Skip to navigation Skip to main content

5 wandelingen die je niet mag missen in Oost-Tirol

16377 - 5 wandelingen die je niet mag missen in Oost-Tirol

Oost-Tirol is onderdeel van de Oostenrijkse deelstaat Tirol, maar wordt daarvan gescheiden door het Salzburgerland. Het landschap is ruig en bergachtig. Je vindt er maar liefst 266 toppen boven de 3000 meter, waaronder Oostenrijks hoogste berg: de Grossglockner. Gemiddeld geniet je hier van meer zonuren dan elders in het land en dat geeft het klimaat zo nu en dan zelfs een mediterraans tintje. Te voet valt er ontzettend veel te ontdekken in Oost-Tirol. In dit weblog geef ik je een aantal tips.

#1. De Karlsbaderhütte – Lienzer Dolomieten

Lienz is de grootste stad in Oost-Tirol. De stad is pittoresk en het rijke verleden is nog goed te zien. Lienz wordt omringd door de Lienzer Dolomieten. Deze prachtige bergwereld is een waar eldorado voor actieve vakantiegangers. Je kunt hier onder andere mountainbiken en wandelen. Een wandeltip in de Lienzer Dolomieten is de rondwandeling naar de Karlsbaderhütte. Je start bij de parkeerplaats van de Dolomitenhütte en vanaf daar wandel je over een rotsachtig pad naar de Karlsbaderhütte. De hut ligt aan de prachtige Laserzsee, te midden van de indrukwekkende bergwereld van de Lienzer Dolomieten. De wandeling is moeilijk van niveau en heeft een lengte van 10,3 kilometer (1005 meter klimmen, hoogste punt 2255 meter).

Wandelen door de bergen in Oost-Tirol in Nationaal Park Hohe Tauern
De wandeling naar de Karlsbaderhütte is prachtig! (Foto: © Profer und Partner)

#2. Familiewandeling Zedlacher Paradies

Oost-Tirol is een hele fijne bestemming voor families met kinderen. In de bergen vind je leuke bergbeleveniswerelden en er zijn tal van activiteiten die je kunt ondernemen. Ook voor een wandelvakantie met het gezin zijn hier voldoende mogelijkheden. Een tip is de familiewandeling Zedlacher Paradies. Deze themawandeling ligt in de bergen rondom Matrei en neemt je mee door een prachtig bos. De bomen die hier staan, behoren tot de oudste van Tirol. De oudste boom is zelfs meer dan 500 jaar oud! De wandeling is gemakkelijk van niveau en heeft een lengte van 2,1 kilometer. Onderweg leer je alles over de natuur en de dieren die er leven. Ook kom je een aantal kunstwerken tegen.

#3. Themawandeling ‘Glocknerspur - BergeDenken’

In Oost-Tirol kun je allerlei leuke themawandelingen maken. De wandelingen hebben een educatief karakter en leren je meer over de natuur, de dieren die er leven, de cultuur en de historie. De meeste themawandelingen zijn leuk en leerzaam voor het hele gezin. Een tip is de themawandeling ‘Glocknerspur - BergeDenken’. De route heeft een lengte van 1,8 kilometer en is makkelijk van niveau. Je start bij de parkeerplaats van het Lucknerhaus, aan het einde van de Kalser Glocknerstraße, op 1900 meter hoogte. Via 12 stations leer je meer over de Grossglockner en de bijzondere historie. Onderweg kun je dieren als marmotten, steenarenden en steenbokken tegenkomen.

Waterval in Nationaal Park Hohe Tauern in Oost-Tirol
Geniet van al het moois dat de natuur te bieden heeft (Foto: © Nationalpark Hohe Tauern, Martinlugger.com)

#4. De Tiroler Adelaarsweg

De Tiroler Adelaarsweg is één van de bekendste lange afstandswandelingen in Tirol. De complete route heeft een lengte van 413 kilometer en is verdeeld over 33 dagetappes. Van die etappes liggen er 9 in Oost-Tirol (100 kilometer). De 9 etappes in Oost-Tirol zijn ideaal om de omgeving en hoogtepunten te verkennen. Je start aan de voet van de Grossvenediger en je eindigt aan de voet van de Grossglockner. Oftewel: de twee hoogste bergen van Oostenrijk! Onderweg kun je in allerlei leuke berghutten overnachten. Is dat nog steeds iets teveel van het goede? Je kunt er ook voor kiezen om slechts één of twee etappes te wandelen.

#5. De 'Herz-Ass-Weg' in het Villgratental

Eén van de dalen in Oost-Tirol is het Villgratental. De natuur in het dal is prachtig, maar de omringende bergwereld is nog indrukwekkender. Om al dit moois te kunnen ontdekken heeft men een wandeltocht gecreëerd. Tijdens het wandelen van de 'Herz-Ass-Weg' heb je zicht op 50 bergtoppen, waaronder die van de Grossglockner, Drei Zinnen en Sextener Dolomieten. Stuk voor stuk bergen waar je wandelhart sneller van gaat kloppen. De 'Herz-Ass-Weg' is een meerdaagse wandelroute, verdeeld over 5 etappes. De wandeling heeft een totale lengte van 79 kilometer en is middelzwaar van niveau. De duur van een etappe ligt tussen de 6 en 8 uur. Zie je het niet zitten om de hele route af te leggen? Je kunt ook slechts een aantal etappes wandelen.

Wandelen langs houten huisjes in het Villgratental in Oost-Tirol
Het Villgratental is een prachtig dal om doorheen te wandelen (Foto: © Leischner)

Tip: de Osttirol’s Glockner-Dolomieten Card

Als je op vakantie gaat naar Oost-Tirol, dan kun je ervoor kiezen om de Osttirol’s Glockner-Dolomieten Card aan te schaffen. Met deze kaart heb je toegang tot maar liefst 26 verschillende excursies. Denk daarbij aan zwembaden, bergliften en excursies in het teken van cultuur en natuur. Daarnaast kun je met deze kaart exclusief gebruik maken van het Acqua Fun zwembad en de Sextner Dolomieten gondelbaan (gondelbaan Viersachach) in het nabijgelegen Zuid-Tirol. De kaart is beschikbaar voor 3 of 7 dagen.

Meer tips voor wandelen in Oost-Tirol vind je hier >

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.