Skip to navigation Skip to main content

De smaken van Trentino

10109 - De smaken van Trentino

Vakantie en lekker eten zijn wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik vind het heerlijk om regionale specialiteiten te proberen. Kaasjes, worstjes, taartjes of wijn, alles moet geproefd worden. En hoewel ik erg kan genieten van de franse keuken en ook de Zwitsers en Oostenrijkers lekkere specialiteiten kennen, staat voor mij de Italiaanse keuken nog steeds met voorsprong op nummer één!

Regio voor lekkerbekken

Oké, ik ben wellicht niet objectief, maar wat mij betreft is Trentino de mooiste vakantieplek die ik ken. Bergen, meren, veel zon en een heerlijke keuken. Een regio voor natuurliefhebbers, actievelingen en lekkerbekken. Zo zijn er dit jaar 6 restaurants met een Michelin ster, twee in het centrum van de hoofdstad Trento; Osteria delle Due Spade en Scrigno del Duomo. In Val di Fiemme kreeg restaurant El Molin, gevestigd in een oude molen, deze onderscheiding. In Val di Fassa heeft Malga Panna al jaren een ster. De overige 2 sterrenrestaurants vind je in het Val di Non (restaurant Orso Grigio in Ronzone) en in het mondaine Madonna di Campiglio (Stube Hermitage).

Osteria Tipica Trentina

Maar je hoeft echt niet alleen naar een sterrenrestaurant om te genieten van heerlijk eten. Ook in de restaurants van de keten Osteria Tipica Trentina gaan traditie en kwaliteit hand in hand. Hier gebruikt men alleen  producten van eigen bodem, van water tot wijn, van worstsoorten tot kazen en van meel tot olijfolie. Er worden gerechten geserveerd volgens oude receptuur die de kwaliteit van de streekproducten extra accentueren.

150 berghutten

Na een heerlijke wandeling of mountainbiketocht is het altijd lekker uitrusten op het terras van één van de 150 berghutten die Trentino telt. Sommige beghutten zijn ook per auto bereikbaar. Het is altijd leuk om je te laten verrassen door wat de kok heeft bereid. Niet vragen naar de menukaart, maar gewoon vragen om iets ‘lekkers’ oftewel ‘qualcosa buona‘. Je krijgt dan vaak een specialiteit van dat seizoen, bijvoorbeeld wild of paddestoelen met polenta. Probeer ook eens de Italiaanse versie van de knödel; canederli.

Het smaakt altijd het beste ter plekke

Iedere Italiaanse regio, dorp en zelfs familie heeft haar eigen specialiteiten en recepturen. En het gekke is, deze specialiteiten smaken op de plaats waar ze vandaan komen ook meestal het lekkerst. Als ik in Trentino ben geweest neem ik altijd Marzemino wijn, Grana kaas en salami uit de Rendena vallei mee. Thuis scoren deze producten erg goed bij familie en vrienden, maar toch smaken ze het beste onder de Italiaanse zon met uitzicht op het Gardameer en de bergen!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.