Roadtrip Savoie Mont Blanc: Samoëns

Roadtrip Savoie Mont Blanc: Samoëns

14 maart 2018

door Yvonne in Reisverslagen

Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen, ging ik afgelopen zomer op een bijzondere roadtrip door de Franse vakantieregio Savoie Mont Blanc. Via meerdere blogs en video's deel ik mijn ervaringen met jullie. Ondertussen zijn we geland in Genève, is de huurauto opgehaald en zijn we onderweg naar de eerste bestemming: Samoëns. Hier ontmoeten we Stéphanie en samen met haar maken we een wandeling door Samoëns en de unieke botanische tuin Jaÿsinia.

Aankomst in Samoëns

Na een ritje van slechts 1,5 uur komen we aan in onze eerste bestemming: Samoëns. De dag begint helaas regenachtig, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. We checken in bij het driesterren Hôtel Les Glaciers. Op het terras ontmoeten we Stéphanie, één van de medewerkers van het Office de Tourisme in Samoëns. Vol trots vertelt ze ons over de geschiedenis van Samoëns en haar liefde voor de bergen. Na een toost neemt ze ons mee op een tour door het dorp.

De geschiedenis van Samoëns

Een bijzonder feitje over Samoëns: de naam stamt uit 1167 en is gebaseerd op een Middeleeuwse expressie vrij vertaald als 'De zeven bergen'. Deze zeven bergen zijn de bergtoppen die Samoëns omringen: Cuidex, Vigny, Folly, Oddaz, Bostan, Chardonnière, Fretterolles en La Vullie.

Het oude centrum van Samoëns

Via een gezellig winkelstraatje komen we terecht op het oude marktplein. De gebouwen hebben allen een prachtige authentieke stijl, wat de sfeer helemaal compleet maakt. Op het plein vind je een aantal leuke bezienswaardigheden. De 'Gros Tilleul' bijvoorbeeld. Deze grote Lindeboom symboliseert Samoëns en staat hier al sinds 1438! Ook zien we hier een authentieke kerk waarvan de fundering nog stamt uit de 13e eeuw. In de loop van de eeuwen is de kerk meerdere malen verbouwd en gerenoveerd. Het plein heeft een gezellige en knusse uitstraling. Er zijn meerdere terrasjes en leuke winkeltjes met lokale producten. Tijd voor een typische Franse lunch bij Restaurant Melting Spot.

Bijzondere bezienswaardigheid: botanische tuin Jaÿsinia

Absoluut een must-see in het centrum van Samoëns is de botanische tuin Jaÿsinia. Wellicht ken je de naam Marie-Louise Cognacq-Jaÿ? Deze dame werd geboren in Samoëns in 1838. Toen ze vijftien werd vertrok ze naar Parijs, waar ze trouwde met Ernest Cognacq. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de oprichting van het bekende warenhuis La Samaritaine. Marie-Louse vergat Samoëns niet en in 1906 bouwde ze als eerbetoon botanische tuin Jaÿsinia. De tuin is nu onder toezicht van het Nationaal Historisch Museum. De tuin is aangelegd in- en op de zuidhelling van de berg. In totaal vind je hier 80 meter hoogteverschil! De wandeling is dan ook een aardig tochtje omhoog. Het unieke aan de tuin is dat je hier meer dan 5000 verschillende bloemen- en plantensoorten van over de wereld vindt. En als extraatje heb je vanuit de tuin ook nog eens een mooi uitzicht op het dorp.

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips