Skip to navigation Skip to main content

Vignet Zwitserland 2018

16440 - Vignet Zwitserland 2018

Het vignet Zwitserland 2018 is voor iedereen die over de Zwitserse snelwegen rijdt verplicht. Niet alleen als je op vakantie gaat naar het land, maar ook als je op doorreis bent. Ieder jaar trekken veel bergvakantieliefhebbers met de auto naar de Alpen om te genieten van het prachtige landschap en de vele activiteiten. Voordat de reis kan beginnen, moeten er eerst nog een aantal dingen worden geregeld. Eén van die dingen is het vignet Zwitserland 2018. In dit weblog vertel ik je alles wat je daarover moet weten.

Waarom heb je een vignet nodig?

Het vignet Zwitserland 2018 is verplicht voor alle motorvoertuigen (tot 3500 kilo) die rijden op de Zwitserse snelwegen, door de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Niet alleen als je op vakantie gaat naar het land, maar ook als je op doorreis bent naar bijvoorbeeld Italië. Rijd je in een auto met aanhanger, zoals een caravan of vouwwagen, dan moet je twee vignetten aanschaffen. Bij een motor met aanhanger is dat niet nodig. Een uitzondering op het vignet Zwitserland 2018 geldt voor voertuigen boven de 3500 kilo, zoals campers en vrachtwagens. Hiervoor is geen vignet nodig, maar moet ‘Schwerverkehrsabgabe’ worden betaald bij de douane aan de grensovergangen. Het bedrag daarvan is afhankelijk van de verblijfsduur.

Prijzen voor het vignet Zwitserland 2018

Het vignet Zwitserland is alleen verkrijgbaar voor een heel jaar. Gelukkig liggen de prijzen wel een stuk lager en betaal je voor een heel jaar (geldig van 1 december 2017 t/m 31 januari 2019) slechts CHF 40,-. Omgerekend is dat €35,75. Dit bedrag is al sinds 1985 hetzelfde en zal ook het komende jaar niet veranderen. Het vignet Zwitserland 2018 is verkrijgbaar bij de grens en in Nederland. Koop je deze bij de ANWB (kan ook online via de website), dan kost het vignet €2,95 extra. Kies je voor de grensovergang? Let er dan wel op dat je of gepast betaald of met creditcard. Wisselgeld krijg je hier vaak in een zeer ongunstige wisselkoers terug.

Handige weetjes over het vignet Zwitserland 2018

  • Bij een kapotte autoruit heb je recht op een nieuw vignet. Uiteraard heb je daar wel bewijs voor nodig.
  • Bij rijden zonder vignet riskeer je een boete van CHF 200,-.
  • Meer informatie over het vignet Zwitserland 2018 is te vinden op deze website.
  • Er zijn een aantal (snel)wegen waar je geen vignet voor nodig hebt. Zo kun je vanuit Oostenrijk bijvoorbeeld een dag naar Zwitserland zonder tol te betalen (en andersom).
Vignet Zwitserland 2018
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.