Skip to navigation Skip to main content

Boerderijhoppen in Zuid-Tirol – deel II

7348 - Boerderijhoppen in Zuid-Tirol – deel II

Vorige week kon je het eerste deel lezen van onze rondreis langs diverse vakantieboerderijen en boerderijrestaurants in het Italiaanse Zuid-Tirol. Wat ons betreft een heerlijke manier van vakantie vieren. Je ziet veel van de omgeving, leert het boerenleven kennen en geniet van fijne lokale producten op de mooiste plekjes van de provincie. En ook leuk: je bent vaak ver weg van het massatoerisme.

Bliksembezoek aan Bolzano

Nadat we de sfeervolle stad Meran hebben verlaten, rijden we door naar de hoofdstad van Zuid-Tirol: Bolzano. Ook dit is een stad met een prachtig centrum, mooie winkels en een heerlijke sfeer. Helaas is het een bliksembezoekje, want we willen niet te laat aankomen op ons volgende adres: Oberpalwitterhof in Barbian. Met de auto zijn we al heel vaak door het dal gereden waar de volgende boerderij ligt, het Eisacktal. De Brenner Autobahn loopt namelijk dwars door dit dal. Uiteraard heb ik wel eens naar boven gekeken als we over de snelweg reden, maar ik heb nooit beseft hoe mooi het ‘daar boven’ eigenlijk is.

Boerderij 3: Oberpalwitterhof in Barbian

Barbian, waar het Oberpalwitterhof ligt, is een levendig bergdorpje dat een sportief bergpubliek trekt. De boerderij ligt net buiten het dorp op een zonnig plateau, hoog boven het dal waar je in de diepte de bekende snelweg ziet liggen. Heel eventjes lijkt de aanwezigheid van deze weg ‘storend’, maar dat gevoel verdwijnt snel. Het uitzicht vanaf de boerderij, en ons balkon, overtreft namelijk alles. Je kijkt zo naar de bekendste toppen van de Dolomieten, zoals het Sellamassief, de Peitlerkofel en Rosengarten. De appartementen in de boerderij zijn erg ruim, comfortabel en in typische Tiroolse stijl ingericht met veel licht hout.

Oberpalwitter Hof
Vanaf het balkon van het uitzicht genieten

Kruidenboerderij waar genoeg te doen is voor de kids

We voelen ons snel thuis op de boerderij bij de familie Lageder. Christine is geen ‘standaard boerin’, maar meer een modern ‘kruidenvrouwtje’. In haar enorme kruidentuin verbouwd ze, met veel liefde, biologische kruiden. In haar winkel verkoopt ze deze (gedroogde) kruiden. Ze vinden gretig aftrek, te zien aan het aantal auto’s dat even stopt bij de boerderij. Natuurlijk zijn er ook dieren op het Oberpalwitterhof, waaronder koeien en voor de kids cavia’s, konijnen, mini-geitjes en katten die graag geknuffeld en gevoerd worden. In de tuin is van alles te doen: er staan diverse zitjes en voor de kinderen zijn er o.a. een trampoline, een slackline (evenwichtslijn), een schommel, basketbal en een tafeltennistafel.

Oberpalwitter Hof
De tuin van Oberpalwitter Hof

Koken met Christine

Het ontbijt kun je op de boerderij bestellen. Iedere ochtend staan er verse broodjes, eieren, spek, kaas, yoghurt en natuurlijk een bosje verse kruiden voor heerlijke thee voor onze deur. Eenmaal per week koken Christine en haar familie met de boerderijgasten. Of ze maken een uitstapje naar hun berghut op de alm. Zo leren de gasten elkaar, maar ook de familie kennen. Onze ‘gastenavond’ is op de boerderij. Eerst smullen we van twee soorten lasagna, een traditionele bolognese en een groene kruidenlasagna. Het lijkt wel of alle Zuid-Tirolers topkoks zijn, het smaakt weer heerlijk. Daarna gaan we met z’n allen het nagerecht bereiden: zoete knödels met pruimen (het recept zal ik op een later moment nog delen op indebergen), erg leuk en lekker! Als afsluiter van de avond pakt zoonlief zijn accordeon en speelt een paar nummers. De Zuid-Tiroler sfeer is op en top aanwezig op deze moderne boerderij.

Zoete knödels
De zoete knödels die we samen met de andere gasten gemaakt hebben

Boerderij 4: Hubenbauer

Ons laatste ‘boerenadres’ ligt ook in het Eisacktal, vlakbij Brixen (Bressanone). Hubenbauer is gesitueerd direct naast de kerk in Vahrn. Het is een prachtig oud boerenhof, dat is ingericht als restaurant. Ze maken hier hun eigen wijn, bier en ook de meeste producten (vlees, groenten, etc) komen van eigen boerderij. Op mooie dagen kun je eten in de sfeervolle tuin, maar ook binnen straalt deze boerderij een en al gezelligheid en traditie uit. De gerechten zijn typisch Zuid-Tirools en smaken erg goed. We eten knödels en smakelijke worstjes van de grill. Ben je in de herfst in de buurt, ga dan een keer törggelen. Een heerlijke Zuid-Tiroolse traditie waarbij je eerst wandelt en vervolgens jonge wijn drinkt en lekker eet van grote en kleine hapjes. De sfeer en het eten in zo’n boerderijrestaurant is toch net even specialer. Een aanrader!

Hubenbauer
Boerderijrestaurant Hubenbauer: sfeervol van buiten...

Hubenbauer
...en van binnen

Het Eisacktal is prachtig

Het Eisacktal is echt prachtig. We maken een mooie wandeltocht naar de Drei Kirchen, de watervallen in Barbian en beklimmen op de mountainbike de Rittner Horn. 3 dagen is eigenlijk veel te kort om de regio goed te leren kennen. Ik denk dat we in de toekomst nog wel een keer de afslag Barbian vanaf de Brenner Autobahn nemen.

Roter Hahn

De boerderijen die we bezochten zijn allemaal lid van de organisatie Roter Hahn in Zuid-Tirol. Hierbij zijn meer dan 1600 vakantieboerderijen aangesloten, van eenvoudig tot luxe. Naast logeerboerderijen zijn er dus ook boerderijen waar je kunt eten, producten van Roter Hahn en boerderijen waar kunst, zoals houtsnijwerk, wordt geproduceerd. Alle informatie over Roter Hahn vind je op hun website >

Deel I van boerderijhoppen in Zuid-Tirol gemist? Bekijk het hier>

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.