Skip to navigation Skip to main content
Zomervakantie in Paznaun in Tirol
© TVB Paznaun – Ischgl

Zomervakantie in Paznaun: één dal, vier dorpen en heel veel activiteiten

Ken je Paznaun al? Dit prachtige dal ligt in het uiterste zuidwesten van Tirol en wordt omringd door de machtige bergtoppen van bergketens Silvretta, Verwall en Samnaun. De prachtige natuur nodigt uit tot het maken van mooie wandel- en fietstochten, maar biedt daarnaast ook een breed scala aan andere activiteiten. Paznaun is een plek waar actievelingen hun hart kunnen ophalen, waar lekkerbekken naar terug blijven komen en waar liefhebbers van rust en natuur een heerlijke tijd beleven. Reis je mee naar deze fijne Oostenrijkse bestemming?

Paznaun is een relatief smal dal dat begint bij Pians en zich vervolgens ruim 30 km in zuidelijke richting uitstrekt tot aan de grens met Vorarlberg. Hier kun je met de auto via de Silvretta Bielerhöhe de oversteek maken. De natuur wordt gekenmerkt door idyllische bergmeren, ruige rotspartijen, groene alpenweiden vol bloemen en uitgestrekte bossen. Daartussen liggen de dorpen See, Kappl, Ischgl en Galtür. Elk met hun eigen kenmerken en karakter, maar stuk voor stuk hele fijne bestemmingen voor een zomerse bergvakantie.

Wandelen met het gezin in Galtür
© TVB Paznaun – Ischgl

Zomervakantie in de vier dorpen in Paznaun

Vanaf Utrecht is het een kleine 900 km rijden naar de ingang van Paznaun. Het eerste plaatsje dat je tegenkomt is See. Hierna volgt Kappl, het grootste dorp van het dal. Daarna het bekendste van de vier, Ischgl, en tot slot ligt aan het eind Galtür. De vier dorpen in Paznaun zijn allemaal anders en bieden daarmee voor iedere vakantieganger wat wils. We lichten ze stuk voor stuk aan je uit, inclusief een aantal tips en must-do’s voor je vakantie. 

See: gemoedelijk en familievriendelijk

Dorp See in Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

See ligt op 1050 meter hoogte en kan worden omschreven als het warmste dorp van Paznaun. Geen wonder, dat zonaanbidders graag vertoeven aan het grote zwemmeer van See. Het speel-, sport- en waterpark See is slechts een van de redenen waarom dit dorp zo geschikt is voor een familievakantie. Ook boven op de berg valt dankzij Wellnesspark Medrigalm genoeg waterplezier te beleven.

Kappl: perfect voor families

Dorp Kappl in Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Kappl, genaamd naar de vele kapelletjes, is net als See een ideale bestemming voor een familievakantie in Paznaun. Highlight is het Sunny Mountain Erlebnispark. Het park, op een hoogte van 1800 meter, is bereikbaar met de gondel en beschikt onder andere over een speeltuin, klimtuin, kinderboerderij, Almmuseum en discgolfparcour - plezier voor de hele familie is hier gegarandeerd!

Ischgl: voor foodies en actievelingen

Dorp Ischgl Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Hoewel Ischgl vooral bij wintersportliefhebbers bekend is, heeft het dorp ook in de zomer het nodige te bieden op culinair en avontuurlijk gebied. Wat gaat het worden: bekroond restaurant of berghut? Endurotrails, Big Mountain tochten of een gemoedelijke rit met de e-bike? Wandelen of het hogerop zoeken met de Skyfly? Hier hoef je je op geen enkel moment van de dag te vervelen! 

Galtür: klimparadijs in Paznaun

Dorp Galtür in Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Galtür is het meest veelzijdig van de vier dorpen en biedt alles wat je outdoorhart begeert. Wandelen, klimmen, boulderen of gewoon heerlijk genieten, het kan hier allemaal. En wat je hier ook doet, staan, wandelen, fietsen of hangen, je wordt altijd omgeven door een adembenemend panorama met drieduizenders.

Wandelparadijs met meer dan 1000 km aan wandelpaden

Met meer dan 1000 km aan goed gemarkeerde wandelpaden is Paznaun een eldorado voor wandelaars. Van rustige tours zonder al te veel hoogteverschil tot uitdagende tochten in het hooggebergte: te voet valt er hier ontzettend veel te ontdekken! Paznaun biedt wandelmogelijkheden voor wandelaars van alle leeftijden en niveaus. Hoe moeilijk een route is, wordt aangegeven met de kleuren blauw (makkelijk), rood (gemiddeld) en zwart (moeilijk). Veel routes zijn ook per berglift bereikbaar, waardoor je een groot deel van de klim of daling snel en eenvoudig kunt overbruggen. Met de gratis Silvretta Card kun je per dag kosteloos één keer omhoog en één keer omlaag met de lift in een dorp naar keuze. Neem zelf een picknick mee in je rugzak voor onderweg of plan de wandeling zo dat je onderweg kunt pauzeren op het terras van een leuke berghut. Wandelen kan in Paznaun individueel, maar ook met gids. Drie wandeltips:

Wandelen met zonsopkomst in Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Zonsopkomst op de Mittagskopf

Terwijl iedereen nog slaapt, vertrek jij richting de Mittagskopf. Na een paar uur wandelen wacht hier een schitterende zonsopkomst op je. Beter kun je de dag niet beginnen, toch?!

Paznaun Höhenweg wandelen etappe 4
© TVB Paznaun – Ischgl

Paznaun Höhenweg

11.000 hoogtemeters, 120 km en 9 etappes. Dat is de meerdaagse wandelroute Paznaun Höhenweg in Paznaun. Wandel de complete tocht of kies een paar losse etappes uit.

Wandelen naar de Madleinsee in Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Ischgl - Madleinsee

Wandelen naar een bergmeer is een geweldig doel. De route naar de Madleinsee is middelzwaar van niveau en trakteert je onderweg op prachtige uitzichten en een dito natuur.

Lunchen op het terras van een berghut in Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Hoogtepunt: de Culinaire Jakobsweg

Lokale topchefs zijn ook deze zomer weer te vinden in 7 berghutten waar ze hun eigen berggerechten creëren. Volgens het motto 'haute cuisine in combinatie met de traditionele keuken' worden de door topchefs gecreëerde gerechten de hele zomer in de berghutten geserveerd. Iedere berghut is te voet of met de fiets bereikbaar. Als de culinaire heerlijkheden niet genoeg zijn, heb je op geselecteerde zaterdagen ook de mogelijkheid om met de koks te wandelen. Hutten die deelnemen zijn: Alpenhaus, Almstüberl, Friedrichshafener Hütte, Heidelberger Hütte, Ascherhütte, Jamtalhütte en Faulbrunn Alm.

Mountainbiken in de bergen in Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Verken Paznaun op twee wielen

Maar Paznaun is niet alleen een eldorado voor wandelaars. Ook fietsers kunnen hier hun hart ophalen. Het dal biedt 754 km aan mountainbike paden, verdeeld over 37 routes en trails in alle moeilijkheidsgraden. Van veeleisende bergtochten tot tours geschikt voor e-bikes. Fietsen hoeft hier echt niet moeilijk en zwaar te zijn, met elektrische ondersteuning kan ook de minder geoefende fietser uit de voeten! Je kunt je fiets zelf meenemen, maar ook huren bij een van de verhuurbedrijven in het dal. Met de Silvretta Card Premium mag je fiets gratis mee in de lift omhoog. Op die manier kun je snel en eenvoudig veel hoogteverschil overbruggen. Wie liever niet alleen op pad gaat, vindt in het weekprogramma mooie tochten samen met een gids. Enkele fietstips:

Friedrichshafener Hütte

Op de e-bike naar de Friedrichshafener Hütte in Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Culinair genieten kan ook tijdens het fietsen! Eerst staat je een klim omhoog te wachten, maar daarna kun je lekker pauzeren bij de Friedrichshafener Hütte. Deze hut is ook onderdeel van de Culinaire Jakobsweg.

De smokkelaarstrail

Mountainbiken in Ischgl de Schmuggler Trail
© TVB Paznaun – Ischgl

Paznaun heeft een lang smokkelverleden met het Zwitserse Samnaun. Tijdens deze pittige mountainbike tour van 17,7 km lang maak je kennis met de barre tochten die de smokkelaars hier vroeger te voet aflegden.

Flow Trail Kappl-Dias

Mountainbiken in Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Nieuw deze zomer is de Flow Trail in Kappl. Vanaf het bergstation van de Diasbahn daal je 3,7 km af naar de Egger Kapel. Eenmaal daar kun je via een makkelijke weg terugfietsen naar het dalstation van de lift.

Zomervakantie met kinderen in Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Familievakantie in Paznaun

Er bestaat geen groter speelparadijs voor kinderen, dan de bergen. Wandelen, fietsen, wilde dieren spotten, rollen in het hoge gras van een bergweide, plonsen in een bergmeer… Geen dag is hetzelfde en van verveling is geen seconde sprake. Paznaun is een plek waar gezinnen een heerlijke tijd beleven. Er zijn ontzettend veel leuke activiteiten mogelijk en er is zelfs een oudervrije zone. In de Kids en Youth Club Paznaun ontsnappen kinderen even aan hun ouderlijk gezag en beleven ze onder begeleiding samen met leeftijdsgenootjes de spannendste avonturen.

Sunny Mountain Erlebnispark bij de Diasbahn in Kappl
© TVB Paznaun – Ischgl

Sunny Mountain Erlebnispark

Vlak naast het bergstation van de Diasbahn in Kappl ligt dit geweldige speelparadijs. Je vindt hier o.a. een speeltuin, klimtuin, meer, discgolf parcours en kinderboerderij. Wedden dat kids niet meer naar beneden willen?!

Badesee See Paznaun met kinderen
© TVB Paznaun – Ischgl

Speel-, sport- en waterpark See

Op zomerse dagen is verkoeling meer dan welkom. Midden in See ligt een heerlijk zwemmeer met ligweide, beachvolleybalveld en restaurant. Deze fijne plek biedt vermaak en ontspanning voor jong en oud.

Klettersteig Little Ballun met kinderen in Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Klimmen en klouteren

Paznaun is een klimparadijs voor jong en oud. Ook families vinden hier een aantal leuke klimroutes. Absolute aanraders zijn klettersteig Little Ballun en het Kids Block in Boulderpark in Galtür. Spanning en adrenaline gegarandeerd!

Klimmen zomervakantie Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Klimparadijs

Wie op zoek is naar spanning, uitdaging en adrenaline, kan zich in Paznaun wagen aan prachtige klimroutes. Het afwisselende landschap biedt routes voor elk klimniveau, van beginner tot professional. Boulderen, sportklimmen, multipitchklimmen of een klettersteig, hier kan het allemaal! Heb je geen ervaring, dan willen we je wel aanraden om samen met een lokale berggids op stap te gaan.

Klimtuin Gamshorn

Klimmen in het Jamtal vanuit Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Klimmen op wel 2400 meter hoogte, met schitterende uitzichten. Klimtuin Gamshorn in het Jamdal biedt routes met moeilijkheidsgraad 2-7 die ieders hart sneller laten kloppen.

Klettersteig Ballunspitz

Klettersteig Ballun Spitz Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Klettersteig Ballunspitze in Silvapark Galtür biedt een geweldig uitzicht op zowel Tirol als Vorarlberg. De route is gemiddeld tot middelzwaar van niveau (c/d) en duurt 1,5 tot 2 uur.

Silvapark Galtür

Boulderen in Silvapark Galtür in Paznaun
© TVB Paznaun – Ischgl

Er is geen betere plek om te boulderen in Paznaun dan bij Silvapark Galtür. Er zijn verschillende sectoren, voor ervaren klimmers, maar ook voor beginners en kinderen.