Skip to navigation Skip to main content

10 "must do's" in de Haute Savoie - deel I

10028 - 10 "must do's" in de Haute Savoie - deel I

Onze gastredacteur Arno de Jong vertrok 2,5 jaar geleden naar de Franse Alpen met Jessica. Ze zijn beiden enthousiaste bergsporters en kennen het gebied waar ze wonen natuurlijk als geen ander. Speciaal voor Indebergen.nl heeft Arno een TOP 10 van 'must do's' in de Hautes Savoie samengesteld; dingen die je absoluut moet meemaken als je op vakantie gaat naar de Hautes Savoie. Deze week de eerste 5 'must do's' die je niet mag missen!

Rondje meer van Annecy

Dit meer wordt wel het mooiste en schoonste meer van Frankrijk genoemd, het water is in elk geval zo blauw als de mediterranée! De oostelijke kant met bijvoorbeeld het dorpje Talloires is mondain en ademt een Italiaanse sfeer, de zuidkant is deels natuurgebied en het westen herbergt de meeste campings met natuurlijk talloze Nederlanders. Annecy aan de noordoever is een heerlijke stad om een dagje rond te wandelen en de dag af te sluiten met een lekker diner bij een van de vele (betaalbare) restaurants. Een leuke dagactiviteit is het huren van een fiets om het meer rond te fietsen. Het complete rondje is voor volwassenen prima te doen, maar voor kinderen minder geschikt. Aan de oostkant vind je namelijk naast een stevige klim een druk bereden autoweg. Met kinderen is het dan ook raadzaam om te kiezen voor het leuke fietspad langs de hele westoever van het meer en onderweg neer te ploffen op één van de (betaalde) strandjes voor een welverdiende pauze. 

De gletsjers van de Mont Blanc

Ga je vanuit de Haute Savoie een dagje naar Chamonix, dan is het leuk om de auto te parkeren in St Gervais, gelegen aan de A40 net na de stad Sallanches. Koop hier een dagkaart voor het boemeltreintje Train du Mont Blanc richting het Zwiterse Martigny, dat met vele stationnetjes de gehele Vallée du Mont Blanc ontsluit. Wil je één van de vele indrukwekkende gletsjers bekijken, dan kun je de Aiguille du Midi gondel nemen om op 3842 meter te genieten van een indrukwekkend uitzicht op de Mont Blanc. Een andere optie is het treintje van Montenvers te nemen om op 1850 de resterende(!) gletschertong van de Mer de Glace te bekijken. Een minder toeristische, maar zeker zo mooie optie is de gondel Grand Montets in Argentière te nemen en op het middenstation richting het oosten te lopen voor een fantastisch uitzicht op het schuivende ijs van de Glacier d'Argentière. Wil je nog even een dorp of stadje aandoen, kies dan zonder twijfel voor het unieke Chamonix, de stad waar Outdoor met een hoofdletter geschreven wordt. 

Sixt fer a Cheval

Het dorpje Sixt fer a Cheval staat op de lijst van de 100 mooiste Franse dorpen en het lijkt dan ook alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Zoals zo vaak ligt ook dit mooie Alpendorpje aan een doodlopende weg, wat ertoe bijdraagt dat de sfeer hier ook authentiek en rustiek blijft. Op zo'n 10 kilometer vanaf het dorp ligt de Fer a Cheval; een hoefijzervormig keteldal op 1200 meter hoogte, dat omringd wordt door indrukwekkende drieduizenders. De talloze watervallen die met name vroeg in het seizoen (en na regenval) langs de rotswanden naar beneden klateren, maken het indrukwekkende plaatje compleet. Omdat Sixt een paar jaar geleden inzag met dit natuurgebied een parel in huis te hebben, staat deze plek tegenwoordig op de toeristische kaart en wordt het zeker op zondagen druk bezocht. Wil je wat langer in deze omgeving verblijven, dan vind je hier een mooie en goedkope natuurcamping.

Beklim een via ferrata

Op veel plekken in de Haute Savoie (en in de rest van Frankrijk) vind je mooie via ferrata parcoursen. Wil je met je gezin op stap dan is het verstandig om een gids te boeken. Deze zorgt voor het benodigde klimmateriaal, kent de route en kan jou en je familieleden de nodige aanwijzingen geven. Vlakbij Grand Bornand is een mooie route te vinden, Tussen Sixt en Samoëns vind je de via ferrata du Mont en ook Avoriaz heeft een uitdagend parcours aangelegd. 

Mountainbiken in les Portes du Soleil

De bergen van les Portes du Soleil zijn minder interessant voor rustzoekers, want met 24 geopende skiliften is dit gebied in de zomer mountainbike heaven! Ben je in Morzine of les Gets, huur dan een mountainbike, boek een gids via AlpAdventures en maak een fantastische biketocht over de pieken van dit uitgestrekte (ski)gebied. Je tocht begint en eindigt in Frankrijk en tussen de middag kom je in Zwitserland op krachten tijdens een voedzame en smakelijke kaasfondue; dat klinkt goed toch? 

 

Zomer Gastredacteur

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Indebergen? Stuur jouw (berg)verhaal naar redactie@indebergen.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw bergavonturen.