"Kraftplätze" in Tirol

23 februari 2012

door Thijs in Watersport

“Kraftplätze”, plaatsen van spirituele energie, zijn tankstations voor de ziel. In Tirol zijn er veel en de meesten zijn bereikbaar via mooie, lichte wandelpaden. Geomantie is de leer van de "energieplaatsen". Geomanten weten dus wat een Kraftplatz betekent: een krachtige, golvende energie, die een buitengewoon positieve uitwerking heeft op de mensen in zijn totaliteit, namelijk het lichaam, de geest en de ziel.

Beschermd door de natuur

Kraftplätze zijn vaak oude cultuurplaatsen, waar de natuurgoden al lang voor onze tijdrekening geëerd werden. Ze liggen meestal op plaatsen met een mooi uitzicht, zodat men zich daar alleen al op basis van de indrukwekkende omgeving heerlijk verheven en beschermd voelt in de natuur. Op veel plaatsen heeft men oude opgravingen gevonden, op andere weer staan kapellen en kerken, want ook het christendom heeft van de Kraftplätze gebruik gemaakt voor de zegen van de mensen. Ook hele oude, vrijstaande bomen kunnen aanwijzingen voor een Kraftplatz zijn, daarom is het de moeite waard om hierop te letten bij het wandelen.

Ervaar de kracht van de natuur in het Ötztal

Een dal in Tirol, dat bijzonder veel oude cultusplaatsen en Kraftplätze laat zien, is het Ötztal. Vooral het idyllische kerk- en bergbeklimmersdorp Vent geldt als een hoog kwalitatief energetisch centrum, bovendien is hier de lucht geweldig schoon en praktisch pollenvrij. Veel mooie wandel- en bergpaden rond om Vent bieden de mogelijkheid deze fascinerende omgeving te ontdekken en te voelen. Een mooie wandeling voor mensen, die geïnteresseerd zijn in de natuur en de cultuur, is ook de sagen- en kapellenwandeling in Umhausen in het Ötztal.

Energetische Kraftplätze

Om energetische Kraftplätze te kenmerken, laten fijngevoelige mensen zich vaak iets heel speciaals invallen. In het laagland van Tirol vormt bijvoorbeeld de Ellmauer Steinkreis aan de voet van de Wilde Kaiser een in zichzelf gesloten natuurlijk krachtveld in de vorm van een reusachtige mandala (cirkel), waar iedere bezoeker meestal instinctief de passende steen voor zichzelf ontdekt. In het Kneippdorp Scheffau voelt men zich weer heel dicht bij de gebundelde kracht van het water. Er is hier ook een meditatieplaats en een adelaarslabyrint van schors, dat de geestelijke ballast helpt af te leggen. Daarna keert men meer bevrijd terug naar het leven van alledag.

Energetische Kraftplätze

Jakobsweg

Wie genoeg kracht in de benen heeft, kan ook de Tiroolse etappe van de Jakobsweg aan, want hier volgt de ene energieplaats op de andere. Drie lijnen van de Jakobsweg lopen door Tirol en sluiten overal aan op heerlijke andere wandelregio’s. Behalve de talrijke pelgrimsherbergen zijn er ook Tiroolse hotels en logiesbedrijven, die zich ingesteld hebben op de behoeften van wandelaars en pelgrims. Zij organiseren ook wandelingen naar Kraftplätze of 4-elementen wandelingen, die men aan kan vullen met daarop afgestemde wellnessprogramma’s of met informatieve basiscursussen, bijvoorbeeld over de kracht van edelstenen.

Put kracht uit de natuur

De meeste kracht zal men als wandelliefhebber echter putten uit de natuur en haar Kraftplätze. Het maakt niet uit of het zelf gekozen of gemarkeerde plaatsen zijn – op een Kraftplatz is de onderbreking de moeite waard om zijn gevoelens te onderzoeken. Men ontdekt daarbij vaak een totaal nieuwe kant van zichzelf.

Put kracht uit de natuur

Zomervakantie tips