Skip to navigation Skip to main content

In jaren niet zo’n goed begin van het winterseizoen

11516 - In jaren niet zo’n goed begin van het winterseizoen

Afgelopen jaren begon het winterseizoen twijfelachtig. In de maanden september en oktober viel een flink pak sneeuw. Helaas bleef het de weken erna stil, waardoor het rond de kerstperiode op veel plaatsen relatief groen was. Dit jaar is dit compleet anders! Afgelopen vier weekenden viel er een enorme hoeveelheid sneeuw in zowel Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland als Italië. Zowel aan de noordkant als de zuidkant van de Alpen viel er veel sneeuw, waardoor je echt al kunt genieten van prachtige winterse beelden.

De sneeuw kwam al vroeg

Vorig jaar begon het seizoen net zo goed als dit jaar. In oktober kon je genieten van de pistes op de gletsjers in de Alpen. Helaas zette dit niet door en stegen de temperaturen in november en bleef het droog. Doordat het dit jaar in november flink is gaan sneeuwen, hebben veel skigebieden al een goede basislaag kunnen opbouwen. De sneeuw in de dalen bleef afgelopen weken nog wel smelten, maar dit is voor de tijd van het jaar normaal.

sneeuwval alpen winter

Eerder de piste op

Dankzij de fantastische sneeuwomstandigheden van afgelopen weken, konden veel skigebieden al eerder het skigebied openen. Begin november werd in sommige skigebieden tot wel een meter verse sneeuw gemeten. Onder andere de skigebieden Sölden, Schladming, Montafon en Les Quatre Vallées openden hun liften eerder dan gepland. Voor andere skigebieden betekent de grote hoeveelheid verse sneeuw dat er minder kunstsneeuw aangemaakt hoeft te worden.

Blijft het voorlopig sneeuwen?

Natuurlijk is het lastig om op lange termijn te voorspellen wat er gaat gebeuren. Er zijn veel geluiden vanuit de Alpen die voorspellen dat het winterseizoen 2017/2018 sneeuwrijk en koud gaat worden. Op dit moment is het in ieder geval flink koud in de Alpen en ligt de temperatuur op veel plaatsen ver onder het vriespunt. Waar nodig kunnen de sneeuwkanonnen goed hun werk doen. Dankzij de goede sneeuwbasis en de lage temperaturen, is de kans groot dat het een witte kerst wordt in de Alpen!

Skigebieden met de meeste sneeuw op het moment

sneeuwval alpen winter
(Foto: © Snowplaza.nl)
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.