Skip to navigation Skip to main content

Leuke uitstapjes en activiteiten in Karinthië

16239 - Leuke uitstapjes en activiteiten in Karinthië

Karinthië is zomers een populaire vakantiebestemming. De meer dan 1200 meren zijn ontzettend zuiver en sommige bereiken temperaturen tot wel 28 graden. Dit is natuurlijk ideaal voor een familie- of kampeervakantie aan het water. De natuur is uniek en er zijn maar liefst twee nationale parken te bewonderen. Tijdens een vakantie in Karinthië kun je tal van activiteiten ondernemen. In dit weblog geef ik je een aantal tips.

#1. Een bezoek aan de Pasterzengletsjer in Nationaal Park Hohe Tauern

Nationaal Park Hohe Tauern is een natuurgebied met meerdere hoogtepunten. Je vindt hier de hoogste berg van Oostenrijk (de Grossglockner), de hoogste gefaseerde watervallen van Europa (Krimmler Wasserfälle) en de langste gletsjer van de Oostalpen (de Pasterzengletsjer). Vooral de laatste in het rijtje is een bezoek meer dan waard. Vanaf de de Kaiser-Franz-Josef-Höhe kun je genieten van het uitzicht op de Pasterzengletsjer of wandelen naar de gletsjer. Een andere optie is om samen met een gids een wandeling over de gletsjer te maken.

#2. Ontdek de wellness in Bad Kleinkirchheim

Bad Kleinkirchheim ligt in het hart van Karinthië en staat vooral bekend om het ontspannende effect van de thermen. Er liggen maar liefst twee wellnesscentra in het dorp: Therme St. Kathrein en het Thermal Römerbad. Je kunt hier onder andere genieten van natuurlijke bronnen, schoonheidsbehandelingen, verschillende sauna’s en massages. Natuurlijk is er nog veel meer te doen dan alleen maar bijkomen in de spa. Vanuit Bad Kleinkirchheim ben je in een mum van tijd in biosfeerreservaat Nockberge en hier kun je tal van mooie wandelingen maken. Ook liggen meren zoals de Millstättersee, Afritzer See, Falkertsee en Feldsee/Brennsee op ongeveer 15 minuten rijden van het dorp. Ideaal voor een warme dag!

Wandelen in de omgeving van Bad Kleinkirchheim in Karinthië
Na het wandelen kun je ontspannen in de thermen (Foto: © Natur Aktiv Bad Kleinkirchheim, Franz Gerdl

#3. Genieten van het uitzicht vanaf de ‘Sky Plate’ bij Nassfeld

In Karinthië vind je allerlei mooie uitzichtplatformen. Eén daarvan is de ‘Sky Plate’ op de 2195 meter hoge Gartnerkofel bij Nassfeld. Een voordeel van dit platform is dat het niet alleen te voet, maar ook met de Sesselbahn bereikbaar is. Vanaf de ‘Sky Plate’ heb je een schitterend uitzicht op de Italiaanse Monatsch en Mangart in het zuiden en de Grossglockner in het noordwesten. De bergen worden aangegeven met borden en zijn daardoor makkelijk te herkennen.

#4. Een duik in de Weissensee of Pressegger See

Eén van de vakantieregio’s is Karinthië is Nassfeld - Pressegger See, Lesachtal en Weissensee. Je vindt hier twee hele fijne meren: de Weissensee en Pressegger See. De Weissensee is ’s winters bekend bij marathonschaatsers en zomers als fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers en families. Het water is van drinkwaterkwaliteit en bereikt temperaturen tot wel 24 graden. Rondom het meer kun je allerlei wandelingen maken. De Pressegger See wordt ook wel de badkuip van het Gailtal genoemd. Het is een relatief klein maar knus en leuk kunstmatig meer. De watertemperatuur loopt zomers op tot wel 28 graden! Tip: bezoek met de kinderen het 1. Kärnter Erlebnispark. Bij dit kleine attractiepark aan de Pressegger See zullen de kinderen zich zeker vermaken.

Wandelen met uitzicht op de Weissensee in Karinthië
Rondom de Weissensee kun je heerlijk wandelen (Foto: © Weissensee Information, tinefoto.com)

#5. De Nockalmstraße en biosfeerreservaat Nockberge

Het door UNESCO benoemde biosfeerreservaat Nockberge is een prachtige bestemming voor liefhebbers van de natuur. Het natuurgebied, met mooie glooiende bergtoppen, staat ook wel bekend als de Nocky Mountains. Een tip is om met de auto een ritje te maken over de Nockalmstraße. Deze prachtige Alpenweg is 35 kilometer lang en neemt je via 52 haarspeldbochten mee langs bergpanorama’s en uitzichtpunten. Onderweg kun je stoppen voor een wandeling, een speelpauze bij de speeltuinen en een lunch bij één van de berghutten.

#6. Ga op zoek naar Speik tijdens een Speikwandeling

Speik is een plantje dat bekend staat om haar helende krachten en natuurlijke werking voor het behoud van schoonheid. Het Speikplantje groeit in de bergen van biosfeerreservaat Nockberge en het gebruik ervan gaat terug naar minstens 500 jaar voor Christus. Je kunt dit zelf ontdekken tijdens een speciale Speikwandeling. Deze wandeling wordt gecombineerd met een echte wellness belevenis: bij de berghutten die je passeert kun je genieten van een voetenbad van water met Speik. Na afloop kun je je voeten insmeren met allemaal heerlijke crèmes.

#7. Overnacht in de hoogstgelegen berghut van Oostenrijk

De hoogstgelegen berghut van Oostenrijk ligt in Karinthië. De Erzherzog Johann hütte ligt op 3454 meter hoogte, op de Adlersruhe en net onder de Grossglockner. Er lopen verschillende wandelingen naar de Grossglockner en een aantal daarvan voeren langs deze berghut. Start je de wandeling bij het Lucknerhuis, dan ben je daarvan gegarandeerd. De route is 18,3 km lang (heen en terug) en overbrugt 2021 hoogtemeters. Tip: combineer de wandeling met een overnachting in de berghut. Op basis van halfpension kost dat €54,- voor volwassenen en €36,- voor kinderen.

Wandelen in Nationaal Park Hohe Tauern in Karinthië
In Nationaal Park Hohe Tauern kun je heerlijk wandelen (Foto: © Natur Aktiv Jamnigalm Nationalpark Hohe Tauern, Franz Gerdl)

Geniet van extra voordeel met de Kärnten Card

Als je op vakantie gaat naar Karinthië, dan kun je de Kärnten Card aanschaffen. Met deze kaart heb je toegang tot meer dan 100 verschillende uitstapjes en activiteiten. Deze kun je zo vaak bezoeken als je wilt. Daarnaast biedt de Kärnten Card aantrekkelijke kortingen bij meer dan 60 deelnemende partijen. Prijs voor één week: €44,- voor volwassenen en €23,- voor kinderen (hoogseizoen).

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.