Skip to navigation Skip to main content

Bergongevallen 2022: veel ongelukken, sterfgevallen constant

Bergwandelen op rotsen in het hooggebergte

De Duitse Alpenvereniging (DAV) heeft cijfers gepubliceerd over het aantal bergongevallen in 2022. Zo is er een recordaantal ongelukken genoteerd, maar bleef het aantal sterfgevallen op een relatief laag niveau. Opvallend detail is dat het aantal ongelukken door vallend gesteente en ijs is toegenomen. Het zoveelste bewijs dat er adequaat moet om worden gegaan met het veranderende berglandschap.

Absolute cijfers hoger dan ooit

In 2022 werden in totaal 1243 DAV-leden getroffen door ongelukken of noodsituaties in de bergen. In absolute termen zijn deze cijfers hoger dan ooit tevoren, maar het aantal leden was met 1,4 miljoen ook nog nooit zo hoog. Het aantal ongelukken is dus niet ongebruikelijk hoog, maar ligt ongeveer op het niveau van voor de coronapandemie. Dat betekent: gemiddeld is er één noodsituatie per 1128 leden. Het hoge aantal ongelukken zorgt bovendien voor een hoge druk op de bergreddingsdiensten.

Dodelijke ongevallen

Het aantal dodelijke ongevallen ligt voor het derde jaar op rij op een laag niveau. In 2020 waren er 28 verongelukte leden, in 2021 waren dat er 33 en vorig jaar 35. Dat is best opmerkelijk, aangezien er tijdens de coronajaren aanzienlijk minder mensen in de bergen actief waren dan in 2022, toen de beperkingen al flink waren versoepeld. Ter vergelijking, in het pre-coronajaar 2019 stierven 54 DAV-leden tijdens activiteiten in de bergen. In de jaren daarvoor schommelde het aantal tussen de 30 en 44.

Kruis op de top van berg

Hoge temperaturen veroorzaken rots- en ijsval

Negen procent, aanzienlijk meer dan voorgaande jaren, van de ongelukken was in 2022 te wijten aan vallende rotsen en ijs. Individuele gebeurtenissen kunnen niet worden toegeschreven aan klimaatverandering, maar smeltende gletsjers, hittegolven en een stijgende nulgradengrens leidt onvermijdelijk tot meer vallend gesteente en ijs. Het is belangrijk om bij het plannen van tochten rekening te houden met dit verhoogde risico.

Niet gewond, maar toch in nood

Wandelen is nog steeds de populairste bergsportactiviteit onder DAV-leden. Vorig jaar raakten er 384 mensen betrokken bij ongelukken en kwamen 17 mensen om het leven. Dit aantal bevindt zich binnen het bereik van afgelopen jaren. Bij 23% van de noodsituaties konden wandelaars niet zelfstandig meer verder, zonder dat zij hierbij gewond raakten. Dit is een dalende trend ten opzichte van 2021 (25%), 2020 (33%) en 2019 (34%). Redenen hiervoor kunnen onder andere verdwalen, plotselinge weersveranderingen, lawinegevaar of aardverschuivingen zijn.

Wandelaar gewond geraakt tijdens wandeling
© Spalder Media Group

Meer mountainbike ongelukken

Het aantal ongelukken onder mountainbikers zit de afgelopen jaren flink in de lift. In 2016 waren er nog 31 slachtoffers, in de jaren die volgden stegen de aantallen naar 41 (2019) en 65 (2020). Vorig jaar vonden er 66 ongevallen en noodsituaties met mountainbikers plaats. Opvallend is dat er steeds vaker ongelukken plaatsvinden in bikeparks.

Over de cijfers van Duitse Alpenvereniging

De Duitse Alpenvereniging publiceert sinds 1952 cijfers over bergongevallen. De cijfers uit dit artikel omvatten de periode van 1 november 2021 tot 31 oktober 2022 en zijn uitsluitend gebaseerd op ongevalsrapporten van DAV-leden wereldwijd. Aangezien de DAV al decennialang ongevalscijfers registreren, kunnen er zinvolle conclusies worden getrokken over het ongevalsrisico in de bergen.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.