Skip to navigation Skip to main content

Trentino, schaatsen op Lago di Tovel

6893 - Trentino, schaatsen op Lago di Tovel

Het is 1 januari 2016, nieuwjaarsdag. We wonen in Trentino, in de Dolomieten, en zijn omringd door ski-pistes, maar sneeuw is er nog niet dit jaar. De herfst was heel mooi, droog en zonnig. We besluiten om te genieten van deze nieuwjaarsdag en maken, zoals gebruikelijk met mooi weer, een uitje in de bergen.

Lago di Tovel dichtgevroren

Ik ben naar Lago di Tovel gegaan, puur uit nieuwsgierigheid, omdat ik op Facebook foto's zag van een dichtgevroren meer. Lago di Tovel, onderdeel van het Brenta Nationaal Park, is een alpine meer op ongeveer 15 km van ons huis. Vanaf het meer kun je omhoog lopen naar Passo del Grosté, een bekende bergpas die op de Brenta Trekking ligt. Een pas die tevens startpunt is van geweldig mooie via ferrata's en ook het beginpunt van spectaculaire ski-pistes die je tot in Madonna di Campiglio brengen, een van de bekendste ski-oorden van Italië.

Meer met uitzicht op de Brenta Dolomieten

Lago di Tovel was ooit erg bekend vanwege zijn merkwaardige bloedrode kleur die werd veroorzaakt door Algen. Het is ook het meer waar de laatste autochtone mannetjesberen van Trentino vertoefden voor ze opnieuw geherintroduceerd werden. Tegenwoordig is het meer azuurblauw, de algen zijn verdwenen en de beren zijn van Hongaarse afkomst. Het meer is nog steeds erg mooi en schoon en je kunt er vissen op zalmforel die daar zijn natuurlijke habitat heeft.

Lago di Tovel, schaatsen op natuurijs

Lago di Tovel wordt frequent bezocht door toeristen, want dit meer is toegankelijk. Ook mensen die minder goed ter been zijn en ouders met kleine kinderen kunnen hier relaxed genieten van een familie-uitje in de bergen met prachtig uitzicht op de Brenta Dolomieten. Vandaag gaan we erheen, het meer is dichtgevroren en onbesneeuwd, je kunt erop schaatsen.

Het ijs kraakt als een oude gletsjer

Gisteren heb ik een voorzichtige poging gedaan. Maar het ijs kraakte als een oude gletsjer, een voor mij nieuwe ervaring. Ik voelde me niet op mijn gemak op het ijs, dus ik ben snel naar huis gegaan. Vandaag gaan we terug, mensen uit de regio hebben me verzekerd dat het veilig is en bovendien is het weer vandaag optimaal, een zonnetje met strakblauwe lucht.

Ijs in Trentino

Eens in de 10 jaar kun je hier schaatsen

Ik heb al jaren niet meer geschaatst, nu kan het weer. Dit is een uitzonderlijke situatie. Ongeveer een keer in de 10 jaar komt het voor dat je op Lago di Tovel kunt schaatsen. Als het eenmaal sneeuwt, wordt het meer niet schoongemaakt. We zijn in een natuurpark en menselijke interventies worden zoveel als mogelijk vermeden. Ik voel me geprivilegieerd, schaatsen op natuurijs in een Nationaal Park in de Italiaanse Dolomieten. Mijn camera heb ik op zak.

Lago di Tovel, magisch

Vandaag, met zon, is Lago di Tovel bloed- en bloedmooi en dat hebben veel mensen die oud - en nieuwjaar vieren in Trentino begrepen. We zijn samen op het ijs, de meesten zonder schaatsen, om toch dit natuurspektakel te zien. Ik schaats, film en maak foto’s, probeer de sfeer te vangen in beelden en geniet van elk moment. We blijven op het ijs tot het allerlaatste moment, totdat de zon verdwijnt. Er land een paraglider op het meer, 1 januari 2016 is magisch, ik ben op het juiste moment op de juiste plek.

Ijs in Trentino

Roos woont in Trentino en heeft haar eigen vakantie-lodging website opgezet met een selectie van bijzondere en betaalbare vakantiehuizen in Trentino, ze heeft zelf een Bed & Breakfast en ze verhuurt een berghuisje.

Zomer Auteur Female2 (1)

Over Roos

Roos woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Ze maakte van haar passie haar werk en runt bijzondere en betaalbare slaapplekken in de Dolomieten. Voor in de bergen doet Roos regelmatig verslag van haar leven in de bergen.