Skip to navigation Skip to main content

Kunstzinnige kerstbomen versieren Merano

6035 - Kunstzinnige kerstbomen versieren Merano

Sinds 27 november is de binnenstad van Merano/Meran versierd met 31 kunstzinnige kerstbomen. Dit project ‘Kerstbomen in Merano - Collectie 2014’ zal de stad Merano in Zuid-Tirol in een bijzondere kerstsfeer brengen. Naast beeldende kunstenaars zullen ook modeontwerpers, zangers, acteurs en fotografen een kerstboom ontwerpen. De artistieke leiding is in handen van de in Bologna werkzame architect Laura Villani.

Kerst in Merano

Merano staat rondom kerst vooral bekend om haar kerstmarkt. Deze hoort bij de 10 mooiste kerstmarkten van Europa. Dit jaar is de binnenstad van Merano extra versierd door de bijzondere kerstbomen, ontworpen door artistieke deelnemers. De bomen versieren de stadspleinen en parken maar zijn ook te vinden in musea en hotels. Tijdens dit project zijn de deelnemers vrij om te kiezen welk materiaal ze gebruiken, wel is de creatieve herinterpretatie van de ‘bekende’ en traditionele kerstboom erg belangrijk.

Bekende kunstenaars uit Italië

Aan dit project doen verschillende bekende namen mee, zoals de Italiaanse zangeres Patty Pravo en Italiaanse musicus/radiopresentator Rezo Arbore. Architect Matteo Thun en designer Sylvia Pichler, beide afkomstig uit Zuid-Tirol, nemen ook deel aan dit project. De designers en modeontwerpers worden vertegenwoordigd door bijvoorbeeld Karim Rashid, Elio Fiorucci, Rosita Missoni en Sylvia Pichler. Het verkeersbureau is, samen met de gemeente, de organisator van dit project.

Kerst in Meran

Kerstmarkten in Zuid-Tirol

Naast Merano, staan meer Zuid-Tiroolse steden bekend om de originele, traditionele kerstmarken. Zo is de kerstmarkt in Bolzano erg sfeervol door heerlijke geuren, stralende lichtjes en traditionele kerstmuziek. Tijdens de kerstmarkt van Bressanone staat in Hofburg, het vroegere Prins Bisschoppelijk Paleis, een verzameling van prachtige kerststallen. Op de kerstmarkt in Brunico staan vele kraampjes met traditionele handwerken en smakelijke lekkernijen. De kerstmarkt in de mijnwerkersstad Vipiteno ligt op bijna 1.000 meter hoogte, met als stralend middelpunt de toren genaamd ‘Zwölfenturm’ uit 1486. Sinds dit jaar zijn de kerstmarkten bekroond met het keurmerk ‘Groen Evenement’. Hierbij staat milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel en je kunt exclusief genieten van lokale en seizoensgebonden producten.

Kersttradities in Zuid-Tirol

In de Italiaanse regio is de adventperiode, gedurende de vier weken voor Kerstmis, een tijd waarin religieuze feesten en tradities centraal staan. Op 6 december vindt er in veel dorpen in Zuid-Tirol een optocht plaats. De Heilige Nicolaas deelt op deze dag zoetigheid uit aan de kinderen. Deze traditionele optocht wordt begeleid door in het wit geklede engelen en kleurrijke ‘krampussen’. Dit zijn gemaskerde, duivelse figuren die de kinderen laten schrikken. Een dorp waar deze optocht nog heel traditioneel is, is Stilfs in het dal Val Venosta/Vinschgau. Tijdens de optocht, genaamd ‘Klosn’, wordt Sint Nicolaas begeleid door allerlei bonte figuren met kettingen en bellen.

Kersttradities in Zuid-Tirol

Zuid-Tirools kerstgerecht

Als je tijdens kerst door de straten van Zuid-Tiroolse dorpjes of stadjes loopt, ruik je heerlijke geuren uit de Italiaanse keukens. Een typisch Zuid-Tirools kerstgerecht is Zelten, een speciaal kerstbrood waarvan het recept van moeder aan kind wordt doorgegeven en standaard onderdeel uitmaakt van het kerstdiner. Het brood bestaat uit tarwe- of roggedeeg en is gevuld met gedroogd fruit en noten. Het wordt vervolgens gemarineerd in rum. Wil je Zelten thuis maken? Bekijk de onderstaande video!

Ga naar de bestemmingen van Zuid-Tirol >>

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.