Tips voor een wandelvakantie in Noord-Noorwegen

Tips voor een wandelvakantie in Noord-Noorwegen

4 juli 2017

door Florien in Wandelen

De noordelijke regio van Noorwegen heeft op wandelgebied ontzettend veel te bieden. Qua oppervlakte is Noord-Noorwegen niet alleen de grootste vakantieregio, maar tegelijkertijd ook de meest dunbevolkte. Het is een regio waar de natuur ongerept is en je allemaal oude, pittoreske plaatsjes tegenkomt. Fjorden, donkere meren, bossen, hoge bergen en ontelbaar veel eilandjes tekenen het landschap. Vroeger slecht bereikbaar, maar tegenwoordig perfect om te ontdekken. Tijdens een wandelvakantie in Noord-Noorwegen word je keer op keer verrast door het landschap en de indrukwekkende vergezichten.

24 uur per dag wandelen in Noord-Noorwegen

Noord-Noorwegen is een regio met een kilometers lange kustlijn, vol met fjorden en eilandjes. De regio grenst aan maar liefst drie landen en ligt voor een groot deel boven de poolcirkel. Het is er daarom zomers extra lang licht en op sommige plekken wordt het zelfs helemaal niet donker. Tijdens een wandelvakantie in Noord-Noorwegen heb je de beschikking tot ruim 1000 kilometer aan wandelpaden voor alle niveaus. De paden zijn goed gemarkeerd, veilig en van juni tot september te bewandelen. Er lopen wandelingen langs de kust, maar ook door de bergen en dalen. De meer ervaren wandelaar kan uitdagende hikes maken op grote hoogte, maar ook voor de minder geoefende wandelaar en voor families met kinderen zijn er voldoende mogelijkheden. Meer informatie >

#1. Onderweg genieten van culinaire en culturele hoogstandjes

Sporen hebben aangetoond dat Noord-Noorwegen al duizenden jaren wordt bewoond. Dit werd onder andere mogelijk door de visrijke wateren, welke al eeuwenlang voor inkomsten en levensonderhoud zorgen. De vele vissersdorpjes langs de kust en traditionele visrecepten zijn de hedendaagse resultaten van deze bijzondere cultuur. Nog steeds speelt de visvangst een belangrijke rol. Tijdens een wandeling in Noord-Noorwegen moet er natuurlijk ook geluncht worden. Probeer dan vooral ook één van de specialiteiten: stokvis! Naast vis vind je in de regio meerdere sporen en overblijfselen van de Vikingen, oftewel Noormannen. Tip: bezoek het Viking-langhuis op de Lofoten.

Uitzichten Noord-Noorwegen
Geniet van de indrukwekkende uitzichten in Noord-Noorwegen (Foto: © Visitnorway)

#2. Wandelen op de Lofoten

De Lofoten is een eilandgroep gelegen in de Noorse Zee, in het noorden van Noorwegen. De adembenemende natuur is voor de meeste mensen de grootste reden voor een bezoek. Velen bestempelen deze eilandengroep zelfs tot één van de mooiste ter wereld. Het landschap is veelzijdig en bestaat uit ruige zandstranden, bergen, gletsjers en fjorden. Het licht is elke dag anders en geeft de Lofoten iets magisch. Van eind mei tot half juli is het 24 uur per dag licht en van september tot half april kun je hier het Noorderlicht bekijken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor wandelaars. Er zijn wandelingen langs de kust, door de dalen en in de bergen en op verschillende niveaus.

#3. Senja, het op één na grootste eiland van Noorwegen

Op ongeveer drie uur rijden vanuit Tromø, de grootste stad van de regio, ligt het eiland Senja. Het eiland wordt middels de Gisundbrug verbonden met het vasteland. Met een oppervlakte van ruim 1.586 km² is dit eiland het op één na grootste eiland van Noorwegen. De natuur is veelzijdig en wordt afgewisseld door fjorden, ruige bergtoppen, bossen, meren en kust. Eén van de hoogtepunten van het eiland is het in het zuiden gelegen Nationaal Park Ånderdalen.

Wandelen langs meren, bergen en Fjorden in Noord-Noorwegen
De natuur van Noord-Noorwegen is indrukwekkend en doet je keer op keer verbazen (Foto: © A. Conu)

#4. Geniet van de middernachtzon op het Finnmarksviddaplateau

Het Finnmarksviddaplateau is een hoogvlakte met veel meren en rivieren, gelegen in het puntje van Noord-Noorwegen. De vlakte beslaat ruim 22.000 vierkante meter en is het thuis van de Saami (oudste inheemse volk van Noorwegen) en hun rendieren. Omdat je je in deze regio in het uiterste noorden van het land bevindt, kun je hier optimaal genieten van de middernachtzon. Zomers kleurt de hemel niet donker, maar blijft het licht en dat biedt veel mogelijkheden. Als fanatieke wandelaar kun je daarom al vroeg aan jouw wandeltocht beginnen of extra lang doorgaan.

Middernachtzon in Noord-Noorwegen
In de zomermaanden schijnt het zonnetje in sommige plekken van Noord-Noorwegen 24 uur per dag. (Foto: © K. Thomas)

#5. Walvissen spotten op Vesterålen

Een andere prachtige eilandengroep is Vesterålen. De eilanden liggen ten noorden van de Lofoten, strekken zich uit richting de Atlantische Oceaan en bieden de meeste kans op het spotten van walvissen in het wild. Kleine eilandjes worden hier afgewisseld met een aantal van de grootste van Noorwegen. Bijzonder aan het landschap is het contrast tussen de witgekeurde stranden, de groene weilanden, schattige dorpjes en ruige, steile bergtoppen. Je maakt hier prachtige wandeltochten, waaronder de 15 kilometer lange Dronningruta. Deze wandeling neemt je mee door de bergen, langs de kust en door een schattig plaatsje.

#6. Huttentochten in Noord-Noorwegen

In Noord-Noorwegen is het mogelijk om een huttentocht te maken. Tijdens deze meerdaagse wandeltochten geniet je van de wisselende natuur en word je continu getrakteerd op bijzondere uitzichten. De hutten variëren van simpele houten hutjes, tot accommodaties die van alle (luxe) gemakken zijn voorzien. De DNT, oftewel Den Norske Turistoferning, heeft de beschikking tot meer dan 500 hutten en ruim 20.000 kilometer aan paden in heel Noorwegen. Door een hut via de DNT te boeken, geniet je van meerdere voordelen, betaalbare accommodaties en kwaliteit. In de accommodaties kun je kiezen uit hutten met service, selfservice of geen service. Ook kun je deelnemen aan georganiseerde huttentochten met gids. Een lidmaatschap is mogelijk, maar niet noodzakelijk. Klik hier voor een overzicht van de prijzen en wandelkaarten >

Wandelen in Noord-Noorwegen langs gletsjers, meren en fjorden
Maak prachtige wandeltochten in Noord-Noorwegen (Foto: © Avani)

Heb jij nog tips voor een wandelvakantie in Noord-Noorwegen? Laat een reactie achter!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips