

In het Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm heeft zich woensdagavond een tragisch ongeval voorgedaan. Een 27-jarige Belgische wandelaar is tijdens een bergtocht uitgegleden op een sneeuwveld en tientallen meters naar beneden gestort. Hulpdiensten konden hem pas laat in de avond bij hem komen – hij was toen al overleden.
Solo verder na vertrek bij het Spielberghaus
De jonge Belg was samen met zijn neef vertrokken vanaf het Spielberghaus, een populaire berghut in de regio. De bestemming van hun tocht was de Geißstein, een 2363 meter hoge berg op de grens van Salzburgerland en Tirol. In de loop van de middag besloten de twee om afzonderlijk verder te wandelen. De 27-jarige zette zijn tocht alleen voort. Toen hij ’s avonds niet terugkeerde naar de accommodatie, sloeg zijn neef alarm. De bergredding en politie begonnen daarop een zoekactie in het hoogalpiene terrein.
Dodelijke val
Rond 23.00 uur werd het lichaam van de vermiste wandelaar gevonden, ongeveer 200 meter onder de Geißstein. Volgens de politie is de man vermoedelijk uitgegleden op een besneeuwde helling. De val bleek fataal.
Sneeuw in de zomer...
Hoewel het begin juli is, is sneeuw op hoogte in de Alpen allesbehalve uitzonderlijk. Boven de 2000 meter blijven sneeuwvelden vaak het hele jaar liggen, zeker op noordhellingen of in schaduwrijke geulen. Ook kan er zelfs midden in de zomer verse sneeuw vallen, vooral tijdens onstabiel weer of in combinatie met onweersbuien. Voor bergwandelaars is het belangrijk om hiermee rekening te houden: sneeuwvelden kunnen hard, glad en verraderlijk zijn, zeker in de vroege ochtend wanneer ze bevroren zijn. Zelfs eenvoudige wandelroutes kunnen onder deze omstandigheden plots gevaarlijk worden. Wie in de zomer de bergen intrekt, moet altijd voorbereid zijn op sneeuw en kou, ook als het in het dal zomers warm is. Een goede planning, geschikte uitrusting en actuele informatie over de condities op de route zijn essentieel voor een veilige tocht.