Bergsportdag 2012

27 januari 2012

door Miranda in Alpinisme

Op zondag 5 februari organiseert de 110-jarige Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) voor de 15e keer de jaarlijkse Bergsportdag in Nieuwegein. Bezoekers kunnen tijdens dit gratis toegankelijke evenement alles te weten komen over bergwandelen, alpinisme en sportklimmen. Er zullen stands aanwezig zijn van verschillende bergsportreizen, buitenlandse verkeersbureau's en buitensportmerken.

Beter de bergen in

Een vakantie in de bergen is een ervaring om nooit te vergeten. Wie er eenmaal van heeft geproefd, wil ieder jaar weer. En misschien wel verder en hoger? Een nacht slapen in een berghut of een gletsjer oversteken? Maar hoe doe je dat op een veilige manier? En welke uitrusting heb je nodig? Op dit soort vragen kun je het antwoord vinden tijdens de Bergsportdag. Wil je op bergsportvakantie of een bergsportcursus volgen? Tijdens de Bergsportdag presenteert de NKBV haar reisprogramma voor 2012.

Activiteiten

Rondneuzen en luisteren niet actief genoeg? Tijdens de bergsportdag zijn er verschillende doe-activiteiten. Zo kun je zelf klettersteigen, speedklimmen, slacklinen, een innovatieve 'klimloopband' Climbstation uittesten en er is een GPS-activiteit voor de jeugd. Er zullen verschillende klim- en bergsport films getoond worden die aansluiten bij het thema '110'.

Hoogtepunten in het programma

Lezing Sprit of adventure – Mick Fowler
Een lezing door Piolet d’Or en Golden Piton winnaar Mick Fowler, voorzitter van de Britse Alpine Club. Fowler vertelt over zijn avonturen, van het zwemmen naar onbeklommen rotspijlers langs de Schotse kust tot Alpiene beklimmingen in de Himalaya. Uiteraard komt ook zijn recente eerste beklimming van de Mugu Chuli (6310m) in Nepal aan bod!

Pacific North West Trail – Chris Townsend
De Engelse ‘Beroepswandelaar’ Chris Townsend neemt je in zijn lezing mee over de Pacific North West Trail in Amerika. De 1931km lange wandelroute loopt van Chief Mountain aan de oostkant van de Rocky Mountains richting het westen naar Cape Alava aan de Pacifi sche Oceaan. De route kruist drie nationale parken en kent veel hoogteverschillen. Townsend liep de route afgelopen zomer in 75 dagen.

Pamir Alai Expeditie 2011 – Bas van der Smeede, Vincent van Beek, Bas Visscher en Saskia van der Smeede.
Gaan waar nog niemand is gegaan. Deze presentatie gaat over de Nederlandse expeditie naar een bergmassief in het Pamir Alai gebergte in Kirgizië. Een expeditie met een hoog pioniers gehalte, omdat er in dat gebied nog niet eerder klimmers actief waren geweest. De vijf weken durende expeditie was zeer succesvol. Het team heeft zes eerste beklimmingen gemaakt van bergen tussen de vier- en vijfduizend meter.

Bergsportdag 2012

Nederlands Team Sportklimmen 2012

Het Nederlands Team Sportklimmen bestaat uit de beste sportklimmers van Nederland en wordt door de NKBV uitgezonden naar EK's en WK's en worldcup wedstrijden. Tijdens de Bergsportdag wordt het Nederlands Team voor 2012 gepresenteerd wat in actie zal komen vanaf april, wanneer het internationale wedstrijdseizoen 2012 van start gaat.

Locatie en tijd:

Bergsportdag 2012
Datum: 5 februari
Toegang: Gratis
Tijd: 09.30 - 17.00 uur
Locatie: NBC de Blokhoeve, Blokhoeve 1 te Nieuwegein.

Bergsportdag 2012

Zomervakantie tips