Skip to navigation Skip to main content

Spectaculaire ontdekkingstocht door Val Gardena en over de Seiser Alm

10934 - Spectaculaire ontdekkingstocht door Val Gardena en over de Seiser Alm

In juni mocht ik voor Indebergen.nl voor het eerst op reis naar het prachtige Val Gardena. In mijn vorige blog kon je meer achtergrondinformatie lezen over Val Gardena. Na mij verdiept te hebben in de grote hoeveelheid beschikbare informatie, had ik een beetje een beeld gekregen van wat mij te wachten stond. En toen was het eindelijk zover! Op vrijdagochtend, 7 uur, nam ik het vliegtuig van Amsterdam naar Verona. Hier stond een shuttle klaar, die mij en mijn medereizigers naar Wolkenstein bracht, waar we verbleven in Hotel Gran Baita.

En daar zijn ze dan, de Dolomieten!

Wolkenstein, oftewel Selva di Gardena, is het achterste van de drie dorpen in Val Gardena. Voor de heenreis betekent dit een prachtige rit door het hele dal. Vanaf Verona is het ongeveer 2 uur rijden. Tijdens de eerste 1,5 uur van de rit rijden we over de snelweg, tot aan het begin van Val Gardena. Onderweg zien we al meerdere steden, dorpen en natuurspektakels waar ik het toch even warm van krijg; we zijn in Italië! Ook de rit door het dal verveelt geen seconde, ik begrijp meteen waarom ik voorafgaand vanuit de thuisbasis enthousiaste reacties kreeg over mijn bestemming. Donkergroene bomen, lichtgroene grasvelden, prachtig verzorgde straten en huizen en, misschien nog wel het allermooist: de steile, grijze rotsen en pieken van de Dolomieten die her en der trots in het landschap verschijnen. Wauw!

Italiaans aperitief

Ons hotel, Hotel Gran Baita, lig in het centrum van Wolkenstein, vlakbij de hoofdweg. Als we er aankomen voel ik mij al meteen tot rust komen. Het grote pand ziet er prachtig uit en de tuin ligt er strak bij. Het is duidelijk: Hotel Gran Baita voorziet in alle gemakken! Na een ronde door het hotel, langs mijn junior suite, het terras, het restaurant, de bar, de spa & wellness en het buitenzwembad, ontmoet ik mijn medereizigers beneden op het terras, voor een typisch Italiaans aperitief: Crodino. Na geproost te hebben krijgen we een korte toelichting op ons programma, dat bestaat uit Val Gardena ontdekken op de e-bike. Tegelijk ontmoeten we ook onze gidsen voor het weekend en krijgen we een uitleg over onze e-bikes van een vertegenwoordiger van Bosch, die de accu’s voor onze e-bikes levert. En voordat we écht gaan beginnen is er nog één leuke verrassing, we krijgen allemaal een Endura Luminite fietshelm. Bijzonder aan deze helm, naast de felgroene kleur, is het ingebouwde achterlicht, erg handig!

Crodino Val Gardena
Genieten van een koud glaasje Crodino en een mooi uitzicht

E-bike Val Gardena
Toelichting op de e-bike, onder toeziend ook van onze gidsen

Endura fietshelm
De Endura Luminite fietshelmen

Seiser Alm, here we come

Op zaterdag staan we allemaal vroeg op en meteen klaar voor ons eerste e-bike avontuur. Rond half 9 verzamelen we bij de fietsverhuur, 5 minuten lopen van het hotel. De gidsen beginnen meteen enthousiast te vertellen over de tour die ons te wachten staat. We hebben een vrij lange tocht voor de boeg, dus we gaan snel van start. Achter de fietsverhuur begint meteen het fietspad, dat door het bos en langs de berg omhoog loopt. Gelukkig hebben we het voordeel van de e-bike, waardoor iedereen met gemak meekomt. Al snel zijn we zo’n 200 meter in hoogte geklommen en bereiken we de Seiser Alm, of Alpe di Siusi. Deze Alm is de grootste van Europa. Ook hier wordt weer bevestigd waarom Val Gardena zo veel fans heeft. Groene weides, mooie berghutten, het geluid van koeienbellen en, niet te missen, de bijzondere rotsen en toppen van de Dolomieten. Onderweg kunnen we onder andere genieten van het uitzicht op de berggroep Sassolungo. Gelukkig staan we regelmatig stil om foto’s te maken en even de berggroepen te bewonderen, want wat zijn de Dolomieten bijzonder!

Val Gardena St. Christina
Onderweg staan we regelmatig stil om te genieten van het uitzicht

E-bike Val Gardena
E-biken in deze omgeving, wat wil je nog meer?

Culinair genieten in Val Gardena

Onze fietstocht draait vandaag niet alleen om fietsen. De route is een zogenaamde culinaire e-bike tour, waarbij we onderweg bij verschillende restaurants stoppen om wat te drinken en een hapje te eten. Rond 10 uur krijgen we toastjes met heerlijke lokale vleeswaren en kaas, samen met een glaasje prosecco. Na weer een aardig stuk gefietst te hebben, rijden we via het centrum van Ortisei naar Rifugio Val d’Anna, voor een stevige lunch. Het leuke aan dit restaurant is dat het een prachtig groot terras heeft én langs een beekje ligt. Je kunt heerlijk aan het water ontspannen in een ligstoel of pootjebaden. Na een ontspannen lunch en met frisse voeten, vervolgen we de tocht naar Maso Paratoni, voor ons dessert! Onderweg staat ons nog een straffe verrassing te wachten: een klim van 400 meter naar het kerkje San Giacomo. Met onze tong op de schoenen bereiken we het kerkje op 1690 meter. Vanaf dit punt krijgen we van de gidsen te horen dat het ‘echt’ nog alleen maar naar beneden is. Na een stuk fietsen, dat grotendeels naar beneden gaat, bereiken we Maso Paratoni. Vanaf deze hut genieten we ook nog even van een spectaculair uitzicht (misschien wel de allermooiste?), een heerlijk toetje en schnaps, voor we terugkeren naar ons hotel.

Rifugio Val d
Lunchen bij Rifugio Val d'Anna

Maso Paratoni Val Gardena
Uitzicht over Val Gardena en de Dolomieten vanaf Maso Paratoni

Moe, maar voldaan, ga ik naar bed. Wat een bijzondere dag en wat een prachtige vallei!

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.