Skip to navigation Skip to main content

De fietspaden van Trentino

10186 - De fietspaden van Trentino

Bij fietsen in een bergachtige omgeving denk je al snel aan uitdagende beklimmingen, afdalingen tussen het autoverkeer en getrainde bovenbenen. In de Italiaanse regio Trentino kan iedereen fietsen. Hier liggen maar liefst 400 km fietspaden, die voor een groot gedeelte ook zeer geschikt zijn voor een mooie tocht voor beginners of families met kinderen.

Weinig hoogteverschil

Met alleen een mountainbike verhuisde ik destijds naar Trentino. Mijn “gewone” fiets had ik verkocht in Nederland, daar had ik vast niets aan in de bergen, of toch wel? Ja dus! In Trentino zijn heel veel fietspaden waarbij je niet veel hoeft te klimmen. De fietspaden die in de dalen liggen kennen nauwelijks hoogteverschillen. Deze zijn dus prima geschikt voor minder geoefende fietsers en voor families met kinderen. Maar het is ook toegestaan om te wandelen of skaten op de paden. Ik ging vaak skaten op het fietspad tussen Torbole en Arco. De route loopt vanaf het Gardameer langs de rivier de Sarche, tussen de druivenvelden, olijfbomen en oleanders, helemaal door naar Dro. Momenteel wordt dit fietspad verder aangelegd tot Pietramurata en Terlago, zodat Trento en de vallei van de Adige prima en veilig te bereiken zijn per fiets.

Fietspaden van Trentino
Links: skaten naar Arco... Rechts: ...tussen de oleanders en druivenvelden

Family in Trentino

Met de naam ‘Family in Trentino’ staan de paden aangeduid waarlangs speciale faciliteiten voor kinderen en gezinnen te vinden zijn. Aan elk pad is één van de drie moeilijksgraden toegekend. Met de kleur groen worden paden aangegeven die goed te fietsen zijn met kinderen onder de 12 jaar, geel staat voor licht glooiende routes waarvoor iets meer fietservaring is vereist en rood zijn de paden die voor de kleintjes afgeraden worden vanwege de aanzienlijke hoogteverschillen, die behoorlijk veel inspanning vergen en om behendigheid vragen. Zo vind je dus eenvoudig de route die bij je past. Ook kun je op diverse plaatsen fietsen huren en zijn er speciale ‘Bicigrills’ aangelegd. Hier kan je terecht om iets te eten of te drinken, voor informatie en assistentie, er zijn toiletten aanwezig en een aantal voorzieningen voor het onderhoud van de fietsen. In totaal zijn er 5 Bicigrills in Trentino. Uiteraard zijn er ook genoeg bars en restaurants langs de verschillende routes.

Fietsen in Trentino
Langs veel fietspaden liggen speeltuinen voor de kinderen

Voor een euro je fiets in trein of bus

Fietsen is enorm populair in Trentino. Niet alleen toeristen, maar ook de bewoners zelf stappen graag op de fiets voor ontspanning. Om een voorbeeld te geven; op een fietspad in Valsugana werden de laatste 12 maanden maar liefst 155.000 fietsers geteld! Ook het openbaar vervoer in Trentino houdt rekening met fietsers. Ze mogen in bus en trein fietsen vervoerd worden voor de vaste prijs van 1 euro per traject.

Enorm netwerk

Het totale netwerk van paden bestaat uit 11 lijnen door de valleien van Trentino: Valle dell’Adige, Valsugana, Val di Femme en Fassa, Valle del Primiero, Basso Sarca, Valle dei Laghi, Val Rendena, Val del Chiese, Valle di Ledro, Val di Sole e Alta Val di Non. De langste is de route door het Adige-dal. De 89 kilometer door de wijngaarden vormen een veilige verbinding tussen de Alpen en de Po-vlakte. Zoals gezegd wordt er nog steeds flink geïnvesteerd in nieuwe fietspaden. Als eerste zal in mei het nieuwe fietspad van maar liefst 32 kilometer in het hoge Val di Non officieel geopend worden. Deze route loopt door de appelboomgaarden en langs karakteristieke dorpen aan de linkeroever van de rivier Noce.

Fietspaden Trentino
Links: Val Rendena, bij de Brenta Dolomieten. Rechts: Raften en fietsen in Val di Sole.

Plan je fietstocht

Via de website www.ciclabili.provincia.tn.it kun je een plan maken voor een mooie fietstocht. De site geeft informatie over alle paden, er kunnen kaarten gedownload worden waarop hoogteverschillen aangegeven zijn, de paden kunnen virtueel bekeken worden en ook de GPS coördinaten zijn beschikbaar. Helaas is de site nog niet helemaal vertaald in het engels.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.