Skip to navigation Skip to main content

Verdwaald in de bergen

10106 - Verdwaald in de bergen

Daar sta je dan. In the middle of nowhere en je hebt geen idee waar je bent. Je bent al een paar uur aan het lopen en je ziet al een tijdje geen bordjes meer. Je hebt het gevoel dat je hier al eens eerder hebt gelopen. Natuurlijk heb je ook geen bereik op je mobiel, daar hoog op de berg. Je bent dus verdwaald, wat nu?

Rondjes lopen

Dit overkomt mij heel vaak als ik aan het wandelen ben. Ik begin dan meteen te panieken. Rondjes lopen is ook niets nieuws voor mij. Vaak let ik gewoon niet goed op als ik loop, helemaal betoverd door het mooie woud om mij heen. Maar op een gegeven moment kom ik langs een boom die ik al eerder heb gezien en besef ik dat ik niet meer weet of ik nou van links of van rechts kwam. Het betoverde woud wordt dan als snel een spookbos.

Wilde dieren

Dit overkwam mij ook een keer in het Beierse Woud. Ik heb rondjes gelopen tot dat het donker werd. De gedachten aan alle wilde dieren die in dit woud wonen hielpen ook niet echt tegen de paniek (lees: wilde katten, beren en wolven). Ik wist niet meer wat ik moest doen en ik was ook geen ervaren wandelaar. Nu vertrek ik niet meer zonder mijn survivalgids en een paar tips wil ik graag met jullie delen:

5 tips voor als je verdwaald bent in de bergen:

  • › Geen paniek!
  • › Als er een rivier of beekje in de buurt is, probeer deze dan te volgen. Dorpen zijn vaak aan een rivier gebouwd en de kans is groot dat je op een gegeven moment leven tegen komt.
  • › Markeer waar je bent geweest. Bijvoorbeeld door een stapel stenen te maken. Zo voorkom je dat je rondjes gaat lopen.
  • › Probeer het noorden te vinden. Zo loop je in een rechte lijn en dan ga je geen rondjes lopen. De zon gaat op in het oosten en gaat onder in het westen, sterren doen dit ook. Een andere handige manier is de schaduw-methode (zie hieronder).
  • › Als het al donker is, probeer dan de Poolster te vinden. Deze wijst naar het noorden.

Schaduw-methode

De schaduw-methode is handig als de zon nog op is, het enige wat je nodig hebt is een lange stok (van ongeveer 1 meter) en de zon. Daarna plaats je de stok in de grond (zoek wel een zo recht mogelijke stok). Als het goed is heb je nu een schaduw. Leg een steentje aan het einde van de schaduw van de stok. Daarna wacht je een kwartier tot de schaduw een paar centimeter is verschoven en op dat punt leg je weer een steentje. Trek tussen beide stenen een rechte lijn. De lijn loopt van west naar oost (het laatste steentje in het oosten). Ga nu in het midden van deze lijn staan, met je linkerkant naar het westen en je rechter kant naar het oosten. Nu sta je met je gezicht naar het noorden.

De schaduw-methode

De weg terug gevonden

Gelukkig vond ik vrij snel de weg weer terug en kon ik een sprintje trekken naar de bewoonde wereld. Ik had niemand laten weten dat ik ging wandelen en niemand had mij nog gemist. Stom, want je moet altijd iemand waarschuwen als je gaat wandelen in een omgeving zoals het Beierse Woud. Ik heb mijn lesje dus wel geleerd.

Ben jij wel eens verdwaald geweest? Hoe vond jij de weg weer terug?

Zomer Auteur Female2

Over Kirsten

Kirsten verkent de bergen het liefst met de trein of per voet en blijft zich altijd verwonderen over de schoonheid van de Alpen. Haar maak je gelukkig met een uitdagende hiketocht, een overheerlijke lunch, een mooie treinreis en een goed glas (rode) wijn.