Skip to navigation Skip to main content

Op avontuur in Val Gardena: voorkennis

10843 - Op avontuur in Val Gardena: voorkennis

Eind juni reisde ik voor Indebergen.nl naar het bijzondere Val Gardena. Vooraf kreeg ik vanuit mijn omgeving al meteen veel positieve reacties. Zowel familie als vrienden en collega’s vertelden meteen over hun ervaringen in dit prachtige dal. Zoals je je kunt voorstellen waren mijn verwachtingen dan ook hoog! In de planning stond mooi weer (en een beetje regen) en 2 fantastische avonturen op de fiets. Maar, voordat ik op reis ging, eerst de voorbereiding!

Tussen de witte bergen van de Dolomieten

De Dolomieten zijn één van de beroemdste bergketens van de wereld en dat is natuurlijk niet voor niets. Zo’n 2,5 miljoen jaar geleden ontstonden de Dolomieten, doordat vulkaanactiviteit het gigantische koraalrif dat er destijds lag, omhoogduwde. Met als resultaat imposante, steile wit-grijze toppen, die in kleine groepen of bergmassieven bij elkaar staan in Noord-Italië. Zo’n 8000 jaar geleden kwamen de eerste mensen naar de Dolomieten. Een paar duizend jaar later zijn de Dolomieten populair onder bergliefhebbers. De vallei ‘Val Gardena’ wordt gezien als één van de mooiste valleien van de regio. Val Gardena ligt op de kaart iets ten noorden van de stad Bozen of Bolzano en wordt omsloten door verschillende groepen, met de Puez-Odle/Puez-Geisler in het noorden, de Selva in het oosten en Sassolungo in het zuiden.

De 3 dorpen van Val Gardena

Het ontstaan van de Dolomieten en daarmee Val Gardena is ondertussen duidelijk. In de vallei liggen een aantal dorpen, maar iedereen noemt elke keer andere namen, wat ik niet helemaal snap. Hoe zit dat nou? Wat blijkt, in Val Gardena liggen drie dorpen: Selva Gardena, Santa Cristina en Ortisei. Maar, de inwoners zijn drietalig! Naast Italiaans wordt er ook vloeiend Duits en Ladinisch gesproken. Ladin is de taal van de oorspronkelijke bewoners. Gezien de verschillende talen die hier gesproken worden, hebben de dorpen ook Duitse namen: Wolkenstein, St. Christina en St. Ulrich. Wanneer je vanaf Bolzano de vallei inrijdt kom je eerst langs Ortisei (St. Ulrich), dan Santa Christina (St. Christina) en dan Wolkenstein (Selva Gardena).

val gardena santa christina
Uitzicht over het middelste dorp: Santa Christina

De verschillen tussen de dorpen

Het ‘voorste’ dorp, Ortisei, ligt op 1236 meter en heeft bijna 6000 inwoners, waarmee het het dorp de grootste van de drie is. Het middelste dorp, St. Christina ligt op 1428 meter en heeft een kleine 2000 inwoners. De meeste bezoekers verblijven echter in het achterste of meeste oostelijke dorp: Wolkenstein. Dit dorp ligt op 1563 hoogtemeter en heeft zo’n 2600 inwoners. Opvallend is dat hier 2 keer zoveel toeristen overnachten als de andere twee dorpen samen.

val gardena st ulrich
Onderweg naar het centrum van St. Ulrich

Val Gardena bereiken

Goed, geschiedenis, dorpen, feitjes, dat weten we nu. Volgende vraag, hoe kom ik eigenlijk in Val Gardena? Gelukkig biedt de vallei verschillende makkelijke mogelijkheden. Met de auto is het vanaf Utrecht zo’n 1000 kilometer rijden. Val Gardena is zeer makkelijk te bereiken via Innsbruck en de Brennerpas. Vanaf de snelweg is het ongeveer een half uur rijden. Natuurlijk kan je Val Gardena ook met het openbaar vervoer bereiken. Met het vliegtuig kun je makkelijk en relatief goedkoop naar Innsbruck of Verona vliegen. Vanaf daar kun je met de trein en bus of een shuttle service naar Val Gardena. Met de shuttle duurt het een kleine 2 uur vanaf Verona, dus voor je het weet, ben je er al!

Wat te doen in Val Gardena

En dan ben je in Val Gardena! Maar wat kun je er allemaal doen? De drie dorpen zijn allemaal klein en knus. Je vindt er een aantal leuke winkeltjes, musea en restaurantjes. Absoluut leuk om doorheen te wandelen of fietsen. Maar, wat je natuurlijk in Val Gardena moet doen, is genieten van de prachtige natuur! In de vallei vind je tientallen kilometers aan wandel- en fietspaden. Door Val Gardena lopen perfect geasfalteerde fietspaden, van dorp naar dorp. Zowel door de dorpen als hoger op de bergen en over de Seiser Alm, de grootste alm van Europa. De prachtige omgeving biedt ook mogelijkheden tot klimmen, boulderen, via ferrata, paardrijden en zwemmen. Eén van de highlights van Val Gardena (naast de Seiser Alm) blijkt de Sella Ronda te zijn. Je kunt in de zomer namelijk met de auto en de fiets helemaal om dit bijzondere bergmassief heen rijden. In de winter kun je er helemaal omheen skiën, wat een tocht van zo’n 40 km is!

val gardena
Uitzicht over Val Gardena vanaf de Sella Ronda

Laat de reis beginnen!

Na het lezen van alle bovenstaande informatie weet ik één ding zeker: ik heb er zin in! Ondertussen heb ik het programma van de trip ontvangen. Op de eerste dag gaan we met een e-mountainbike door het dal en over de Seiser Alm fietsen. Op de tweede dag blijkt toevallig de Sella Ronda Bike Day te zijn, wat inhoudt dat de autoweg om de Sella Ronda voor een dag autovrij wordt gemaakt voor fietsers, leuk!

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.