5 mooie wandelroutes in het Pinzgautal en Nationaal Park Hohe Tauern

5 mooie wandelroutes in het Pinzgautal en Nationaal Park Hohe Tauern

21 juli 2018

door Mariska in Wandelen

Te voet valt er ontzettend veel te ontdekken in de bergen. Op een sportieve manier geniet je van de natuur, het landschap en de machtige bergtoppen. Oostenrijk kent veel mooie wandelgebieden waar jong en oud zich helemaal kunnen uitleven. Eén van die gebieden is het Pinzgautal. In dit dal liggen de bekende plaatsen Zell am See en Kaprun en een deel van Nationaal Park Hohe Tauern. Ik heb in dit weblog vijf mooie wandelroutes voor je op een rijtje gezet, waarmee ik je enthousiast hoop te maken om de wandelschoenen aan te trekken.

#1. Gletschervorfeld – Kapruner Tal

Kaprun is een bekend dorp in het Pinzgautal. Als je Kaprun zegt, dan denken de meeste mensen aan de gletsjer Kitzsteinhorn. Deze wandeling neemt je zeker mee naar de wereld van de gletsjer, maar er is meer te zien. Je vindt hier een afwisseling van eeuwige sneeuw, prachtige groene bergweides en een stuwmeer. De wandeling start in Kaprun en voert naar de parkeerplaats Kesserfall. Vanaf hier kun je de bus nemen naar de Mooserboden. Dit is een prachtig stuwmeer gelegen in de bergen tussen Kaprun en de Kitzsteinhorn. Bij de Mooserboden staan gemarkeerde routes aangegeven en je kunt het hier zelf zo zwaar en lang maken als je wilt. Tip: mocht je minder goed ter been zijn, maar toch het stuwmeer willen bezichtigen? Parkeer dan de auto op parkeerplaats Kesserfall en bezoek het stuwmeer met de bus.

#2. Gletscherweg Ödenwinkel und Sonnblickkees - Stubachtal

Dit is een familievriendelijke wandelroute hoog in de bergen, dwars door de mooie gletsjerwereld van het Stubachtal. De wandeling is ideaal om kinderen kennis te laten maken met de natuur en de schatten van de bergen. Doordat het geen zware wandeling is, is het voor kinderen uitnodigend om te doen. Het startpunt is Alpincentrum Rudolfshütte. Je komt hier via Uttendorf en vervolgt de weg naar Enzingerboden. Hier is een parkeerplaats waar je een berglift naar de Rudolfshütte neemt. De lift gaat van 1479m naar 2315m en boven kun je heerlijk in circa 1 tot 1,5 uur het berglandschap ontdekken. Tevens is er een restaurant met een schitterend uitzicht.

Wandelen in de omgeving van Zell am See Kaprun
Je kunt heerlijk wandelen in de omgeving van het Pinzgautal (Foto: © Maiskogel Betriebs AG)

#3. Felbertal – Hintersee

Vanuit Mittersill rijd je richting de Felbertauern. Halverwege ligt parkeerplaats Hintersee. Parkeer hier de auto en loop tussen de bergen van de Malingeralm richting de Hintersee. De route staat duidelijk aangegeven en neemt je via bergweides mee naar het meer. Onderweg kom je langs een aantal gastenhuizen en eenmaal bij de Hintersee kun je genieten van een schitterend uitzicht. Zowel de route als de uitzichten bij de Hintersee maken deze wandeling de moeite waard. Zelf heb ik deze wandelroute een keer gelopen aan het einde van de middag op een warme dag. Het was schitterend, rustig en al wandelend vergeet je even alles. Na afloop was het genieten van een schitterend uitzicht en een gastvrij ontvangst in een gezellige stube. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een half uur lopen en parkeer je de auto eerder, dan is de route al snel een uur.

#4. Krimmler Wasserfälle

De Krimmler Wasserfälle kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Rondom de waterval zijn diverse mooie wandelroutes mogelijk. Ook hier is de keuze uitgebreid qua niveau en duur. Zowel jong en oud kunnen hier al wandelend de mooie natuur rondom de Krimmler Wasserfälle ontdekken. Vanaf diverse punten heb je een schitterend uitzicht over het dal en de bergwereld. Zelf heb ik hier al meerdere wandelingen gemaakt en het verveelt nooit. Bij de watervallen zijn verschillende parkeerplaatsen. Ook zijn er een aantal restaurants waar je onder het genot van een hapje en drankje kunt genieten van een mooi uitzicht.

#5. Untersulzbach Wasserfall – Schaubergwerk Hochfeld

Dit is een wandeling naar een mooie waterval die vaak vergeten wordt, omdat de bekende Krimmler Wasserfälle ernaast ligt. Deze wandeling laat je vanaf het startpunt een mooi beeld zien van het verleden. Je komt langs de historische ‘Kupferbergwerk Hochfeld’ en vanaf daar loop je zo richting de Untersulzbach Wasserfall. Onderweg kom je uitlopers van de waterval tegen en dat zorgt voor mooie beelden. Vergeet zeker de camera niet mee te nemen! Je kunt de wandeling zo lang mogelijk maken als je zelf wilt. Wil je het kort houden, dan kun je in een uurtje heerlijk genieten van dit stukje natuur. Heb je langer de tijd en zin om veel te wandelen, dan is er een mooie route van ongeveer 4 uur. De start is op de parkeerplaats bij gasthof Schütthof.

Ik hoop je geïnspireerd te hebben met deze wandelroutes. Wil je graag een route uit dit overzicht gaan wandelen, dan raad ik je aan om de wandelkaart van het Nationaal Park Hohe Tauern mee te nemen. Deze wandelkaarten zijn bij de meeste VVV’s, accommodaties en andere attracties te verkrijgen. Zo heb je altijd een overzicht bij de hand met een kleine beschrijving. Laat je vooral verrassen door de mooie omgeving van de bergen!

Heb jij nog tips voor mooie wandelroutes in het Pinzgautal en Nationaal Park Hohe Tauern?

Zomervakantie tips