Skip to navigation Skip to main content

Arco: meer dan alleen een klimparadijs

9587 - Arco: meer dan alleen een klimparadijs

Het plaatsje Arco ligt zo’n 6 km ten noorden van het Gardameer en staat vooral bekend als paradijs voor klimmers. Maar naast honderden klimroutes op de lange rotswanden in de Sarcavallei heeft Arco nog veel meer te bieden. Het sfeervolle sportieve plaatsje trekt naast klimmers ook wandelaars, mountainbikers, natuurgenieters en mensen die de drukte direct aan het Gardameer willen ontlopen. Op de terrasjes en gezellige straatjes van Arco beleef je het fijne Italiaanse leven in een mediterrane sfeer.

Arco: een sfeervolle plaats met geschiedenis

Arco ligt op zo’n 1100 km vanaf Utrecht in de Italiaanse provincie Trentino. De Sarca-vallei waarin het plaatsje ligt mondt uit in het Gardameer, dat op 6 km van Arco ligt. En hoewel de omgeving zeer bergachtig is, kent Arco een mild en mediterraan klimaat. Dit is te danken aan de lage ligging, net boven zeeniveau. Vanaf een grote afstand zie je het middeleeuwse kasteel Arco op de top van een berg liggen. Een bezoekje aan dit kasteel is absoluut de moeite waard. Er leiden 3 wegen – voornamelijk door de olijfboomgaarden - omhoog. Het is een korte maar steile wandeling, maar het kasteel en het uitzicht zijn deze klim meer dan waard. In de sfeervolle straatjes van Arco vind je enorm veel outdoor- en klimwinkels en ook de terrassen worden vaak gevuld met een sportief publiek. Eens in de 14 dagen is er een grote markt op woensdag met kleding, schoenen, tassen en allerlei andere spullen. Een andere highlight die je niet moet missen in Arco is het Parco Arciducale, een botanische tuin.

Arco: een sfeervolle plaats met geschiedenis

Hotspot voor (sport)klimmers

Arco is zonder twijfel een van de bekendste plaatsen in Europa voor klimmers en het is tevens het grootste klimgebied van Italië. Op de kilometerslange kalkstenen rotswanden zijn honderden routes uitgezet in alle niveaus. De kwaliteit van de behaking op routes is goed, wat logisch is met zoveel klimmers elk jaar. De beste periode om te klimmen is het voor- en het najaar, aangezien het hier in de zomer behoorlijk warm kan worden. Vooral in het weekend kan het nogal eens druk zijn op de wanden, dit komt vooral omdat onze Oosterburen graag een lang weekend naar Arco en het Gardameer komen. Uiteraard zijn er ook diverse klimscholen en kun je je uitrusting aanvullen met nieuwe spullen uit de vele klimwinkels. Sinds 1987 vindt er in augustus jaarlijks het Rock Master Festival plaats, een van de grootse klimevents in de Alpen waar wereldtoppers het tegen elkaar opnemen.

Fietsen en wandelen rondom Arco

De bergachtige omgeving rondom Arco leent zich uitstekend voor het maken van mooie fiets- en wandeltochten. Langs de rivier de Sarca loopt een kilometerslang fietspad waarbij je nauwelijks hoogteverschil overbrugt. Het fietspad leidt door de hele vallei en eindigt aan het Gardameer. Voor mountainbikers zijn er ook veel mogelijkheden, echter zijn de routes niet altijd even duidelijk aangegeven. Een GPS is daarom handig. Een aanrader is de route op de Monte Velo. De wandelpaden zijn wel duidelijk bewegwijzerd en bieden mogelijkheden voor elk type wandelaar. Een van de mooiste uitzichten die te voet bereikbaar is, is de top van de Monte Stivo. Je rijdt dan eerst een klein half uurtje met de auto omhoog en vervolgens loop je in 2 tot 3 uur naar het hoogste punt, vanwaar je een waanzinnig mooi uitzicht hebt over het Gardameer.

Castello Arco Trentino op de berg

Ontspannen of actief aan het Gardameer

Arco is een zeer uitgestrekte gemeente en de wijk Linfano ligt direct aan het Gardameer. Vanaf het centrum van Arco is dit 10 minuten met de auto of 20 minuten op de fiets. Het noorden van het Gardameer staat bekend om de perfecte windcondities voor windsurfers- en zeilers. Er zijn hier diverse scholen en verhuurbedrijven, waar je de watersporten kunt leren of materiaal kunt huren. Maar gewoon lekker ontspannen op het strand is natuurlijk ook fijn. Ook is er een wandelpad langs de gehele noordkust, waardoor de plaatsen Riva del Garda en Torbole met elkaar verbonden zijn.

Ontspannen of actief aan het Gardameer

Weetjes en tips in Arco:

  • Door de lage ligging van Arco kun je hier eigenlijk het hele jaar door heerlijk wandelen, klimmen en mountainbiken.
  • In de Sarcavallei liggen diverse mooie agriturs (vakantieboederijen) tussen de olijfboomgaarden en druivenranken.
  • Met de Trentino Guest Card, die je kunt krijgen bij de receptie van je hotel krijg je gratis toegang tot meer dan 100 attracties.

Heb jij nog tips voor Arco? Laat een reactie achter

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.