Skip to navigation Skip to main content

Sneeuw in de bergen behouden

12649 - Sneeuw in de bergen behouden

Als bergfan heb je waarschijnlijk het beste voor met de natuur. Een steentje bijdragen doe je al door wat gewoontes aan te passen. Denk aan het scheiden van afval, het nemen van de fiets of openbaar vervoer in plaats van de auto en het kiezen van een energieleverancier die duurzame energie biedt. Dat laatste kan door energie vergelijken en te filteren op groene energie (uit Nederland). Maar, ook je verblijf in de bergen kun je milieuvriendelijk aanpakken, bijvoorbeeld door bewuste keuzes te maken voor een wintersportbestemming. Lees hieronder hoe jij kunt bijdragen in de winter.

Vermijd gebieden met sneeuwkanonnen

Niet iedereen denkt er waarschijnlijk over na, maar de ene bestemming is de andere niet qua klimaatvriendelijkheid. Locaties waar sneeuwkanonnen worden gebruikt, zijn niet heel erg milieuvriendelijk. Dit omdat de kanonnen behoorlijk wat energie verbruiken. Weet dat wintersportlocaties waar sneeuwkanonnen zijn vaak hogere kosten met zich meebrengen, dit omdat de kosten voor beheerders stijgen door de kanonnen. De prijzen moeten daarom ook omhoog. Dus was het milieu nog geen goede reden? Dan misschien de uitgaven wel. Zoek dus van tevoren uit óf er sneeuwkanonnen worden ingezet en hoeveel.

Kijk naar milieu-onderscheidingen

Wil je een goede locatie vinden? Wintersportbestemmingen waar bewust wordt omgegaan met het milieu, zijn te vinden op Alpine Pearls. In deze gebieden worden geen sneeuwkanonnen gebruikt. Ook zijn er accommodaties waar ze echt op energie- en waterbesparing letten. Net als op afvalreductie en behoudt van natuurlijke hulpbronnen. Dit soort locaties ontvangen hiervoor een onderscheiding van onafhankelijke instellingen. Dit zijn keurmerken als Viabono (Duitsland) en het Oostenrijkse milieukenmerk.

Reis bewust naar de bestemming

Veel mensen gaan met de auto naar hun wintersportlocatie. Hierdoor zorgen zij er onderweg voor dat er veel CO2-uitstoot wordt veroorzaakt. Vlieg je naar de bestemming, dan zorgt dit ook voor veel uitstoot. Maar ga je voor de trein? Dan ben je milieubewuster bezig. Klinkt misschien lastig, maar veel wintersportgebieden liggen dicht bij een station. Daarbij komt dat er vaak shuttlebussen worden ingezet, omdat een deel van de bezoekers wél al kiest voor de treinreis. Hoef je ook niet op te letten en te stressen in de auto tijdens de lange en eventueel gladde en sneeuwachtige rit.

365 dagen per jaar milieubewust

Sneeuwkanonnen zijn in veel skigebieden nodig om de boel draaiende te houden. De oorzaak hiervan is het veranderende klimaat, wat wordt veroorzaakt door de vele CO2-uitstoot. Hier maken we ons allen schuldig aan en we zijn er samen verantwoordelijk voor. Naast het kiezen van een milieu bewuste winterbestemming, is het daarom ook belangrijk om buiten de vakantie te letten op duurzaamheid. Ook voor de natuur in ons eigen land. Denk daarbij aan duurzaamheid in huis, zoals het letten op het energieverbruik. Sluit deuren als kachels branden, laat lampen niet aanstaan terwijl dit niet nodig is en kies voor duurzame energie. Isoleer je woning, en ga zo maar door.

Heb jij nog tips?

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.