomieten. Twee aparte vakantiebestemmingen, gelegen in één dal. Het eerste deel van het dal heet Val di Fassa (Zuid-Tirol) en het middelste deel Val di Fiemme (Trentino). Je rijdt er zo voorbij naar het zuiden, maar dat zou jammer zijn. Verstopt tussen de Dolomieten reuzen van de Marmolada, de Sella en Bolzano ligt een groen dal waar veel te doen is voor de actieve vakantieganger. Het is goed bereikbaar via grotere passen, maar wij rijden via avontuurlijke bergweggetjes.

Fietsen over eindeloze fietspaden

Door de hele vallei loopt één lang fietspad. Je kunt starten in plaatsje Canazei en helemaal naar beneden naar Molina di Fiemme fietsen. De Bike Express brengt je dan weer moeiteloos naar boven. De gehele route is 48 kilometer lang en stijgt 650 hoogtemeters van begin naar eind. Wij fietsen van Predazzo tot Pozza di Fassa. Eerst omhoog en dan naar beneden. Ook prima te doen. Het fietspad kronkelt door het dal en onderweg komen we genoeg dorpjes tegen voor koffie en lunch. In Pozza di Fassa staat een modern, houten gebouw. Hier is de spa en welness, voor wie wil. Wij kiezen ervoor om te draaien en suizen weer naar beneden. In een floep en een zucht zijn we weer bij Predazzo. Helaas ligt onze camping nog net een stukje hoger. Terugschakelen dus en nog even doorbijten.

Wandelen op grote hoogte

De gastenkaart geeft gratis toegang tot de liftjes die vanuit het dal de bergen inschieten. Tja, dan moet je wel, toch? Wij nemen het gondeltje van Latemar 2200. Ofwel, de LaatMaar, zoals hij bij ons snel heet. Helemaal boven op Passo Feudo starten we met wandelen. Hoog boven ons zien we ons einddoel al liggen: de Rifugio Torre di Pisa. Eerst lopen we nog over een rustig stijgend grindpad, maar hoger volgt moeilijker terrein. We balanceren van steen naar steen om bij de hut te komen. Yes, we zijn boven! Hiervandaan kun je nog verder naar de Torre di Pisa zelf. Wij nemen genoegen met het uitzicht vanaf de hut, dat is ook al spectaculair.

Wandelen naar de Rifugio Torre di Pisa in de Dolomieten
We hebben het eindpunt bereikt!

Spelen op de berg

Bij het middenstation van de ‘LaatMaar’ (Latemar 2200) ligt nog een tweede attractie die we niet willen missen. De zomerrodelbaan! Op de heenweg hoorden we vanuit de stoeltjeslift al het gegil van mensen op de baan. Met z’n tweeën gaan we op een sleetje naar boven over de rails. En naar beneden gillen wij net zo hard. Oei, een bocht, remmen roep ik. Harder, harder roept mijn zoon. Het middenstation is een grote speeltuin met picknickende families, het is moeilijk om weer naar beneden te gaan.

Wandelen in de bergen rondom het Val di Fiemme en Val di Fassa
De bergen zijn een grote speeltuin

Flaneren in Predazzo

In Italië moet je natuurlijk ook flaneren. Predazzo is een klein stadje, met kerk, barretjes en winkeltjes. Vanmorgen was er een markt en stond het hele stadje vol kraampjes met outdoorkleding, keukenspullen, leer en eten, veel eten. Zo’n echte Italiaanse markt, met veel producten tipico, uit de eigen streek. Nu is de markt weg en loopt iedereen rustig een rondje en zitten de terrassen vol. Naast de kerk zit onze bar. Vanmorgen dronken we hier espresso en cappuccino, nu gaan we voor Spritz en ijs. Opgelepeld op de hoorntjes, hele klodders met amarena of pistacchio.

Kijken naar een kloof in het Val di Fiemme en Val di Fassa
Er is zoveel moois te zien!

Wandelen langs de Travignolo

De Travignolo rivier stroomt door een zijdal van het Val de Fiemme. We volgen een makkelijke wandeling door een kloof en het bos. Gezien de hitte, lijkt het ons heerlijk om onder de boomgrens te blijven. We passeren een oude brug en zien allemaal rotswanden met haken, maar niemand is aan het klimmen. De routes zijn niet voor beginners, het begint bij 6a. We dalen af naar het riviertje zelf. De rotsen zijn precies een waterglijbaan. Zullen we? Maar als ik mijn teen in het water steek weet ik wel beter. Het water is ijskoud! Het stroomt trouwens ook wel erg hard. Wel is het een heerlijk plekje om te picknicken. Met onze voeten in het water eten we een broodje.

In dit dal is ontzettend veel te doen voor de actieve vakantievierder. Voor fietsers en wandelaars is er veel aangelegd. Of je nou houdt van stoere tochten of het wat rustiger aan doet er is voor iedereen wel wat. Arrivederci!

Spa en Wellness in het Val di Fiemme en Val di Fassa
De Spa en Wellness

Rivier in het Val di Fiemme en Val di Fassa
Even pauzeren bij het water

Fietsen in het Val di Fiemme en Val di Fassa in de Dolomieten
Je kunt heerlijk fietsen in het Val di Fiemme en Val di Fassa

Kind op een steen in Val di Fiemme en Val di Fassa in de Dolomieten
Pauzeren vlakbij de Rifugio Torre di Pisa.

Zomervakantie tips