6 tips voor een wandelvakantie in Zuid-Noorwegen

6 tips voor een wandelvakantie in Zuid-Noorwegen

16 augustus 2017

door Florien in Tips

De afgelopen weken heb ik je meegenomen op een bijzondere wandelreis door Noorwegen. Na Fjord-Noorwegen, Noord- en Oost-Noorwegen, is tot slot Zuid-Noorwegen aan de beurt. Zuid-Noorwegen is gemakkelijk bereikbaar met zowel de auto als het vliegtuig. De regio heeft een kilometerslange kustlijn, vol pittoreske dorpjes en mooie steden. Het landschap is gevarieerd en bestaat naast kust ook uit fjorden, bergen, groene valleien en ontelbaar veel meren. Maak lange rustige wandelingen langs de kust, of ga op zoek naar meer spanning in de bergen. In dit weblog geef ik je een aantal tips voor een wandelvakantie in Zuid-Noorwegen.

#1. Ontdek het Setesdal

Als je in het zuiden van Noorwegen landinwaarts rijdt, dan kom je vanzelf bij het Setesdal. Het dal start bij Evje in het zuiden en loopt over een lengte van 147 km door tot Hovden in het noorden. Het is een dal waar je kennis maakt met de typische Noorse cultuur en tradities. Zilver en volksmuziek spelen daarbij een belangrijke rol. Veel nationaal bekende artiesten komen uit deze regio en bij de vele zilversmederijen kun je terecht voor allerlei handgemaakte sieraden en andere producten, waarvan sommige al enkele eeuwen oud. Zowel in het dal als in de bergen liggen honderden kilometers aan wandelpaden. Daarbij wandel je langs de rivieren, watervallen, meren en door de bossen en bergen. Klik hier voor meer informatie >

#2. Wandel langs de kust en door de bergen van Telemark

Het landschap van Telemark wordt afgewisseld met kust, bergen en allerlei pittoreske plaatsjes. In de regio vind je een uitgebreid wandelnetwerk. Er zijn onder andere kustwandelingen, tochten door de dalen, de bergen en het bos mogelijk. Allemaal verschillend van niveau en de meeste ook geschikt voor families met kinderen. De hoogste berg van Telemark is de 1883 meter hoge Gaustatoppen. Een wandeling naar de top is redelijk steil, maar goed te doen voor families met kinderen. Op de top geniet je tijdens een heldere dag van een spectaculair uitzicht over een groot deel van Noorwegen. Men zegt zelfs dat het mogelijk is om 1/6 van het totale oppervlak te zien! Een ander hoogtepunt van Telmark is het Telmarkkanaal. Dit kanaal is 105 meter lang, heeft een hoogteverschil van 72 meter en verbindt de verschillende meren met elkaar door middel van 18 sluizen. Er lopen verschillende wandelingen langs het kanaal, zoals de uitdagende tocht naar de top van de Lårdalsstigen (800 m boven het kanaal!).

Bergliften Zuid-Noorwegen
Zomers zijn er een aantal bergliften geopend in Telemark (Foto: © I. Brodie)

#3. Op vakantie met de auto (en boot)

Zuid-Noorwegen is gemakkelijk bereikbaar met de auto. Je rijdt eerst naar Hirtshals in Denemarken en vervolgens neem je vanaf daar de Ferry van Fjord Line naar Langesund in Noorwegen. De overtocht duurt slechts 4,5 uur en geeft je de tijd om even bij te komen van de autoreis en om alle indrukken in je op te nemen. De overtocht is te boeken vanaf €62,- voor twee personen, inclusief autopakket. Tip: wordt gratis lid van de Fjord Club, ontvang een aantrekkelijke korting en spaar punten voor een volgende reis. Klik hier voor prijzen en boeken >

#4. Een huttentocht in Zuid-Noorwegen

Naast rustige dagtochten, spannende hikes en familievriendelijke wandelingen, kun je in Zuid-Noorwegen ook huttentochten maken. Je kunt de tocht zelf uitstippelen, of je kunt dit doen via een erkend bedrijf. De DNT (Den Norske Turistoferning) is specialist in het maken van huttentochten. Niet alleen hebben zij beschikking over meer dan 500 hutten, maar ook tot ruim 20.000 kilometer aan paden (te herkennen aan een rode T). De hutten van DNT variëren van simpele houten hutten, tot luxe accommodaties die van alle gemakken zijn voorzien. Je kunt daarbij kiezen tussen hutten met service, hutten met selfservice of een nog eenvoudigere variant. Ook kun je deelnemen aan georganiseerde huttentochten met gids. Lidmaatschap is niet verplicht, maar geeft je wel extra voordelen.

Kust Zuid-Noorwegen
Zuid-Noorwegen heeft een kilometerslange kustlijn (Foto: © J. Wildhagen)

#5. Op herfstvakantie in Zuid-Noorwegen

Het wandelseizoen van Zuid-Noorwegen start bij het wegsmelten van de sneeuw rond eind april en eindigt bij de eerste sneeuwval rond november/december. Niet alleen tijdens de lente en de zomer beleef je hier een fijne wandelvakantie, ook in de herfst is dat het geval. De groene kleuren van de zomer veranderen en geven het landschap een mysterieus tintje.

Herfst in zuid-noorwegen
Ontdek de prachtige kleuren van de herfst (Foto: © Foap)

#6. Vissen, raften en klimmen

In Zuid-Noorwegen kun je naast wandelen nog een tal van andere activiteiten ondernemen. De kilometerslange kustlijn biedt genoeg mogelijkheden om te gaan zeevissen, maar je kunt ook vissen op de vele meren en riviertjes. Er zijn zelfs speciale accommodaties voor vissers. Naast vissen bieden de rivieren nog andere opties, zoals raften en kanoën. Een andere leuke activiteit is klimmen. De meeste mogelijkheden vind je in het plaatsje Valle in het Setesdal. Hier vind je meer dan 200 routes, waaronder de langste via ferrata van Noord-Europa.

Heb jij nog tips voor een wandelvakantie in Zuid-Noorwegen? Laat een reactie achter!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips