Skip to navigation Skip to main content

Top 10 bergwandelingen in Noorwegen

6445 - Top 10 bergwandelingen in Noorwegen

Noorwegen is een wandelland bij uitstek. Er zijn duizenden kilometers aan wandelroutes en de natuur is adembenemend. Van uitdagende bergroute tot eenvoudige tochten langs de kust, iedere wandelaar kan in Noorwegen uit de voeten. De voormalig algemeen secretaris van Den Norske Turistforening (DNT), Kristin KrohnDevold, heeft haar 10 favoriete, markante wandelingen in Noorwegen geselecteerd. Klik hier voor meer informatie over wandelen in Noorwegen >>

Preikestolen ‘De Preekstoel’, Lysefjord

Een wandeling naar de top van de Preikestolen neemt zo’n 4 tot 5 uur in beslag. Maar sta je eenmaal op het rotsplateau dat als een preekstoel boven het Lysefjord uittorent, dan ben je dat direct weer vergeten. Wat een waanzinnig uitzicht! De goed onderhouden route naar de Preikestolen begint bij het bergpension waarna je wandelt tot een hoogte van 604 meter.

Besseggen, Jotunheimen

De wandeling naar Besseggen is misschien wel een van de spannedste ter wereld. De steile paden liggen in het prachtige landschap van het Jotunheimen Nationaal Park. Wanneer je naar beneden kijkt zie je aan de ene kant een diepblauw meer en aan de andere kant een diepgroen meer. Voor de wandeling naar Besseggen dien je wel zo’n 7 tot 8 uur uit te trekken.

Gaustatoppen, Telemark

Binnen twee uur kun je de top van de Gaustatoppen in Telemark bereiken. Hoewel je een hoogte overbrugt van 700 meter is de wandeling niet al te zwaar. Op onbewolkte dagen kun je maar liefst een zesde gedeelte van Noorwegen zien vanaf de top!

Galdhøpiggen, Jotunheimen

De Galdhøpiggen is met een hoogte van 2469 meter de hoogste berg van Noorwgen. Het vergt dus de nodige inspanning om de top te bereiken! De gemakkelijkste route begint bij Juvasshytta, maar onderschat deze tocht niet.

Aurlandsdal, Fjord Noorwegen

Het Aurlandsdal heeft een afwisselend landschap. Dit is de plek waar de bergen en fjorden elkaar ontmoeten. Het grote aanbod van routes omvat onder meer paden langs bruisende watervallen en over uitgestrekte hoogvlaktes.

Slogen, Fjord Noorwegen

Wil je je wagen aan de meest indrukwekkende wandeling van de Sunnmøre Alpen? Klim dan naar de top van de Slogen! Het is behoorlijk steil en de wandeling vergt de nodige klimmerservaring. Je dient hier maar liefst 1500 hoogtemeters te overwinnen.

De driehoek route, Rondane

Een stuk eenvoudiger en hierdoor prima geschikt voor beginners is de driehoekwandeling in het Nationaal Park Rondane. Deze route voert door een ruig landschap met rotsblokken en stenen die door de gletsjers zijn achtergelaten.

Romsdalseggen, Fjord Noorwegen

Wandelen met uitzicht op de fjorden, hiervoor kom je naar Noorwegen. Een uitstekende route hiervoor is Romsdalseggen in het noorden van Fjord-Noorwegen. De wandeling begint in het Vengedal en je hebt de keuze uit drie routes van diverse niveaus.

Dronningruta, Eilandengroep Vesterålen

Noorwegen is niet alleen rijk aan fjorden en bergen, maar ook aan eilanden. Ten noorden van de eilandengroep Lofoten ligt de minder bekende eilandengroep Vesterålen. De Dronningruta wandeling toon het mooiste wat Vesterålen te bieden heeft: de kustlijn, stranden, visserdorpjes, bergtoppen en vergezichten.

Reisadal, Finnmark

Het uitgestrekte Reisadal is door de steile hellingen aan weerszijden te vergelijken met een canyon. Door het dal lopen diverse wandelingen, voor sommige dien je de hele dat uit te trekken. Bij het meer van Reisjavri zijn gelukkig accommodaties om in te overnachten.

Klik hier voor meer informatie over wandelen in Noorwegen >>

Ken jij nog meer mooie wandelroutes in Noorwegen? Laat een reactie achter!

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.