Skip to navigation Skip to main content

‘Goldene Herbst’ in Zell am See-Kaprun

11338 - ‘Goldene Herbst’ in Zell am See-Kaprun

Door: Mariska. Op het moment van schrijven ben ik op de terugweg na een geweldige tijd in Piesendorf, nabij Kaprun. Met mijn partner heb ik genoten van de prachtige ‘Goldene Herbst’ zoals ze dat hier noemen. We hadden het getroffen met volop zon en temperaturen van 20 graden of meer overdag. Dit leverde mooie plaatjes op in de natuur, met besneeuwde bergtoppen. Oostenrijk in het najaar is in mijn ogen nog mooier dan in de zomer. De bladeren aan de bomen hebben mooie herfstkleuren, de witte bergtoppen met de eerste sneeuw glimmen mooi in de zon en de weilanden kleuren nog mooi groen. Naast dit is er nog een groot voordeel, het is er lekker rustig. De meeste toeristen laten Oostenrijk links liggen in de herfst en in Oostenrijk kennen ze geen herfstvakantie. In dit blog neem ik jullie mee naar Zell am See-Kaprun in de herfst.

‘Bauernherbst’

In Salzburgerland kom je in deze periode overal in de steden en dorpen mooie standbeelden en afbeeldingen van hooi tegen met het bordje ‘Bauernherbst’. Deze figuren en beeldwerken zijn al mooi om te zien, maar het geeft weer dat er volop activiteiten zijn. De herfst leeft hier enorm en er worden allerlei festiviteiten georganiseerd. Het is een periode dat men zich voorbereid op de winter en aandacht besteed aan allerlei tradities. Een voorbeeld is de ‘almabtrieb’ waar jullie vast van gehoord hebben. Verder zijn er diverse muziekfestivals, themawandelingen, foodfestivals en (boeren)markten. Elk dorp heeft zijn eigen agenda met activiteiten.

Top 7 activiteiten in Zell am See-Kaprun

Wandelen, mountainbiken en zwemmen, dit zijn bekende activiteiten om te doen als je de Alpenlanden bezoekt. Zeker in de herfst is het een aanrader om de natuur in te trekken. Je krijgt mooie ‘ansichtkaartenplaatjes’ te zien met prachtige herfstkleuren. Er zijn diverse themawandelingen, met of zonder begeleiding, en mooie mountainbikeroutes. Alleen er is nog veel meer om te doen. Ik heb een leuk lijstje gemaakt met activiteiten die je niet mag missen als je in het najaar verblijft in de buurt van Zell am See - Kaprun.

#1. Zeller Seezauber

De ‘Zeller Seezauber’ is een lichtshow op het meer van Zell am See. De bezoekers krijgen een indruk van de vier jaargetijden in deze regio, door middel van mooie licht- en watereffecten. Dit wordt ondersteund met inspirerende muziek. Op zondag-, dinsdag- en donderdagavond is er een lichtshow. Elke avond heeft een eigen thema met een andere show. De toegang is gratis, wat mooi meegenomen is tijdens de vakantie.

#2. Boot huren en varen op de Zeller See

In de zomer is het op het meer erg druk met allerlei toeristen die een bootje of waterfiets huren. Nu is het lekker rustig en je hebt vanaf het meer een ander uitzicht op de stad Zell am See en de omliggende bergen en natuur. Zeker op zonnige dagen geeft dit mooie plaatjes.

#3. Brood bakken in een houtoven in Zell am See en Kaprun

Bak je eigen brood onder professionele begeleiding en krijg een rondleiding door de bakkerij met uitleg over hoe het deeg rijst en alles wat komt kijken bij het bakken van een lekker brood. Zowel in Zell am See (dinsdag) als in Kaprun (donderdag) is het mogelijk om deze leuke activiteit te ondernemen.

#4. Krimmler Wasserfalle

Je moet er even voor de auto in, maar in de herfst zijn deze watervallen een pareltje om te zien. De bladeren aan de bomen die mooi gekleurd zijn, de rust (er zijn nauwelijks toeristen) en de mooie wandeling door het bos naar de hoogste watervallen van de Krimmler Wasserfälle zorgen ervoor dat je alle stress achter je laat. Je bent één met de natuur en volgens mij is er geen betere manier om lekker te bewegen en te ontspannen.

#5. Rollercoaster Maiskogel Kaprun

Voor jong en oud een snelle, leuke activiteit om te doen. Raas met een rodel van boven naar beneden over de rodelbaan in Kaprun. Een voordeel, net als bij eerdergenoemde activiteiten, is dat er nu geen lange wachtrijen zijn.

#6. Culinaire lekkernijen

Het is natuurlijk ook heerlijk ontspannend om te genieten van de culinaire lekkernijen die deze regio je te bieden heeft. Een bezoekje aan een konditorei of gasthof mag zeker niet ontbreken. Met een beetje geluk kun je heerlijk op het terras zitten en genieten van het zonnetje.

#7. Proeven van de winter

Ben je een winterliefhebber en kan je niet wachten tot de winter om lekker je ski’s of snowboard onder te binden? Dan kun je in de herfst op de Kitzsteinhorn genieten van het winterwonderland.

#8. Shoppen in Kitzbühel

Mijn laatste tip is voor de shop-a-holics onder ons. Kitzbühel ligt net de pas over bij Mittersill en in deze stad kun je lekker slenteren langs de vele winkels met overigens mooi aangeklede etalages. Alleen de etalages zijn al de moeite waard om te zien.

Ik hoop jullie geïnspireerd te hebben met leuke activiteiten en wie weet geniet je dit jaar of volgend jaar ook van een mooie ‘Goldene Herbst’ in deze regio.

Over Mariska Dute

Mariska Dute, 31 jaar, is Oostenrijkfanaat, langeafstandsatlete en sportdiëtist/docent. Oostenrijk is haar tweede thuisland en vooral de regio Zell am See/Kaprun/Pinzgau is favoriet. Ze heeft een eigen bedrijf als (sport)diëtist, Mariska Dute Voeding, Sport & Advies. Vanuit haar bedrijf begeleidt ze cliënten op gebied van voeding en sport, ontwikkelt ze recepten, geeft (kook)workshops en adviseert bedrijven op gebied van gezonde voeding. Wil je meer informatie over het aanbod of over Mariska, bekijk dan hier haar website.

Zomer Mariska

Over Mariska

Van huis uit heeft Mariska de liefde voor de bergen meegekregen. De Alpen in Frankrijk en Oostenrijk waren de meest geliefde vakantiebestemmingen in de zomer. Die liefde werd steeds groter en inmiddels is het zo erg geworden dat Mariska Piesendorf en de regio Zell am See-Kaprun tot haar tweede thuis beschouwt.