Skip to navigation Skip to main content

Gaustatoppen: het mooiste uitzicht van Zuid-Noorwegen

6460 - Gaustatoppen: het mooiste uitzicht van Zuid-Noorwegen

De Gaustatoppen is volgens veel mensen de mooiste berg van Noorwegen. De bergt torent met een hoogte van 1883 meter, hoog boven het stadje Rjukan uit. Ongeveer 30.000 mensen per jaar ondernemen de tocht naar de top van deze imposante berg. Eenmaal boven ben je de beklimming direct vergeten. Tijdens een onbewolkte dag kun je een zesde gedeelte van Noorwegen zien!

Niet al te lastige beklimming

Hoewel de cijfers van deze Noorse reus anders doen vermoeden, is de beklimming niet al te zwaar. Vanaf de parkeerplaats bij Stavro, tussen Rjukan en Tuddal, kost het je drie uur om naar de top te wandelen en twee uur om weer af te dalen. Je overbrugt een hoogteverschil van 700 meter, maar de beklimming is voor de meeste wandelaars goed te doen. Natuurlijk dien je wel over goede wandelschoenen te beschikken aangezien de route behoorlijk rotsachtig is! Net onder de top ligt een meer dan 100 jaar oud pension waar je wat kunt drinken en eten.

Naar de top met de Gaustabanen

Wil je je de wandeling besparen, maar wel van het indrukwekkende uitzicht genieten? Dan kun je ook met het bergtreintje naar de top van de Gaustatoppen. De Gaustabanen zijn in de zomer iedere dag geopend en te vinden bij Svineroi op de weg tussen Sauland/Tuddal en Rjukan.

Bergtrein naar Gaustatippen
(Foto: © VisitNorway)

Uitstapje naar Rjukan

Rjukan ligt aan de voet van de Gaustatoppen en hierdoor van september tot maart volledig in de schaduw. Om toch zonlicht in het dorp te krijgen zijn er bovenop de berg spiegels geplaatst, zodat het zonlicht terugkaatst naar het dorp. Het computersysteem van de spiegels, die meedraaien met de zon, draait op zonne-energie. Het idee stamt uit een ver verleden, maar was destijds technisch niet haalbaar en veel te duur. Toen werd er voor de aanleg van de Krossobanen gekozen, zodat de inwoners de zon op konden zoeken. De lift werd gebouwd in 1928 en was de eerste kabelbaan in Noord-Europa.

Klik hier voor meer informatie over wandelen in Noorwegen >

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.