Skyrunning: born to run (deel I)

Skyrunning: born to run (deel I)

29 juli 2015

door Gastredacteur in Wandelen

Door Roos Schellings. Skyrunning is een extreme bergsport. Rennen in de bergen, boven de 2000 met een hellingshoek van meer dan 30%. In Juli 2012 kwam ik, tijdens de laatste dag van de Brenta Trekking in de Italiaanse Dolomieten, voor het eerst in aanraking met een skyrunner. Ik liep moe maar voldaan een bergpad omlaag toen een jongeman ons pad omhoog rende. Ik was aangenaam verrast door deze dynamische krachtige verschijning en de gids zei: “Ah een ’skyrunner’. Alleen het woord al, fascineerde me.

Mijn buurman is skyrunner

Inmiddels zijn we drie jaar verder en heb ik het voorrecht in de mooie Brenta Dolomieten, naast een fanatiek skyrunner, te wonen. Aangezien we ook bevriend zijn, kwam het onderwerp vaker ter sprake. Het leidde tot een interview voor mijn eerste blog op indebergen.nl met de ultieme vraag: “Wat brengt je zover om zo’n extreme sport te beoefenen en hoe bereid je je voor op deze haast bovenmenselijke prestaties?”. Maar eerst iets meer over de sport.

Wat is skyrunning?

Rennen in de bergen dus, boven de 2000 meter en de paden hebben een hellingshoek van minimaal 30%. Er zijn verschillende disciplines, uiteraard wel altijd in de bergen met veel hoogtemeters uitgedrukt als (D+). Zo zijn er de korte - maar heel steile verticale races - skyraces (± 20km), de skymarathons (± 43km) en ultraskymarathons (meer dan 43km). Tijdens de langere races wordt hardlopen afgewisseld met wandelen, vooral op plekken waar het erg steil is.

Wat is skyrunning?

Officiële sport

De initiator van deze sport was de Italiaan Marino Giacometti die begin jaren ‘90 met vrienden deze sport beoefenden in de Mont Blanc. Inmiddels is skyrunning uitgegroeid tot een officiële discipline met eigen nationale - en wereldkampioenshappen. Ze wordt sinds 2008 gemanaged door de International Skyrunning Federation.

In mijn volgende blog ga ik in gesprek met mijn buurman Enzo die deze sport beoefent.

Roos woont in Trentino. Via Greendaystrentino verhuurt ze bijzondere en betaalbare slaapplekken in de Dolomieten >>

Zomervakantie tips