4 verrassende vakantietips in het Gasteinertal

4 verrassende vakantietips in het Gasteinertal

1 augustus 2018

door Thijs in Bestemmingen

In het Gasteinertal in Oostenrijk wordt natuur met hoofdletters geschreven. Niet letterlijk, maar figuurlijk gezien zeker wel. De mensen in het Gasteinertal houden van hun bomen en planten. Van de bergen. En van de Alpenweiden. Tijdens een wandeling door de bergen begrijp je altijd weer goed waarom ze zo van hun natuur houden. Een kabbelend beekje, het geruis van de boomtoppen en het geknars van de bladeren wanneer je erop stapt. Eigenlijk zou je deze geluiden digitaal op moeten kunnen slaan, om het tijdens drukke, stressvolle momenten af te kunnen spelen. Voel jij je je net zo verbonden met natuur en de bergen? Kom naar het Gasteinertal: één dal, drie dorpen en heel veel karakter.

Het bosrijke Gasteinertal

Het is een plek waar je de drukte van alledag achter je kunt laten. Maar het is er ook mystiek, waardoor sprookjes en legendes hier hun herkomst vinden. Het stille, donkere bos: je vindt er rust, genezing en innerlijke vrede. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het bos stress vermindert, het immuunsysteem versterkt en het zelfrespect verhoogt. De bossen van het Gasteinertal vormen hierop geen uitzondering: sparren, dennen en pijnbomen bedekken de hellingen van de vallei tot aan het begin van het Nationale Park Hohe Tauern.

Tip: ga nachtwandelen met berggids Hans op de ‘Wasserfallweg’ in Bad Hofgastein. Wanneer het zichtvermogen wordt beperkt nemen de andere zintuigen het tekort over. De geur van het bos wordt intenser, de vogels klinken luider en de sfeer is anders. Tijdens de zomer kun je iedere vrijdag om 20:30 uur gaan nachtwandelen.

Boswandeling door het Gasteinertal
Door het bos van het Gasteinertal lopen tal van wandelroutes (Foto: © Gasteinertal Tourismus GmbH)

Wandelen en fietsen door het bos

Door de bossen van het Gasteinertal loopt maar liefst 600 kilometer aan wandelpaden. Ook zijn er tal van routes voor zowel recreatieve fietsers als sportieve mountainbikers. Bovendien zijn er zowel in Dorfgastein, Bad Hofgastein en Bad Gastein op tal van plekken (elektrische) fietsen te huur. Nog altijd niet overtuigd van de kracht van het bos? Bomen versterken niet alleen de mentale weerbaarheid, maar ook het fysiek. Japanse artsen bevelen bijvoorbeeld 'Shinrin-yoku' aan, wat zich vertaalt naar 'baden in het bos'. In Nieuw-Zeeland schrijven doktoren het maken van boswandelingen voor. Ook in de lange spa-traditie van het Gasteinertal speelt het bos een belangrijke rol in het medische programma.

Tip: er is geen betere manier om het Gasteinertal te ontdekken dan via de Gastein Trail. Een uitdagende wandelroute die bestaat uit 6 etappes, 75 kilometers en 4643 hoogtemeters.

Wandeling in het Gasteinertal
Het Gasteinertal beschikt over 600 kilometer aan wandelroutes (Foto: © Gasteinertal Tourismus GmbH)

Biologisch en duurzaam

Maar niet alleen de natuur gaat de mensen van Gastein nauw aan het hart. Ook aan wat de natuur voortbrengt hechten ze groot belang. Het Salzburger Land staat te boek als bioparadijs en er is geen enkele regio met meer biologische boeren en producenten. Dat dit op waarde wordt geschat bewijst de culinaire route die staat vermeld in de Via Culinaria Guide. Deze wandelroute loopt ook door het Gasteinertal: in alledrie de dorpen zijn er berghutten en restaurants waar duurzame, biologische lekkernijen uit de regio worden geserveerd. Overigens zijn er in het Gasteinertal 60 berghutten, waarvan de meesten zich bezighouden met de productie van melk, kaas, boter en spek.

Tip: wandel over de Via Culinaria en doe je tegoed aan de meest heerlijke gerechten. Proef een stuk huisgemaakte Strüdel bij de Himmelwandhütte, doe je tegoed aan de beroemde Pavlova van Waldhaus Rudolfshöhe of bezoek het indrukwekkende Kraftwerk Café.

Berghut in het Gasteinertal
Wandel naar een van de vele biologische berghutten in het Gasteinertal (Foto: © Gasteinertal Tourismus GmbH)

Comfortabel reizen naar het Gasteinertal

Omdat je vakantie beginnen met een autorit niet heel ontspannend is (zeker wanneer het gepaard gaat met files), heeft het Gasteinertal nog een ander pluspunt. Je kunt dit veelzijdige vakantiedal ook heel eenvoudig met de trein bereiken. De treinen van de Oostenrijkse, Duitse en Zwitserse spoorwegen sluiten naadloos aan op het traject van het Gasteinertal. Zo kun je op een goedkope, ontspannen en milieuvriendelijke manier je vakantiebestemming bereiken!

Tip: veel hotels bieden een shuttleservice van het station naar de accommodatie aan. Neem tijdig contact op met het hotel om het vervoer af te stemmen.

Zomervakantie tips