Skip to navigation Skip to main content

Maak je mountainbike winterklaar

10088 - Maak je mountainbike winterklaar

Het fietsseizoen zit er zo goed als op, het is tijd om het bos in te gaan! Voor je je mountainbike de sneeuw, prut en vorst laat trotseren is het verstandig om hem eerst winterklaar te maken. Een paar simpele checks waardoor je de hele winter plezier hebt van je mountainbike. Naast je fiets moet je ook jezelf niet vergeten in de vorm van kleding en bescherming.

Nog even geduld

De racefiets wordt veilig opgeborgen op zolder en de mountainbike wordt weer uit het vet gehaald. Het is verleidelijk om direct te gaan fietsen maar je kan beter nog even een aantal zaken nalopen. Waar je mee begint is je fiets een grondige poetsbeurt geven. Op deze manier zie je direct of je vorig seizoen nog schade opgelopen hebt.

Onderdelen

Vervolgens controleer je de draaiende delen op slijtage. Zijn de tandwielen nog goed genoeg? Zit de ketting nog strak om de cassette(tandwielen)? Om het zeker te weten gebruik je hier een speciaal Rohloff-kaliber voor, maar na een winter crossen in het bos merk je al snel genoeg of er speling op zit of niet. Vergeet je schone ketting niet in te vetten! Minstens zo belangrijk is het checken van de versnellings- en remkabels. Loop na of de kabels nog soepel lopen en of het schakelen nog gaat zoals het hoort. Verse remblokken is ook niet verkeerd om het nieuwe seizoen mee te beginnen. Bij schijfremmen is het een andere zaak, om aanlopen en piepen te voorkomen is het essentieel dat de remklauwen precies in één lijn staan met de remschijf. Voor een perfecte afstelling kun je het best je dealer of fietsenmaker raadplegen.

Banden op spanning

Grip! Contact met de bodem en dat wil je te allen tijde houden. Voor de doorsnee mountainbiker voldoet een setje noppenbanden prima. Controleer je banden op scheuren en uitdroging, er is niets zo vervelend om tijdens je eerste rit al met een platte band te staan. Met de spanning moet je een beetje spelen, harder oppompen betekent lichter rollen, een lagere spanning zorgt voor meer grip.

Kleding

Je fiets is klaar om de modder in te duiken, nu jij nog! Om het niet koud te krijgen en zweet naar de volgende laag te kunnen transporteren is thermische kleding een goede onderlaag. Vervolgens kies je als tweede laag voor warmte! Een shirt met lange mouwen met al dan niet een windstopper. Op sommige dagen zijn twee lagen genoeg, op koude dagen kies je voor een derde laag in de vorm van een jack die water- en/of winddicht is. Hiermee ben je er nog niet. Voor warme voeten kies je voor speciale mountainbike sokken en schoenen van een waterbestendig materiaal. Je hoofd houd je warm door het dragen van een helmmuts onder je helm!

Heb jij nog tips om het niet koud te krijgen tijdens de tochten door het bos en het veld? En waar dien je nog meer op te letten tijdens het winterklaar maken van je mountainbike? Laat een reactie achter!

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.