Nationaal Park Thayatal

slide
slide
slide
slide
slide
 • Grenst aan Tsjechië
 • Het kleinste nationaal park van Oostenrijk
 • Een indrukwekkende en ongerepte natuur
 

Nationaal Park Thayatal is een nationaal park in de Oostenrijkse deelstaat Niederösterreich en is opgericht in het jaar 2000. Met een oppervlakte van ongeveer 1330 hectare is dit nationale park het kleinste van Oostenrijk. Nationaal Park Thayatal grenst aan Tsjechië en gaat vanaf daar over in Nationaal park Podyjí. De natuur is indrukwekkend en heeft meerdere hoogtepunten.

Het landschap van Nationaal Park Thayatal bestaat uit een diep dal waar de rivier de Thaya doorheen stroomt. Steile rotsformaties worden afgewisseld door glooiende heuvels, dichte, donkere bossen, groene weides vol bloemen en bergen. Daartussen zijn meerdere eeuwenoude ruïnes en kastelen te bewonderen. De natuur is ongerept, onaangetast en bijzonder. Dat heeft niet alleen te maken met de gevolgen van het ‘IJzeren Gordijn’, maar ook met de afgelegen ligging en de ontoegankelijkheid van de natuur. Gelukkig maar, want dat heeft veel bouwkundige ingrepen weten te voorkomen.

Nationaal Park Thayatal, een rijke flora en fauna

Oostenrijk kent meer dan 3000 verschillende plantensoorten. 1300 daarvan zijn te vinden in Nationaal Park Thayatal. Ook leven er veel verschillende diersoorten, waaronder een aantal van de meest zeldzame exemplaren van Europa. Zo vind je hier onder andere meer dan 900 vlindersoorten, wilde katten, otters, zwarte ooievaars, meer dan 20 soorten vleermuizen, rivierkreeften en smaragdhagedissen.

Wandelen in Nationaal Park Thayatal

Nationaal Park Thayatal is een populaire wandelbestemming. De vele paden die door het park slingeren, leiden je langs al het natuurschoon dat dit natuurgebied te bieden heeft. Daarbij wandel je vaak niet alleen in Oostenrijk, maar ook in Tsjechië. Het is ook mogelijk om met een gids op stap te gaan. De gids laat verborgen plekken zien en kan van alles vertellen over de natuur en de dieren die er leven. Enkele tips voor wandelen in Nationaal Park Thayatal zijn:

 • Thayatalweg 630: deze meerdaagse wandeling neemt je in 12 etappes mee door de Oostenrijkse en Tsjechische kant van het park (181,9 km, 4093 hoogtemeters, middelzwaar).

 • Hardegger rondwandeling: ontdek tijdens deze wandeling de kleinste stad van Oostenrijk, Hardegg (4,2 km, 180 hoogtemeters, makkelijk).

 • Einsiedlerweg: een wandeling vol prachtige uitzichten. 6 km, 225 hoogtemeters, makkelijk.

 • Hennerweg: een makkelijke wandeling door het bos van 1,9 km (30 hoogtemeters).

 • Merkersdorfer rondwandeling: een wandeling door de bergen en bossen van het Thayatal. Geniet onderweg van spectaculaire uitzichten (9 km, 225 hoogtemeters, middelzwaar).
 • In het Nationaal Park Centrum kun je terecht voor informatie over Nationaal Park Thayatal en de verschillende wandelingen die je er kunt maken. In het centrum kun je exposities bekijken over het natuurgebied, waarbij men elke keer een ander thema gebruikt. Ook is er een restaurant en een speelterrein voor kinderen aanwezig.

  (Foto's: © Fotografen: R Mirau, P. Lazarek, Popp Hackner en M. Graf, Nationaal Park Thayatal)

Contactgegevens

Hardegg
Nationaal Park Thayatal
0043 - 2949 7005
https://www.np-thayatal.at/en/pages/default.aspx

Entreeprijzen

Prijs volwassenen

Openingstijden

Maandag Hele dag geopend
Dinsdag Hele dag geopend
Woensdag Hele dag geopend
Donderdag Hele dag geopend
Vrijdag Hele dag geopend
Zaterdag Hele dag geopend
Zondag Hele dag geopend
Openingstijden Nationaal Park Centre: half maart - eind september 09.00 - 18.00 uur en van oktober tot november van 10.00 - 17.00 uur.
Laatste beoordelingen
Schrijf een beoordeling
 

Meer bezienswaardigheden

name

De Krimmler Wasserfälle, ook wel bekend als de Krimmler watervallen, behoren zeker tot één van de meest populaire uitsta...Lees verder

name

Natuurpark Dobratsch werd officieel opgericht in 2002 en was daarmee het eerste natuurpark van Karinthië. Dat gebeurde a...Lees verder

name

De Nockalmstrasse is een van de mooiste Alpenwegen van Karinthië. De weg verbindt de plaatsen Innerkrems in het noorden ...Lees verder

name

De Pasterze Gletscher ligt in Karinthië, aan de voet van de hoogste berg van Oostenrijk: de Großglockner. Met een lengte...Lees verder

name

De Villacher Alpenstrasse is een 16,5 kilometer lange Alpenweg gelegen in het zuiden van Karinthië. Het is een prachtige...Lees verder

Zomervakantie tips